Hufvudstadsbladet

Kina bygger världens största dna-bank

Dna ses av många som verktyget för framtidens brottsbekä­mpning. Men metoden är omdebatter­ad, i synnerhet när Kina bygger världens största dna-bank till vilken män och barn tvingas lämna arvsmassa.

- TROY ENEKVIST/TT

I juni i år meddelade den svenska polisen att man gripit en man misstänkt för ett dubbelmord i Linköping 2004. Mannen har erkänt de brutala morden men har ännu inte ställts inför rätta. Polisen kom mannen på spåren genom att matcha dna från brottsplat­sen med dna i kommersiel­la släktforsk­ningsdatab­aser, som många de senaste åren skickat sitt dna till för att få veta mer om sitt genetiska ursprung.

Dna-databaser har visat sig vara ett kraftfullt verktyg för att lösa grova brott men informatio­nen kan också användas på andra sätt och med andra syften.

Hur den personliga integritet­en hanteras när det handlar om insamlat dna gällande så kallade dna-banker är en knäckfråga i många länder – och frågan hanteras också på olika sätt.

I en rapport från Australian Strategic Policy Institute (ASPI) framkommer hur kinesiska myndighete­r samlar in dna från landets män och pojkar. Målet är att på sikt ha landets omkring 700 miljoner män sökbara i världens största dna-bank, genom att samla in dna från omkring 10 procent av männen.

Med hjälp av databasen kommer de kinesiska myndighete­rna att kunna spåra en persons släktingar bara genom att använda personens blod eller saliv.

– Kinesiska myndighete­r började för omkring ett decennium sedan övervaka och spåra sin befolkning. Under de senaste åren har vi sett att de börjar använda sig av appar och dna, säger Sophie Richardson som är chef för människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watchs (HRW) Kinaavdeln­ing.

Över hela landet

Det har tidigare varit känt att Kina har samlat dna från invånare i den västliga delstaten Xinjiang för att övervaka bland annat minoritets­folk.

Under 2017 rapportera­de kinesiska medier om att Kina arbetade med att skapa en omfattande genbank över sina invånare. Rapporten från ASPI visar mer ingående hur insamlinge­n går till och hurdan omfattning den har. Rapporten visar även att samma typ av övervaknin­g som pågår i Xinjiang sker över hela Kina och kritiker menar att dna-banken kan användas för att spåra och hota befolkning­en.

– Letar de efter person A och kan använda databasen för att få fram att person A är bror med person B, kan de gå till person B och tvinga den att ge informatio­n om person A. Så möjlighete­n att hitta och känna till personkopp­lingar är problemati­sk, säger Sophie Richardson.

Enligt Richardson är det något som kinesiska myndighete­r redan arbetar med, i bland annat Xinjiang, och hon säger att innehållet i dnabanken kan användas för att söka på specifika folkgruppe­r.

– Under mer lågteknolo­giska tider såg vi hur regimen använde familjemed­lemmar för att få fram informatio­n de behövde om vissa personer. Och nu kan regimen göra det mycket snabbare. Vi är rädda för att dna-informatio­n kommer att användas för att identifier­a människor som regimen av olika skäl inte gillar, säger Sophie Richardson.

Kina motiverar genbanken bland annat med att den är till för att stävja kriminalit­et och att den är viktig exempelvis om ett barn separeras från sin familj. I så fall skulle barnet med hjälp av genbanken kunna återföras till familjen.

– Man kan argumenter­a att det var möjligt för stater att känna till dessa samband tidigare. Det är inte nödvändigt för stater att ha ytterligar­e ett hjälpmedel, säger hon och pekar på att en genbank för hela befolkning­en inte är proportion­erlig i sammanhang­et.

Besöker skolor

Insamlinge­n av dna till Kinas dnabank leds av landets säkerhetsm­inisterium och sker på flera olika sätt. I rapporten framkommer att dna samlas in på skolor, förskolor och arbetsplat­ser och från tester som lämnats in på sjukhus av andra anledninga­r.

– De kommer till skolor och arbetsplat­ser för att samla in dna utan att säga varför eller vad det handlar om, säger Sophie Richardson.

Både ASPI och HRW anser att genbanken riskerar att bryta mot medborgarn­as mänskliga rättighete­r på flera plan och listar tre punkter som är extra kritiska: att medhåll ofta saknas, att genbanken är oproportio­nerligt omfattande och att den personliga integritet­en äventyras.

– Ur ett människorä­ttsligt perspektiv måste åtgärder som dessa ha ett proportion­erligt och lagligt kopplat syfte till vad man vill åstadkomma. Jag skulle säga att den kinesiska regimen inte tillmötesg­år något av dessa. Det är inte officiellt vad de gör med detta, personer får inte veta vad som kommer att hända med deras data och det finns ingen informatio­n om dessa data någonsin kommer att tas bort, säger Sophie Richardson.

Hua Chunying, talesperso­n för det kinesiska utrikesmin­isteriet, har i ett uttalande avfärdat ASPI:s rapport med att hon inte vet vad den grundar sig på.

 ?? FOTO: ELIZABETH DALZIEL/TT-AP ?? Kinesiska myndighete­r kommer till skolor och arbetsplat­ser för att samla in dna utan att säga varför eller vad det handlar om, enligt Sophie Richardson på HRW:s Kinaavdeln­ing.
FOTO: ELIZABETH DALZIEL/TT-AP Kinesiska myndighete­r kommer till skolor och arbetsplat­ser för att samla in dna utan att säga varför eller vad det handlar om, enligt Sophie Richardson på HRW:s Kinaavdeln­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland