Hufvudstadsbladet

Finland återinför reserestri­ktioner för fem länder

Epidemiläg­et har försämrats i en del länder som Finland tidigare öppnade sina gränser för. Finland fortsätter att hålla gränserna stängda för flera europeiska länder.

-

På torsdagens möte beslöt regeringen att återinföra gränskontr­oller för de europeiska länderna Österrike, Slovenien och Schweiz. Epidemiläg­et i dessa länder har försämrats sedan den senaste bedömninge­n. Restriktio­nerna träder i kraft på måndag och är i kraft till den 25 augusti.

Reserestri­ktionerna fortsätter för resenärer från Sverige, Spanien, Luxemburg, Portugal, Polen, Frankrike och Tjeckien.

Kriteriet för att medborgare från ett annat land ska få resa till Finland är att det finns högst 8 nya coronafall på 100 000 människor under de senaste 14 dagarna. Regeringen skriver i ett pressmedde­lande att man kan överväga att lätta på restriktio­nerna också om ett land har kommit ner till 10 fall per 100 000 invånare.

Australien och Algeriet stryks från den gröna listan

Måndagen den 13 juli öppnade Finland gränserna för flera europeiska länder och tillät också arbetsrela­terade och andra nödvändiga resor från några länder utanför EU. Australien och Algeriet fanns med på denna lista, men nu återinförs striktare reserestri­ktioner för dessa länder på grund av att epidemiläg­et har förvärrats där.

För de andra icke-EU-länderna på listan – Georgien, Japan, Nya Zeeland, Rwanda, Sydkorea, Thailand, Tunisien, Uruguay och Kina – lättar restriktio­nerna ytterligar­e och från och med måndag kan man resa helt fritt till Finland från dessa länder.

I Kinas fall förutsätts ändå att

EU-kommission­en bekräftar att de lättade reserestri­ktionerna är tillräckli­gt ömsesidiga.

Regeringen ser över reserestri­ktionerna med ungefär två veckors mellanrum. Enligt grundlagen har finska medborgare rätt att återvända till Finland och man har också rätt att lämna landet. Regeringen rekommende­rar ändå att finländare undviker icke-nödvändiga resor till länder som Finland inte har öppnat sina gränser för.

 ?? FOTO: MIKAEL SJöVALL/SPT ?? ■ Regeringen ser över reserestri­ktionerna med ungefär två veckors mellanrum. Epidemiläg­et har förvärrats i fem länder för vilka Finland öppnade gränserna för knappt två veckor sedan.
FOTO: MIKAEL SJöVALL/SPT ■ Regeringen ser över reserestri­ktionerna med ungefär två veckors mellanrum. Epidemiläg­et har förvärrats i fem länder för vilka Finland öppnade gränserna för knappt två veckor sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland