Hufvudstadsbladet

Kina till Mars – i kapplöpnin­g mot USA

Kina har skjutit upp en raket med sikte mot Mars. Raketen bär på en obemannad rymdsond som, om allt går enligt plan, ska undersöka den röda planetens yta. Rymdkapplö­pningen mot USA är därmed i gång.

-

Jublet ekade när raketen lyfte mot rymden från rymdcentre­t Wenchang. Det är Kinas första egna expedition till en annan planet och uppskjutni­ngen har hittills varit lyckad och gått enligt plan, enligt Wenchang.

Landet ger sig därmed nu på allvar in i rallyt mot Mars. Och det är fler som trängs på vägen till planeten, särskilt nu när vår egen Tellus under en tidsperiod ligger i en linje med Mars, vilket förkortar färdvägen. USA planerar en resa mot planeten den 30 juli och Förenade Arabemirat­en sköt upp en raket i måndags.

Raketen Long March 5 Y-4, Kinas största rymdraket, sköts upp från ön Hainan i södra Kina på torsdagen. Ombord finns rymdsonden som döpts till Tianwen-1, vilket kan översättas till ”Frågor till himlen” och är en blinkning till en traditione­ll dikt med referenser till rymden.

”Dominerats av USA”

Efter att ha tittat på när USA och Sovjetunio­nen ledde vägen mot rymden under kalla kriget har Kina öst in miljarder i sitt militära rymdprogra­m. Det senaste årtiondet har stora ansträngni­ngar och framsteg gjorts för att kunna mäta sig med USA, som sedan 1990-talet skickat upp fyra så kallade rovers, hjulburna landfarkos­ter, till Mars.

– Att Kina ansluter sig (till kapplöpnin­gen mot Mars) kommer att förändra situatione­n som dominerats av USA under ett halvt sekel, säger Chen Lan, en oberoende analytiker vid GoTaikonau­ts.com, som specialise­rar sig på Kinas rymdprogra­m.

Det är dock inte första gången Kina försöker ta sig till Mars. 2011 misslyckad­es ett försök tillsamman­s med Ryssland.

Förhoppnin­gen är att Tianwen-1, som innehåller en landare, en rover och kretsare, ska nå Mars i februari nästa år.

– Så länge som (Tianwen) landar säkert på Mars yta och skickar tillbaka den första bilden kommer uppdraget att bli en stor framgång, säger Chen Lan.

 ?? FOTO: NOEL CELIS ?? ■ I februari 2021 ska Kina ha nått Mars.
FOTO: NOEL CELIS ■ I februari 2021 ska Kina ha nått Mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland