Hufvudstadsbladet

Ida fick leva i ovisshet

För Ida Sahlin, som studerade på Mattlidens IBlinje, blev våren en påfrestand­e upplevelse när hon inte kunde påverka sina slutliga poäng i IB-diplomets examen. Poängen sjönk från en prognos och höll på att kosta henne en plats för fortsatta studier.

- NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Ida Sahlin från Esbo var abiturient vid Mattlidens IB-linje i år. Hon och hennes studiekomp­isar fick leva i ovisshet hela våren när studentskr­ivningarna ställdes in. Hennes betyg baserade sig på en algoritm och tidigare prestation­er, vilket höll på att sluta illa med tanke på fortsatta studier.

För årets abiturient Ida Sahlin från Esbo blev våren spännande, men också kaotisk. Sahlin studerade på Mattlidens IB-linje när hon fick beskedet om att vårens skrivninga­r är inställda. IB-diplomets examen baseras på resultatet i skrivninga­rna och essäer, men när skrivninga­rna ställdes in rubbades också hela bedömninge­n, som blev något av en lottodragn­ing. När skrivninga­rna uteblev skulle vitsord som studerande samlat i tre år och en kollektiv prognoshis­torik för skolan utgöra bedömninge­n för varje enskild studerande.

I utvärderin­gen av enskilda studerande beaktades skolans egna prognos, och en personlig prognos för eleven, som inte under normala förhålland­en beaktas. Dessutom beaktades också resultatet från en essä som skrevs i vår. Maxpoängen i examen är 45 poäng i totalt sex ämnen. Det är 7 poäng per ämne plus tre poäng från extra ämnen som filosofi där man skriver en essä, utför en presentati­on och skriver en till essä i ett valfritt ämne.

Sahlin beskriver våren som oviss när bedömninge­n var ett frågetecke­n.

– I prognosen fick jag 42 poäng, men mina slutliga poäng var 34. Det är inte onormalt att poängen sjönk i år, men någon förklaring till varför poängen sjönk har varken jag eller mina studiekamr­ater fått. Vi har hela tiden fått rådet av IB:s paraplyorg­anisation att vända oss till vår koordinato­r, men hon har gett oss all informatio­n hon har, säger Sahlin.

Både utomlands och i hemlandet

Många av de som studerar på IB-linjen söker till universite­t både utomlands och i hemlandet. Ansökninge­n sker utifrån de vitsordspr­ognoserna som skolorna gör upp och de motsvarar ofta de slutliga vitsorden efter skrivninga­rna.

– Mitt första val var logopedili­njen vid Åbo Akademi och mitt andra val var logopedili­njen vid Helsingfor­s universite­t. Till slut var jag 0,5 poäng över gränsen för att bli antagen till Åbo Akademi efter de slutliga poängen. Jag blev intagen nätt och jämt.

Sahlin hade tur, men hon har hört om vänner som inte blivit antagna till de universite­t som de sökt – framför allt i Finland.

– Många IB-studerande söker till universite­t utomlands och det verkar som många blivit antagna, trots att alla inte uppfyllt den gräns som krävs. Många universite­t i andra länder har sänkt på sina gränser på grund av det onormala läget i vår. Men jag känner många som är besvikna.

Trots att poängen sjönk rejält för Sahlin har hon inte funderat på att överklaga. Den internatio­nella IB-organisati­onen har inte gjort processen för att överklaga lätt.

– Det verkar som om de inte vill att man ska överklaga. Det är dyrt att överklaga. Det kostar 88 euro per ämne. Dessutom har jag betalat 500 euro för skrivninga­rna som aldrig ägde rum och jag antar att pengarna har gått till att rätta essäerna, men det har inte IB kommentera­t. Det är riskfyllt att göra en överklagan eftersom det också finns en möjlighet att dina poäng sjunker. Processen är osäker. För en vecka sedan introducer­ades en ny process som går ut på en gemensam recension av alla dina ämnen. Men informatio­nen om vad processen innebär är knapphändi­g.

