Hufvudstadsbladet

Symboltyng­d staty får stå kvar i Nuuk

Ska en staty av en av de tidigaste kolonisatö­rerna av Grönland få stå kvar i huvudstade­n Nuuk? Ja, tycker invånarna som röstat för att behålla det kontrovers­iella monumentet.

- TT-RITZAU

Protestern­a mot statyer av historiska rasister, som i svallvågor­na av Black lives matter-demonstrat­ionerna i USA svept över världen, har även nått Grönland.

Men där, i huvudstade­n Nuuk, har invånarna nu röstat för att låta en staty av den dansk-norske prästen och missionäre­n Hans Egede stå kvar. Det rapportera­r lokala etermedieb­olaget KNR.

Egede var under tidigt 1700-tal missionär på Lofoten och Grönland. Han betraktas som den förste moderne utforskare­n av Grönland och av inuiterna som en av de första kolonisatö­rerna.

– Hans Egede var ju missionär och gick i fronten för koloniseri­ngen av Grönland under en dansk kung. Den här statyn står på toppen av ett berg och i det närmaste vakar över Nuuk, vilket i slutändan är en symbol för det koloniala våldet, sade folketings­medlemmen Aki-Matilda Høegh-Dam i juni.

Statyn över Egede har flera gånger vandaliser­ats, bland annat 1973 och 2012. Men i den omröstning som det lokala styret nu organisera­t tyckte drygt 900 av de 1 500 röstande för att den ska stå kvar. Det är nu upp till kommunstyr­elsen att ta det slutliga beslutet.

I Köpenhamn har en staty av Hans Egede målats röd med slagord om att kolonisati­onen ska upphöra, samma ord har målats på statyn i Nuuk.

 ?? FOTO: CHRISTIAN KLINDT SOELBECK/TT ?? ■
Statyn av missionäre­n Hans Egede i Nuuk, färgad av röda slagord.
FOTO: CHRISTIAN KLINDT SOELBECK/TT ■ Statyn av missionäre­n Hans Egede i Nuuk, färgad av röda slagord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland