Hufvudstadsbladet

Våldet eskalerar i USA

Trump sätter in federal polis mot demonstran­ter

- TT-AFP

Den federala polisens metoder för att hantera Black lives matter-demonstrat­ionerna i USA väcker ursinne.

Beslutet att sätta in federala poliser går hela vägen upp till president Donald Trump, som säger att han vill använda metoden i städer han menar har tagits över av ”upprorsmak­are och anarkister”. De städer Trump pekar ut är starka demokratfä­sten.

I staden Portland använde federal polis tårgas mot demonstran­ter. Enligt Portlands politiska ledning har poliserna också släpat in demonstran­ter i omärkta bilar.

Portlands borgmästar­e, demokraten Ted Wheeler, liknar de beväpnade och kamouflage­klädda poliserna vid ockupation­sstyrkor. I sociala medier talar Trumpkriti­ker om ”början på ett inbördeskr­ig”.

– Politiskt är det verkligen bisarrt. Trump tycks fortsätta sin pågående fejd med stora demokratst­yrda städer, säger statsvetar­en Chris Galdieri.

Samtidigt verkar protestern­a växa för varje person som de federala styrkorna griper.

Federala poliser som sliter in demonstran­ter i omärkta bilar. En president som hävdar att städer tagits över av ”anarkister”. Borgmästar­e som talar om diktaturfa­soner. Vad händer egentligen i USA? – Politiskt är det verkligen bisarrt, säger statsvetar­en Chris Galdieri.

Borgmästar­en i staden Portland, demokraten Ted Wheeler, besökte natten mot torsdagen finsk tid en av de återkomman­de Black lives matterprot­esterna där. Federal polis använde tårgas mot demonstran­terna och Wheeler var en av dem som fördes bort från folkmassan, iförd skyddsglas­ögon och skyddsmask.

– Det här är en oerhörd överreakti­on från de federala polisernas sida, sade Wheeler till tidningen The New York Times efteråt.

– Det här är utan tvekan urban krigsförin­g.

Händelsen sätter fingret på det som blivit en hätsk debatt mellan å ena sidan president Donald Trump och hans regering, å andra sidan flera borgmästar­e i främst demokratle­dda städer där Black lives mattermani­festatione­r varit omfattande.

Portland är en av de städer dit federal polis har skickats för att hantera demonstrat­ioner, som i de flesta fall har varit lugna men stundtals kantats av vandaliser­ing och våld.

Men den federala polisens metoder har väckt vrede bland såväl demonstran­ter som folkvalda. Enligt Portlands politiska ledning har civilklädd­a poliser – utan att identifier­a sig och utan att ge någon motivering – släpat in fredliga demonstran­ter i omärkta bilar. Från demonstran­terna haglar vittnesmål­en om omotiverad­e övergrepp.

”Den federala regeringen har valt Portland för att använda sina skrämselta­ktiker i syfte att hindra våra invånare att protestera mot polisbruta­litet”, skriver Oregons distriktså­klagare i en stämning riktad mot bland annat ministerie­t för inrikes säkerhet.

”Spöa upp människor”

Somliga, däribland borgmästar­e Wheeler, liknar de beväpnade och kamouflage­klädda poliserna vid ockupation­sstyrkor. I sociala medier talar Trumpkriti­ker om ”början på ett inbördeskr­ig”.

Fullt så dramatiskt är dock inte läget, enligt Chris Galdieri, statsvetar­e vid Saint Anselm College i New Hampshire.

– Jag tror inte att det är början på ett inbördeskr­ig, men det här ställer väldigt allvarliga frågor, säger han till TT.

– Amerikaner har vissa medborgerl­iga rättighete­r och nästan allt vi ser i Portland tycks kränka dessa. Det tycks finnas en tydlig linje om att skicka federala agenter till staden för att spöa upp människor. Det är extraordin­ärt och inte förenligt med den grundlagss­tadgade mötesfrihe­ten.

Beslutet att sätta in federala poliser i Portland går hela vägen upp till Donald Trump. Presidente­n har sagt att han vill använda samma metod i andra städer han menar har tagits över av ”upprorsmak­are och anarkister”.

– Vi tittar på Chicago också, vi tittar på New York, sade Trump på en presskonfe­rens nyligen där han också pekade ut Philadelph­ia, Detroit, Baltimore och Oakland.

I protest mot presidente­ns planer skickade 15 borgmästar­e – från bland annat Chicago, Washington och Los Angeles – i måndags ett gemensamt brev till justitiemi­nisteriet. Borgmästar­na beskriver de federala styrkornas agerande som grundlagsv­idrigt och skriver att “det här är taktiker vi förväntar oss från auktoritär­a regimer – inte vår demokrati”.

Chris Galdieri påpekar att en gemensam nämnare förenar de städer som Trump pekat ut – de är alla starka demokratfä­sten.

– Politiskt är det verkligen bisarrt. Trump tycks fortsätta sin pågående fejd med stora demokratst­yrda städer, och Portland är förstås det perfekta exemplet på en sådan.

Tidigare har den federala regeringen legat i fejd med demokratko­ntrollerad­e städer och delstater om bland annat synen på papperslös­a och klimatpoli­tik.

Ted Wheeler Portlands borgmästar­e

”Farligt prejudikat”

Den amerikansk­e presidente­n har också anklagats för att använda Portland som ett sätt att flytta fokus från coronapand­emin till ett politikomr­åde – lag och ordning – där han känner sig mer hemma.

Chris Galdieri menar att det är svårt att slå fast Trumps drivkraft, men att en sak i alla fall är säker:

– Det enda jag med säkerhet kan säga om Portland är att om syftet är att stoppa protestern­a så fungerar det inte. Protestern­a verkar växa för varje person som de federala styrkorna griper.

Chris Galdieri Statsvetar­e vid Saint Anselm College i New Hampshire Det här är utan tvekan urban krigsförin­g.

❞ Jag tror inte att det är början på ett inbördeskr­ig, men det här ställer väldigt allvarliga frågor.

 ??  ?? ■ Protestern­a i Portland har delvis skiftat fokus. Från att inlednings­vis ha handlat om antirasism har de allt mer kommit att handla om federala styrkors kontrovers­iella närvaro i staden.
■ Protestern­a i Portland har delvis skiftat fokus. Från att inlednings­vis ha handlat om antirasism har de allt mer kommit att handla om federala styrkors kontrovers­iella närvaro i staden.
 ?? FOTO: GILLIAN FLACCUS/TT-AP
FOTO: NATHAN HOWARD/LEHTIKUVA-GETTY IMAGES-AFP ?? Portlands borgmästar­e Ted Wheeler talade i centrala Portland.
■
FOTO: GILLIAN FLACCUS/TT-AP FOTO: NATHAN HOWARD/LEHTIKUVA-GETTY IMAGES-AFP Portlands borgmästar­e Ted Wheeler talade i centrala Portland. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland