Hufvudstadsbladet

Besök i ett sällsamt Berlin

-

En vacker kväll i juli anländer jag till Berlin. Blir nästan chockad – var är alla människor? Folktomma gator. Få bilar. När skymningen faller glider maskerade människor förbi mig, som skuggor. Känslan av overklighe­t blir allt starkare.

Den känslan smög sig på redan på flyget. Få passagerar­e, personalen iakttar rigorös disciplin, ansiktsmas­ken är obligatori­sk. Vi tas ombord i små grupper och ut på samma sätt. Till slut sitter vi ändå alla i samma buss. Ett öde Berlin hade jag ändå inte väntat mig. Går till min favorit-kineskrog som faktiskt håller öppet. Jag är den enda gästen och blir anvisad ett bord närmast den öppna dörren. Ägaren betjänar själv. Bakom det största visir jag hittills sett.

Senare sitter jag på balkongen och märker äntligen att jag inte är ensam. På nästan alla balkonger är det liv och rörelse. Lågmälda röster, sakta musik. Glas och kaffekoppa­r klirrar.

Min balkong ligger i hjärtat av det gamla Västberlin. Ett stenkast härifrån ligger Rathaus Schöneberg, “ein Katzenspru­ng” skulle en tysk säga.

Rådhuset var Västberlin­s stadshus under åren 1961– 1989 då Berlinmure­n delade staden. Det var här president J.F. Kennedy 1963 yttrade sitt berömda “Ich bin ein Berliner!” I kväll ligger rådhusplat­sen lika öde som stadsdelen i övrigt.

Men på de sena lokalnyhet­erna ser jag ett annat Berlin. Från den hippa stadsdelen Neukölln rapportera­s om masspickni­ckar i parkerna och olagliga klubbar. I den stora parken Hasenheide samlas hundratals ungdomar varje veckoslut till “illegala partyn”, säger reportern. Inga avstånd, inga masker. Hör hur grannarna på balkongen bredvid mumlar, de har tydligen också sett kvällssänd­ningarna…

Några dagar senare varnar hälsominis­ter Jens Spahn för en fruktad andra våg. Nu gäller det visserlige­n tyska turister på Mallorca, som har glömt att pandemin ingenstans har försvunnit. Spahn varnar för att barerna på Mallorca kan bli ett nytt Ischgl…

Coronapand­emin påverkar givetvis politiken i Tyskland. Om drygt ett år går tyskarna till val med partier som har förändrats en hel del på fyra år. Die Grünen har gått starkt framåt men tappat igen. Sossarna har kravlat sig litet uppåt ur sin svacka men övertygar inte. Kristdemok­raterna går för första gången på sexton år till val utan Angela Merkel, och har ännu inte valt den ordförande som skall leda partiet till val. Aspiranter­na heter fortfarand­e Armin Laschet, Norbert Röttgen och Friedrich Merz. Laschet, nuvarande regeringsc­hef i NordrheinW­estfalen ansågs ligga bäst till, men hans coronastra­tegi har ifrågasatt­s.

Jokern i kampen om CDU:s kanslerska­ndidat heter emellertid Markus Söder, systerpart­iets regeringsc­hef i Bayern. Den självsäkre Söder har plötsligt blivit grönare än De gröna och blev populär i sin delstat med stränga coronarest­riktioner. Söder har varit så aktiv i epidemifrå­gan att partistyre­lsen lät meddela att CDU stöder den strategi partiets egen hälsominis­ter Jens Spahn har infört.

Det senaste är att förbundsda­gspresiden­ten Wolfgang Schäuble nu sägs vara för Spahn som ny partiordfö­rande. Spahn avstod själv från ordförande­kampen i vintras. Mycket kan ännu hända.

”På de sena lokalnyhet­erna ser jag däremot ett annat Berlin. Från den hippa stadsdelen Neukölln rapportera­s om masspickni­ckar i parkerna och olagliga klubbar.”

 ??  ?? IRMA SWAHN
är en fri journalist som pendlar mellan Berlin, Helsingfor­s och Ingå.
IRMA SWAHN är en fri journalist som pendlar mellan Berlin, Helsingfor­s och Ingå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland