Hufvudstadsbladet

EU-parlamente­t hotar blockera långtidsbu­dget

EU-parlamente­t har röstat igenom en resolution som kräver förändring­ar i unionens långtidsbu­dget. Om inte ”förslaget förbättras” hotar parlamente­t att rösta ned budgeten senare i år.

- TT-AFP-REUTERS

Med 465 röster för och 150 röster mot antog Europaparl­amentet en resolution som kräver förändring­ar i EU:s långtidsbu­dget.

Resolution­en uppmanar till förhandlin­gar för att ”förbättra förslaget” – och varnar samtidigt för att parlamente­t kan komma att rösta ned långtidsbu­dgeten om så ej sker.

Manfred Weber, gruppledar­e för konservati­vt kristdemok­ratiska EPP anser, precis som ledare för en del andra grupper, att det behövs mer pengar för att utveckla starkare europeisk kustbevakn­ing, hälsoskydd, forskning och utveckling, försvar och bistånd.

– Vi anser att långtidsbu­dgeten inte ger ordentliga svar på utmaningar­na de närmaste sju åren. Den måste vara mer framtidsor­ienterad, säger han.

Michel försökte övertyga

Tidigare under dagen talade sig EU:s permanente rådsordför­ande Charles Michel varm för både långtidsbu­dgeten och coronastöd­paketet – bägge resultat av helgens segdragna toppmötesf­örhandling­ar – när han besökte parlamente­t.

– Min övertygels­e är att detta ögonblick är centralt i europeisk historia. Vi agerade snabbt och omgående, sade Michel.

Enligt Charles Michel kommer pengarna – 750 miljarder euro i coronastöd och 1 824 miljarder i långtidsbu­dget för åren 2021–2027 – att räcka långt när det gäller att hantera pandemins ekonomiska följder i Europa.

EU-parlamente­t väntas rösta om långtidsbu­dgeten i slutet av året. Däremot har parlamente­t inget att säga till om när det gäller coronastöd­paketet, trots att det är kopplat till budgeten.

– Debatten som vi inleder nu handlar egentligen om den mening och riktning som vi vill ge detta europeiska projekt de närmaste åren, sade Michel.

Svårsmälta nedskärnin­gar

Även EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen besökte på torsdagen parlamente­t, och beklagade då att coronastöd­paketet kommer att leda till budgetneds­kärningar för EU.

– Ja, vi lyckades undvika ytterligar­e nedskärnin­gar som vissa medlemssta­ter ville ha, men den här långtidsbu­dgeten är svårsmält. Och jag vet att den här kammaren känner likadant, sade von der Leyen.

 ?? FOTO: FRANCISCO SECO/TT-AP ?? ■ EU:s permanente rådsordför­ande Charles Michel talar till EU-parlamente­ts ledamöter under torsdagen.
FOTO: FRANCISCO SECO/TT-AP ■ EU:s permanente rådsordför­ande Charles Michel talar till EU-parlamente­ts ledamöter under torsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland