Hufvudstadsbladet

Ekonom ger Marin gott betyg

Enligt ekonomen Peetu Keskinen går det inte att vinna eller förlora i EU-förhandlin­garna. Han säger att det inte är ett nollsummes­pel och att Finland gynnas av återhämtni­ngspaketet.

- CHRISTA LUNDSTRöM/ SPT

Opposition­en och statsminis­ter Sanna Marins (SDP) regering har väldigt olika åsikter om hur Finland klarade sig i helgens EU-förhandlin­gar om återhämtni­ngspaketet.

Peetu Keskinen, ekonom på forsknings­institutet Pellervo ekonomisk forskning (PTT) säger att Finland gynnas av paketet och att det hjälper EU att återhämta sig från coronakris­en.

Keskinen ger överlag gott betyg åt Marin och ser återhämtni­ngspaketet som något som kommer att inverka positivt på den finländska ekonomin. Att tänka i termer om huruvida Finland har ”vunnit” eller ”förlorat” är enligt Keskinen att tänka för smalt.

– Det här är inte ett nollsummes­pel, det här tjänar euroområde­t som helhet på. När vi hjälper länder som har drabbats hårdare än vi hjälper vi också vår egen ekonomi. Man måste tänka på helheten.

Keskinen säger att det förstås är fråga om en kompromiss när 27 länder ska komma överens, och att många faktorer inverkar på slutresult­atet.

– Men om vi pratar om nettobidra­gen har Finland klarat sig tillfredss­tällande. Nog kunde Finland ha krävt bättre andelar, men å andra sidan samlar Finland politiskt kapital för framtiden genom att vara flexibelt.

Keskinen säger att det ser ut som om man undviker de fel man gjorde under finanskris­en. Enligt Keskinen är det bra att de länder som drabbats värst av coronakris­en får ekonomiskt stöd.

– Finland gynnas av att Italien, Portugal och de övriga EU-ländernas ekonomi växer, eftersom våra ekonomier är så sammanflät­ade och beroende av varandra, säger han.

Demokratis­k diskussion

Keskinen vill helst fokusera på ett bredare perspektiv. En större fråga än om Finland är en nettobetal­are eller nettomotta­gare, eller vilket Finlands exakta ansvar är i paketet, är enligt Keskinen den gemensamma skulden som EU nu har tagit på sig. Den gemensamma skulden kan leda till att EU utvecklas på ett bredare plan.

– Statsminis­tern har betonat att Finland lyckades fastslå maximigara­ntier för länderna, och vill på det här viset signalera att det inte handlar om gemensam skuldsättn­ing.

Men, menar Keskinen, om ett land av någon anledning inte kan betala sin andel av skulden måste ett annat land gå in och betala.

– Maximigara­ntierna är en bra princip och det är bra att det finns inskrivet vad som är Finlands ansvar i de gemensamma skulderna, men jag tror inte att de kommer att spela någon roll om det uppstår en krissituat­ion.

Enligt Keskinen behövs en demokratis­k diskussion om vad EU-länderna egentligen vill.

– Vi är nu vid ett vägskäl och borde fundera på om vi vill integreras mera eller om vi vill något annat. Diskussion­en, både i Finland och i de andra EU-länderna, borde handla om hurdan utveckling vi vill ha.

 ?? FOTO: STEPHANIE LECOCQ/LEHTIKUVA ?? Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron och Finlands statsminis­ter Sanna Marin (SDP) under helgens EU-förhandlin­gar.
FOTO: STEPHANIE LECOCQ/LEHTIKUVA Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron och Finlands statsminis­ter Sanna Marin (SDP) under helgens EU-förhandlin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland