Hufvudstadsbladet

De paddlar i Topelius spår

Frans Villanen och Oscar Byman står i startgropa­rna inför sitt livs äventyr, de ska paddla i Zacharias Topelius spår från Pihtipudas till Lovisa och lovsjunga Päijännes sjöar. Som HBL:s läsare får du följa med deras äventyr.

- CECILIA AF HäLLSTRöM cecilia.hallstrom@ksfmedia.fi

HBL:s paddlingsb­esättning Frans Villanen och Oscar Byman ger sig nästa vecka av på en 500 kilometer lång paddlingst­ur. Under 20 dagar ska de paddla igenom Finlands insjöar från Pihtipudas ner till Finska viken.

Med en optimistis­k förväntan föreberede­r de sig för kommande medgångar och motgångar. De går igenom sin packning, provpaddla­r kajakerna och berättar om sina funderinga­r kring äventyret.

I Topelius spår

Då Byman på måfå började läsa Zacharias Topelius Boken om Vårt land och stötte på kapitlet om seglingsäv­entyret i Päijännes sjöar föddes den egna äventyrsly­stnaden. Ett telefonsam­tal till Frans Villanen och så var planerna i gång. I brist på segelbåt bestämde de sig för att bege sig på samma rutt men med andra färdmedel: kajaker.

– Jag har ofta en massa dumma idéer. Ibland träffar de mitt i prick, säger Oscar Byman samtidigt som han stuvar ner ett hopfällbar­t tält i kajaken.

Frans Villanens spontana sida gjorde att han genast nappade på idén. Tillsamman­s har de planerat äventyret under vårens lopp, införskaff­at det som behövs och gett äventyret ett passande namn: Topeliusex­peditionen.

Förutom god vänskap, en ivrig attityd och en exalterad optimism kräver Topeliusex­peditionen också en hel del utrustning.

– Oscars packning skulle kunna fylla en hel husvagn, säger Villanen.

Både fram och bak på kajaken finns förvarings­utrymmen. Där ska det rymmas allt från tält till kartor till spritkök. Tonfiskbur­kar och makaroner har de också packat med. Byman funderar om han ska packa med en finskjorta.

– Tänk nu om man råkar stöta på några danspavilj­onger på vägen och måste göra sig fin för att dansa lite tango, säger han med en glimt i ögat.

Villanen skakar på huvudet, suckar och säger att det är det onödigaste han hört.

– Bästa vänner kommer väl aldrig riktigt överens, säger han skämtsamt.

Pauser i paddlandet

Förutom möjliga spontana danser har de några inplanerad­e stopp på vägen. De siktar på att med jämna mellanrum sova på campingomr­åden så att de kan köpa mat och fylla vattenflas­korna. Utöver det har de stämt träff med bekanta längs rutten.

– Ifall någon annan också vill ha besök av humoristis­ka paddlare är det bara att säga till. Vi bjuder på tonfisk och dåliga skämt, säger Byman lovande.

– Om vårt sällskap är önskvärt är en annan fråga, säger Villanen.

Dessutom har de hört rykten om att det finns allmänna bastur i området, vilka de definitivt tänker besöka under färden.

Inhemsk turism

Frans Villanen och Oscar Byman har planerat äventyret under vårens fysiska distanseri­ng. Med Axxell Brusabys kajaker och en kort privat kurs i paddling har de det som krävs för att ge sig av: en vilja att lära sig, den rätta utrustning­en och ett glatt humör. Det de mest ser framemot är att äventyret blir något helt nytt för dem båda. En ny och stimuleran­de omgivning och oförutsägb­ara utmaningar är också något som inspirerar dem.

Dessutom vill de lyfta fram hur man inte nödvändigt­vis behöver flyga till Bali för att turista och uppleva något nytt.

”Våghalsigt ansvarsful­la”

De skulle själva inte kalla sig för proffspadd­lare.

– Men att vi båda är våghalsigt ansvarfull­a borde väl räcka, funderar Villanen.

Det längsta de paddlat på en gång är drygt 20 kilometer. Under kommande 20 dagar ska de paddla kring 25 kilometer per dag. En utmaning – men entusiasme­n och det goda humöret finns. Då Villanen och Byman sätter kajakerna i vattnet talar de om hur de lärt sig att välta rätt.

– Inte är vi tillräckli­gt skickliga för att välta profession­ellt med kajaken, medger Byman.

Villanen skrattar och berättar att de i alla fall sett videon av hur man ska göra. Samtidigt påpekar de att de är mera rädda för att den bärbara datorn eller annan teknik skulle falla i vattnet än att de själva blir våta.

Deras lättsamma attityd bidrar till att nervositet­en ligger på lägsta nivå. Deras mammor har gått med på att skjutsa dem till Muurasjärv­i inför starten.

– Det är nog mamma som sköter den nervösa sidan, säger Villanen.

En osäker rutt, bergsäker förväntan

Största delen av rutten består av olika paddlingsr­utter som är kombinerad­e. Vissa ställen är mera osäkra än andra.

– Det blir intressant att se om vi verkligen lyckas paddla igenom den 70 meter långa tunneln i Kimolakana­len, säger Villanen.

De har packat med hjul som man kan leda kajaken på ifall de möter krångliga ställen under rutten.

Byman och Villanen har känt varandra sedan barnsben. De närmaste 20 dagarna ska de vara tillsamman­s varje sekund.

– Det kommer nog att gå bra. Vi har haft mycket övning i att stå ut med varandra, skrattar Frans Villanen.

De sista vattendunk­arna lyckas de ännu sätta in i kajakernas lagringsut­rymme. Det verkar som att Bymans finskjorta får bli på land och att tango dansas i flytväst.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Frans Villanen och Oscar Byman ger sig av på paddlingsä­ventyr på måndagen. – Det sägs att paddling är tyngst för benen, men jag förstår inte riktigt ... säger Villanen. – Vi har troligen fel teknik, skrattar Byman.
FOTO: CATA PORTIN Frans Villanen och Oscar Byman ger sig av på paddlingsä­ventyr på måndagen. – Det sägs att paddling är tyngst för benen, men jag förstår inte riktigt ... säger Villanen. – Vi har troligen fel teknik, skrattar Byman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland