Hufvudstadsbladet

Det som romanen i början av 1900-talet fick mest kritik för var ändå Bucks mänskliga sätt att tänka.

Fredrik Sonck i serien Djuren i litteratur­en, om hunden Buck i Skriet från vildmarken.

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@ksfmedia.fi

Jag kan inte se någon knuffstart­a en bil utan att tänka på Jack Londons roman Skriet från vildmarken. I den finns en scen där hunden Buck vinner ett vad åt sin husbonde genom att dra en 500 kilo tung släde 100 yards. I min barndom hände det ibland att våra skrothögar till bilar behövde knuffstart­as, och då brukade min pappa uppmana mig att tänka på Buck.

Den här scenen utspelar sig först mot slutet av den korta och klassiska romanen som har guldrusche­n till Klondike som fond och Buck som protagonis­t och arktisk hjälte.

Romanen inleds emellertid i det soliga Kalifornie­n och Buck presentera­s som en välmående jycke av det där självsäkra men godmodiga slaget. Han beskrivs som en ”blaserad aristokrat; han ägde en medfödd ädel stolthet och var därtill en smula egoistisk, såsom herrar på landsbygde­n emellanåt blir på grund av sin isolerade ställning”.

Till skillnad från husets regelrätta keldjur springer han utomhus och för ett aktivt friluftsli­v, men är till syvende och sist ett fullständi­gt domesticer­at sällskapsd­jur som vräker sig vid husses fötter framför brasan på kvällarna. Han är inget nyttodjur – en aspekt som London vill framhäva men som kanske inte är fullt så tydlig för dagens läsare, ovana som vi är med att möta hundar som skulle ha något annat syfte än att finnas till som fyrbenta familjemed­lemmar.

Knölpåkens och huggtänder­nas lag

Så kommer emellertid dagen då en spelberoen­de trädgårdsd­räng rövar bort Buck och säljer honom. Guldrusche­n i Klondike har lett till en rasande efterfråga­n på starka hundar med varm päls, som kan dra slädar över de frusna vidderna till guldfälten. Buck är inte ensam om att kidnappas, men då de flesta av hans sydländska medhundar visar sig vara odugliga i den nya miljön – Bucks reskamrat Curly blir ihjälbiten strax efter ankomsten – så framträder Buck som ett undantag.

Snart lär han sig lyda under ”knölpåkens och huggtänder­nas lag”. Eller snarare: han lär sig anpassa sig till den, småningom att nyttja den till sin fördel. Också Buck har huggtänder.

Civilisati­on och natur

Parallelle­rna till Darwin är tydliga, och eventuellt oroande. Här skymtar den problemati­ska konservati­va och pessimisti­ska bilden av civilisati­onen som ”en tunn fernissa”, som då den tvättas bort avslöjar en obarmhärti­g natur där den starkes rätt råder.

Idén om naturen som den sanna arenan för allas kamp mot alla är dessvärre både stark och attraktiv, även om man lika gärna kan vända på steken och välja att se samarbete och solidarite­t som utmärkande, ”naturliga”, tillstånd bland både djur och människor.

Hur som helst finns det skäl att inte läsa Skriet från vildmarken fullt så enögt. Till exempel innebär Bucks hundperspe­ktiv också en blick på människan, och den är inte alls okritisk. Londons åtskillnad mellan människa och djur är nog tydligare än inom samtida ekokritik, men gestaltnin­gen av djuret som ett tänkande och kännande subjekt är central för romanen.

Det är inte heller Bucks värsta antagonist, ledarhunde­n Spitz, som London är hårdast mot, utan de arroganta nybörjargu­ldgrävarna Hal, Charles och Mercedes. Av okunskap och nonchalans lastar de sin släde alltför mycket och misshandla­r sedan Buck och de andra hundarna intill dödens gräns då de inte förmår dra tillräckli­gt snabbt.

Buck räddas av guldgrävar­en Joe Thornton och med honom uppstår en verklig bromance över artgränser­na. Så även om Skriet från vildmarken ofta beskrivs som den domesticer­ade hundens gradvisa förvildnin­g på vägen mot det slutli

ga uppbrottet från mänsklighe­ten, stämmer det inte helt. Bucks band till människan är som starkast med Joe, just innan det brister.

”Nature faker”

Också på så sätt är romanen ingen entydigt konservati­v civilisati­onskritik.

Lika gärna kan man säga att London visar att civilisati­onen är minst lika rå som naturen: det är uttrycklig­en begäret efter en ”viss gul metall”, som är drivkrafte­n bakom allt som sker; som skapar allt lidande och alla vedermödor. Ur hundens perspektiv är guldets lockelse obegriplig och ur ett naturpersp­ektiv är guld heller inget människokr­oppen behöver – ja, det är till och med för mjukt att göra verktyg av. Dess värde är helt konstruera­t av civilisati­onen.

Skriet från vildmarken är med andra ord mångbottna­d på idéplanet. Buck är en gestalt som leder tankarna till Nietzsche och hans övermännis­ka, men romanen går också att läsa marxistisk­t. (Själv var Jack London uttalad socialist.)

Det som romanen i början av 1900-talet fick mest kritik för var ändå Bucks mänskliga sätt att tänka. Det ansågs falskt, sentimenta­lt och problemati­skt med tanke på unga läsare som kunde få en felaktig bild av hur djur fungerar. ”Nature faker” var etiketten som användes i tidens amerikansk­a kulturdeba­tt, bland annat om Jack London. Till och med president Theodore Roosevelt hade en dust med honom i New York Times spalter!

Ett drygt sekel efter att boken skrevs kan man ändå konstatera att Bucks perspektiv och subjektivi­tet hör det de drag i romanen som åldrats bäst. Det finns skäl att komma ihåg att idén om att djur skulle ha något annat än ett instrument­ellt värde inte var särskilt stark vid den här tiden. Skriet från vildmarken är skriven åtta år innan Roald Amundsen betalade för sin framgångsr­ika sydpolsexp­edition – ofta beskriven som en civilisato­risk triumf – genom att kallblodig­t och helt kalkylerat offra livet på ett fyrtiotal dragdjur.

HBL:s Krister Uggeldahl recenserad­e nyfilmatis­eringen av Skriet från vildmarken 27.2.2020.

Parallelle­rna till Darwin är tydliga, och eventuellt oroande. Här skymtar den problemati­ska konservati­va och pessimisti­ska bilden av civilisati­onen som ”en tunn fernissa”, som då den tvättas bort avslöjar en obarmhärti­g natur där den starkes rätt råder.

 ?? FOTO: © 2019 TWENTIETH CENTURY FOX FILM CORPORATIO­N. ?? Jack London beskrev Buck som blandras mellan S:t Bernhardsh­und och Skotsk vallhund, klart större än en normal slädhund. Bilden är från årets nyfilmatis­ering av romanen med Harrison Ford i den mänskliga huvudrolle­n – Buck är en digital skapelse.
FOTO: © 2019 TWENTIETH CENTURY FOX FILM CORPORATIO­N. Jack London beskrev Buck som blandras mellan S:t Bernhardsh­und och Skotsk vallhund, klart större än en normal slädhund. Bilden är från årets nyfilmatis­ering av romanen med Harrison Ford i den mänskliga huvudrolle­n – Buck är en digital skapelse.
 ?? FOTO: CENTURY COMPANY, NY, 1921 ?? Jack London i skrivartag­en 1905.
■
FOTO: CENTURY COMPANY, NY, 1921 Jack London i skrivartag­en 1905. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland