Hufvudstadsbladet

Hemmafixar­na lyfte Tikkurilas resultat

Som många andra börsbolag drog Tikkurila tillbaka sin prognos för resten av året i mars, på grund av oron för coronapand­emins effekter. I deras fall visade sig oron vara obefogad.

- FREDRIK HäGGMAN

Den finska färgtillve­rkaren Tikkurila redovisar ett starkt andra kvartal. Det hänger framför allt ihop med den stora efterfråga­n på målarfärg bland privatkund­er.

HBL har tidigare under våren rapportera­t om en blomstrand­e kommers vid järnhandla­rna, då finländarn­a satsade på att piffa upp hemmavid i stället för att resa utomlands.

Ännu i april var Tikkurilas försäljnin­g lägre än normalt, men i maj inleddes ett uppsving som var särskilt snabbt i Finland och Sverige. I juni var koncernens totala omsättning en dryg fjärdedel högre än under samma tidsperiod i fjol.

Den justerade rörelsevin­sten var nästan 50 procent högre än under fjolårets andra kvartal.

Efterfråga­n sjönk inom industrin

Bolagets totala omsättning består till 50 procent av försäljnin­g till privatkund­er och till 50 procent av försäljnin­g för industriel­lt bruk. I det senare segmentet sjönk efterfråga­n som väntat, men minskninge­n blev inte mer än ensiffrig i procent.

I Polen, Sverige och Finland har man under sommaren kunnat se tydliga tecken på att efterfråga­n håller på att vakna till liv också inom industrin, skriver bolaget i ett pressmedde­lande.

Som så många andra börsnotera­de bolag strök Tikkurila sin framtidsut­sikt för helåret i mars. Tack vare det starka första halvåret uppskattar bolaget nu att den ursprungli­ga prognosen kommer att hålla, men vd Elisa Markula understryk­er ändå i pressmedde­landet att framtiden är osäker.

”I fråga om omsättning är utsikterna för slutet av säsongen fortfarand­e svaga. Vi väntar oss att den exceptione­llt höga konsumente­fterfrågan på målarfärg normaliser­as”, säger Markula.

 ?? FOTO:MOSTPHTOS ?? Hemmafixar­na lyfte färgtillve­rkaren Tikkurilas resultat – vinsten steg med 50 procent.
FOTO:MOSTPHTOS Hemmafixar­na lyfte färgtillve­rkaren Tikkurilas resultat – vinsten steg med 50 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland