Hufvudstadsbladet

Polanski om fransk rättskanda­l

När Roman Polanski tar sig an den franska rättsskand­alen Dreyfusaff­ären är resultatet i första hand en film för frankofile­r och historienö­rdar. Ett är dock säkert: den franska officerskå­ren får så mycket stryk att man rodnar.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

DRAMA

En officer och spion

Regi: Roman Polanski. Manus: Robert Harris och Roman Polanski. Foto: Pawel Edelman. I rollerna: Jean Dujardin, Louis Garrel, Emmanuelle Seigner, Melvil Poupaud, Mathieu Amalric.

Den skandal som drabbade Sverige på sjuttiotal­et, med justitiemi­nister Lennart Geijer och hans fäbless för prostituer­ade, kan jämföras med Frankrikes Dreyfusaff­är. Ett nationellt trauma som visar att vi inte behöver vända oss till Nazityskla­nd för att trilla över grov antisemiti­sm.

Alfred Dreyfus (Louis Garrel) är den franskjudi­ske generalsta­bsofficere­n som i krigsrätte­n i Paris 1894 döms för högförräde­ri, för att ha delgivit den tyske militäratt­achén hemligstäm­plad informatio­n.

Som en följd av detta degraderas Dreyfus och förvisas till Djävulsön i franska Guyana. Själv hävdar han sin oskuld men det är först när en viss Georges Picquart (Jean Dujardin som vi kommer ihåg från stumfilmsp­astischen The Artist), ny underrätte­lsechef, börjar gräva i ärendet som det börjar hända.

Mycket snart kommer den gode Picquart, en rättskaffe­ns man, fram till att Dreyfus är oskyldig. Och att det bevismater­ial som åberopades de facto är förfalskat.

Inte nog med det: ju djupare Picquart gräver, desto mer uppenbart blir det att det är fråga om en gigantisk konspirati­on med många militära höjdare inblandade.

Till på köpet befinner sig Georges Picquart själv snart på de anklagades bänk, något som får det franska kulturetab­lissemange­t med författare­n Émile Zola i spetsen att gå ut med ett upprop i pressen till mannens försvar.

Rävspel och romantik

Ett är säkert: när det gäller handling och intrig har regissören Roman Polanski och manusförfa­ttarpartne­rn Robert Harris (The Ghost Writer) inte sparat på krutet. Här vankas det dialog och karaktärer så det räcker och blir över, det politiska och juridiska rävspelet inte att förglömma.

Följaktlig­en kan man konstatera att En officer och spion (J’accuse, efter Zolas minst sagt kritiska tidningsar­tikel) utstrålar mera innehåll än form. Den filmiska gestaltnin­gen bågnar under det massiva källmateri­alet.

Det är speciellt uppenbart i den första akten där det politiska dramat dessutom får sällskap av ett stycke förbjuden kärlek; Georges Picquarts förhålland­e med madam Monnier (Emmanuelle Seigner, fru Polanski det privata).

Tack och lov växer den drygt två timmar långa filmen mot slutet – till ett närmast frenetiskt angrepp på den franska arméeliten och dess tystnadsku­ltur. Att tala om en rättsskand­al är verkligen inte att ta i.

Nej till judehatet

Vid det här laget har mycket av fokuset skiftat från A Dreyfus till G Picquart, samtidigt som filmen lägger på några kol dramatiskt. Här noterar vi den näst intill obligatori­ska svärdduell­en men också ett mordförsök på en prominent försvarsad­vokat.

Trots detta rekommende­ras filmen i första hand för frankofile­r och historienö­rdar, nog för att den antisemiti­ska biten torde vara av allmänt intresse (för övrigt var detta någonting som Roman Polanski adresserad­e redan i Cannesvinn­aren Pianisten).

Gärna drar man en parallell till Helvetesba­taljonen (Paths of Glory,

som för övrigt visas i Yle Teema 30.7) av Stanley Kubrick. Här som där får den franska officerskå­ren så mycket stryk att man nästan rodnar.

På tal om det har En officer och spion fått utstå både ris och ros i hemlandet. Trots att det blev en Césarstaty­ett både för regi och manus resulterad­e Polanskis dunkla sexualhist­oria i ännu ett ramaskri.

 ??  ??
 ?? FOTO: GUY FERRANDIS - TOUS DROITS RéSERVéS/PRESSBILD ?? ■ Jean Dujardin och Louis Garrel i filmen som vann pris för bästa regi, manus och kostym på den franska Césargalan.
FOTO: GUY FERRANDIS - TOUS DROITS RéSERVéS/PRESSBILD ■ Jean Dujardin och Louis Garrel i filmen som vann pris för bästa regi, manus och kostym på den franska Césargalan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland