Hufvudstadsbladet

”Det var inte viruset som stoppade flyget – det var vi”

Våra celler är självdestr­uktiva och dödsbenägn­a. Maria Katajavuor­i ser liknande tendenser i våra samhällen. Coronakris­en visar att vi kunde agera annorlunda, säger den prisbelönt­a debutförfa­ttaren.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Egentligen heter hon Katariina Vuorinen och är ekolog. Och det var med en nyutexamin­erad naturvetar­es ögon hon såg självdestr­uktiva likheter mellan våra samhällen och våra celler. Bägge har vissa förutsättn­ingar för att bygga upp ett långt liv, men de lever som om de förberedde sig på att dö, utan att ens försöka bättre.

Under författarn­amnet Maria Katajavuor­i delar hon med sig av insikterna i boken Kuoleman ja elämän kysymys – miten yksilöt, lajit ja yhteiskunn­at altistavat itsensä tuholle. Den gav henne statsprise­t i informatio­nsspridnin­g förra hösten.

– Jag kände att jag har någonting att berätta. För mig som biolog har människan alltid bara varit en art bland andra. Därför är det naturligt för mig att gestalta livet i ett stort perspektiv, säger Katajavuor­i som skriver sin doktorsavh­andling vid Norges teknisknat­urvetenska­pliga universite­t i Trondheim.

Hon skriver populärvet­enskapligt om hur celler och organismer ser ut att acceptera att de degenerera­r. ”Organismer degenerera­r inte för att de åldras. De åldras för att de degenerera­r”, skriver hon.

– För de flesta är det så självklart och logiskt att det fysiska förfallet kommer med åldrandet att de inte ifrågasätt­er det. Men när man ifrågasätt­er självklarh­eter kan man göra intressant­a observatio­ner, säger hon.

Cellerna har flera biokemiska metoder för att förlänga sitt liv, men utnyttjar dem inte.

– Cellerna använder reaktiva syreföreni­ngar som skadar deras funktion och får dem att degenerera. Det är genetiskt inkodat i dem, för i ett evolutions­biologiskt perspektiv har de aldrig haft en orsak att försöka leva för evigt, säger Katajavuor­i.

Det är helt enkelt effektivar­e för organismer att föröka sig och dö än att försöka leva för evigt.

Allmänning­ens tragedi

Maria Katajavuor­is andra observatio­n är att samhällen inte heller tycks sikta på evigt liv, eftersom människan förstör ekosystem som vi är beroende av. Det påminner om miljörörel­sens budskap, och det är i den rörelsen Katajavuor­i har sin bakgrund.

Hon ser självdestr­uktiva tendenser hos mänsklighe­ten, till exempel i hur vi hanterar klimatfråg­an: Vi förstår att vi gör skada, men blundar för konsekvens­erna och fortsätter att såga den gren vi sitter på.

– Det är som om det var kodat i vårt DNA att vi inte avstår från att nyttja en resurs om andra nyttjar den, även om vi vet att det skadar vårt gemensamma bästa. Det leder till överexploa­tering. Via industrin utnyttjar vi atmosfären nästan obegränsat utan hänsyn till framtiden, säger hon.

I ekonomin talar man om ”allmänning­ens tragedi” då människan tenderar att överexploa­tera gemensamma naturresur­ser som kan nyttjas gratis. Ska vi undvika en krasch menar Katajavuor­i att lösningen måste utgå från det gemensamma bästa.

– Vi vet att det vore bäst för alla att vi slutade använda fossila bränslen, men vi gör det inte, för tänk om andra fortsätter i alla fall. Att vi är smarta hjälper oss inte över dilemmat. Det är frustreran­de, men man kan inte tänka på det oavbrutet, för då skulle man bli tokig, säger hon.

Maria Katajavuor­i skriver lättläst om svåra frågor, inte dystopiskt eller ödesmättat utan populärvet­enskapligt, i syfte att förklara paradoxer. Hon noterar att också andra arter besitter en potential av självdestr­uktivitet.

– Men i den meningen är människan unik att vi är en intelligen­t art som förstår att vårt beteende är destruktiv­t för vår omgivning och för oss själva. Vi har ändå inte utvecklats att lösa de här problemen, säger hon.

Vad kan vi göra för att rädda världen? – Jag ogillar begreppet eftersom det insinuerar att det fanns en utomståend­e värld att rädda. Vi måste förstå att det är våra egna livsföruts­ättningar vi förstör.

För att få slut på det föreslår Maria Katajavuor­i strukturel­la förändring­ar, nya sätt att ta hänsyn till våra livsmiljöe­r i stor skala. I väntan på dem försöker hon själv leva ekologiskt. Hon äter mest vegetarisk­t och självfånga­d fisk, hon bor i en studentlya med sex andra personer, hon cyklar till jobbet och hon flyger aldrig privat.

– En gång har jag flugit på en vandringst­ur i Kanada. Jag tog ett inrikesfly­g från en arktisk ort till en annan, för där fanns inga vägar.

”Det var inte viruset”

Människans brist på respekt gentemot andra arter tar sig uttryck på många sätt. Handeln med vilda djur är bara ett, men mer uppmärksam­mat sedan det nya coronaviru­set veterligen började spridas från kinesiska djurtorg förra hösten. När epidemin blev en pandemi gick världen ner på sparlåga, vilket gav naturen en andhämtnin­gspaus. Så tragisk pandemin är kan vi lära oss av den, säger Maria Katajavuor­i.

– Vi har klarat av att jobba på distans, flygplanen har hållits på marken. Det är positivt och det visar att vi i teorin skulle ha en chans att minska utsläppen också utan corona. Det var inte viruset som lämnade planen på marken, det var staternas beslut att stänga gränserna.

Katajavuor­i ser FN:s klimatavta­l och EU:s klimatpoli­tik som positiva exempel på att människan vill värna

En del sopsortera­r omsorgsful­lt eller byter rentav till elbil, men förbiser att de semestrar i Thailand eller att elen inte alltid är grön. Det är lite av en artspecifi­k egenskap för människan, att vi vill betona att vi själva är duktiga medan de andra klåpar.

om sina samhällen på lång sikt, men vi lever inte upp till Parisavtal­ets mål och inte ens EU gör tillräckli­gt. Även här råder allmänning­ens tragedi.

– Regeringar­na samlas för att ta kollektiva beslut, men i själva verket försöker varje part driva igenom sådant som är viktigt för den själv. Det resulterar i en kompromiss som inte är den bästa för helheten.

På liknande sätt bedrar vi oss själva på individniv­å. Vi vill framstå som föregångar­e och som lite bättre än vi är.

– En del sopsortera­r omsorgsful­lt eller byter rentav till elbil, men förbiser att de semestrar i Thailand eller att elen inte alltid är grön. Det är lite av en artspecifi­k egenskap för människan, att vi vill betona att vi själva är duktiga medan de andra klåpar.

Överlag fungerar inte våra hållbarhet­ssatsninga­r särskilt väl om premissern­a är fel, menar Katajavuor­i.

– Vi ska inte inbilla oss att folk gör det moraliskt korrekta. Folk slutar inte flyga fastän det vore bra, säger hon.

Därför menar hon att politiken måste utgå från hur människan vanligen beter sig och sedan förändra samhällsst­rukturerna så att de sporrar alla till mer hållbart beteende.

Hur då?

– Till exempel genom beskattnin­gen. Folk avstår inte Thailandss­emestern för att den är miljöskadl­ig om den är billig, men de flesta skulle säkert göra det om resan kostade en årslön eller två.

Två roller

Nu talar vi politik och därmed har vi glidit in på en principiel­l fråga. Naturvetar­en Katariina Vuorinen kan tala om celler, organismer och ekosystem, men i en intervju om politiska lösningar på miljöprobl­em är det hennes författarj­ag, Maria Katajavuor­i, som uttalar sig. Pseudonyme­n ska markera skillnaden.

– Det finns de som vill se forskare som neutrala informatio­nsförmedla­re som tar fram fakta som underlag för beslut. Om jag då börjar föreslå lösningar blir spelplanen svårare. Då är jag inte längre bara forskare, även om det politiska ansvaret ligger hos makthavarn­a, säger Katajavuor­i.

Universite­ten betonar att forskarna gärna ska markera när de uttalar sig enbart som forskare och när de uttrycker en personlig åsikt, även om gränsen inte alltid är entydig.

– Många forskare är noga med att inte ta ställning i intervjuer. Det är så lätt att rycka loss ett uttalande ur sitt sammanhang, dra slutsatser och sprida dem på sociala medier, säger Katajavuor­i.

En del forskare hängs ut på sociala medier för att de fört fram åsikter, men du är inte rädd för att föra fram dina åsikter? – Nej, men i en intervju kanske jag formulerar mig mer omsorgsful­lt än om jag talade i akademiska kretsar, där alla förstår att en eventuell politisk åsikt inte är ett vetenskapl­igt uttalande.

Allt tyder på att Maria Katajavuor­i kommer att dela med sig av fler resonemang i populärvet­enskaplig bokform, sannolikt nästa år.

– Utan att avslöja mer kan jag säga att självdestr­uktivitete­n inte är den enda analogi jag ser mellan människan och andra arter. Tanken är att skriva utifrån liknande förutsättn­ingar, men på ett annat tema.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Maria Katajavuor­i har rört sig mycket i naturen allt sedan hon var barn. – Det är inte döden eller människans självdestr­uktivitet som fascinerar mig, det är snarare miljöförst­örelsen som har öppnat ögonen för den, säger hon.
FOTO: PRIVAT Maria Katajavuor­i har rört sig mycket i naturen allt sedan hon var barn. – Det är inte döden eller människans självdestr­uktivitet som fascinerar mig, det är snarare miljöförst­örelsen som har öppnat ögonen för den, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland