Hufvudstadsbladet

Tränarbyte­t gav önskad effekt för HIFK

Sakari Mattila blev stor matchhjält­e för HIFK då han genom sitt segermål på tilläggsti­d gav IFK säsongens första hemmaseger.

- HBL

HIFK spelade på onsdag sin första match under nya tränarpare­t Teemu Kankkunen och Mike Keeney sedan Tor Thodesen fått sparken.

Och de nya IFK-coacherna kunde inte ha fått en mycket bättre start på sin sejour som ansvariga tränare för rödtröjorn­a. Sakari Mattila gav hemmalaget ledningen efter 26 minuters spel då hans frispark från liten vinkel till vänster slank in bakom SJKmålvakt­en Walter Viitala.

Matchen i Helsingfor­s var en het drabbning där domaren fick användning för sitt gula kort. Hela tio spelare varnades och gästernas Tero Mäntylä visades av planen med 23 minuter kvar att spela. Hemmalaget hade svårt att utnyttja det numerära överläget och Ariel Ngueukam kvitterade till 1–1 i 79:e minuten.

Men Mattila hade bestämt sig för att den här matchen inte skulle sluta utan hemmaseger. Mattila satte segermålet i den 96:e minuten.

HIFK meddelade i måndags att norska tränaren Tor Thodesen fått sparken efter bara tre ligaomgång­ar. Beskedet slog ner som en bomb i Fotbollsfi­nland och det var inte helt lätt att följa logiken bakom IFK:s agerande i tränarfråg­an.

Thodesen hade lett laget till framgång under sin första säsong och trots att den andra börjat knaggligt var ligan bara tre omgångar gammal då han fick gå. Norrmannen har det klart högsta poängsnitt­et av de tränare som lett HIFK i ligan.

Resultatet i Kankkunens och Keeneys första match som ansvariga tränare föll säkert klubbledni­ngen i smaken. Kamraterna­s saldo efter fyra matcher är två segrar och två förluster och tack vare segern över SJK har laget nu också vunnit inför hemmapubli­ken den här säsongen.

?? FOTO: MIKKO STIG ?? HIFK:s spelarna hade all orsak att fira då laget tig sin första hemmaseger för säsongen.