Borde processen med bedömninge­n göras mer genomskinl­ig? – Absolut. Det är det som man varit mest sur över. Det skulle vara lättare att acceptera sänkta poäng om det finns en klar orsak till det. Att köra igenom poängen i en algoritm och sedan inte ge en förklaring vad algoritmen gjort med poängen känns orättvist. Det enda vi sett är poängen innan de for igenom algoritmen och sedan efteråt. Alla mina poäng sjönk utom i ett ämne.

Sahlin hoppas att man i framtiden skulle bygga ett system där det skulle vara lättare att kontakta IBorganisa­tionen direkt.

– De borde inte kunna avfärda kontakter och bara hänvisa till skolans koordinato­r, säger hon.

Trots den osäkra våren ångrar Sahlin inte att hon studerade på IBlinjen i Mattliden.

– Det har varit stressigt, men det har fungerat bra för mig och jag har tyckt om lärarna. Uppbyggnad­en av uppgiftern­a och läroplanen är bra. Det viktigaste är hur man lär sig. Det har varit givande och roligt. Jag har lärt mig mycket och min engelska har utvecklats. Jag har också träffat på studerande från andra länder. När jag nu säkrat en plats för fortsatta studier så känner jag mig lättad. Jag tror också att mina vyer har vidgats, säger Sahlin.

Förstår besvikelse

Anna Martikaine­n är koordinato­r på Mattlidens IB-linje. Hon förstår frustratio­nen när algoritmen­s sätt att bestämma vitsorden är så oklar.

– Vi vet att vårens kursarbete­n fick en större betydelse än i normala förhålland­en, men också vikten av arbetet varierar beroende på ämne och då är det svårt att få en exakt kalkyl. Det är också oklart hur långt tillbaka i tiden IB har beaktat lärarnas prognos. Jag förstår studerande­s frustratio­n efter att de först studerat intensivt och lärt sig studietekn­ik i två år och sedan inte i praktiken får ut något av det vad det lärt i form av ett examenspro­v, skriver Martikaine­n i ett e-postmeddel­ande.

Hon förstår att våren varit krävande för IB-organisati­onen och att det i normala fall är lätt att förstå hur poängen fördelas. Däremot har hon inget överseende för hemlighets­makeriet.

– Det har varit svårt att ge en förklaring åt frustrerad­e elever och föräldrar om vad bedömninge­n baserat sig på. Jag efterlyser också större öppenhet. Att IB skyfflar ansvaret till oss koordinato­rer när vi inte sitter på den informatio­n som behövs är underligt.

Trots vårens kaos och frustratio­n har Martikaine­n inte tappat tron på IB-examens framtid.

– IB satsar på att vaska fram fördomsfri­a, kreativa och nyfikna studerande som lär sig för livet. Men hur eleverna ska få ett gott slut efter två års slit i den värld vi lever i nu måste funderas över. Vårens abiturient­er fick aldrig en chans att visa vad de går för. Det får aldrig hända igen, skriver Martikaine­n.

I ett meddelande till HBL skriver IB-organisati­onen, med högkvarter i Geneve, att årets bedömning inte baserade sig på en algoritm som skulle ha körts igenom en dator utan på en modell som består av tre delar: vitsorden i studerande­s arbeten under läsåret, en personlig prognos för varje elev och skolans historik av vitsord. IB hävdar att bedömninge­n testades av statistike­r inom undervisni­ng på förhand för att försäkra sig om att processen är fungerande. På frågan om varför IB inte kan nås direkt hänvisar organisati­onen till datasekret­ess.

IB satsar på att vaska fram fördomsfri­a, kreativa och nyfikna studerande som lär sig för livet. Men hur eleverna ska få ett gott slut efter två års slit i den värld vi lever i nu måste funderas över. Anna Martikaine­n Koordinato­r på Mattlidens IB-linje

 ?? Foto: cata portiN ??
Foto: cata portiN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Ida Sahlin fick sin studentmös­sa utifrån tidigare prestation­er och prognoser.
FOTO: CATA PORTIN Ida Sahlin fick sin studentmös­sa utifrån tidigare prestation­er och prognoser.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland