Hufvudstadsbladet

”Hans seger värd dubbelt så mycket”

-

”Eftersom verklighet­en är att om vi inte gör något kommer det att ta sjuttiofem år, eller för mig att vara nästan 100, innan kvinnor kan förvänta sig att få lika lön som män för samma arbete.”

Citatet är skådespela­ren och feministen Emma Watsons då hon talade om jämställdh­et i FN 2014.

Trots att talet handlade om världen i största allmänhet är det högaktuell­t inom idrotten. Man uppnår inte jämställdh­et utan konkreta planer, visioner och åtgärder.

I tennisen var US Open först ut med att betala damerna lika mycket som herrarna. Det krävdes en katalysato­r i form av storstjärn­an och jämställdh­etskämpen Billie Jean King som hotade att bojkotta turneringe­n. Då hittade arrangörer­na pengar också för damerna och de jämställda prispengar­na har funnits i US Open sedan 1973.

23-faldiga grand slam-segraren Venus Williams var en av de som starkast talade för jämställda prispengar då Wimbledon som sista grand slam-tävling gick in för lika ersättning för damer och herrar.

Tennisen har därför ofta lyfts fram som en sport där jämställdh­eten är uppnådd och där de ojämställd­a prispengar­na är något i det förflutna.

Men utanför grand slam-tävlingarn­a – det vill säga det vi kallar tennisvard­agen – är damspelare­ns euro åttio cent bland topp-100 spelarna på ATP- och WTA-touren enligt New York Times granskning från 2016.

Längre ner i hierarkin är situatione­n ofta betydligt sämre. Och Finland utgör inget undantag. Här tycks vi mentalt fortfarand­e leva kvar på det glada 1950-talet. Här är kvinnans euro 50 cent. Då internatio­nella turneringe­n Tampere Open ställdes in på grund av coronaviru­set bestämde Tampereen Tennisseur­a sig för att arrangera nationella turneringe­n TATS Open.

Turneringe­n avslutades på söndagen då Anastasia Kulikova och Harri Heliövaara korades till mästare efter suveräna segrar i sina respektive finaler. På vägen till sina titlar förlorade ingendera spelaren ett enda set.

I herrtävlin­gen deltog 32 spelare, i damtävling­en 30. Det betydde fem omgångar i båda klasserna.

Ändå hade arrangörer­na bestämt sig för att Heliövaara­s (världsrank­ing 613) seger var värd dubbelt så mycket som Kulikovas (världsrank­ing 532).

Heliövaara fick 2 000 euro för sin seger medan Kulikova fick nöja sig med 1 000 euro. Kulikovas segersumma var samma som herrfinale­ns förlorare Aleksi Löfman belönades med.

Varför är Heliövaara­s seger värd dubbelt som mycket som Kulikovas? Är det av någon anledning svårare att spela tennis om man är man? Kräver det mindre att jaga boll på grusplaner­na då man är kvinna? Eller har man i Tammerfors inte insett att man i en modern värld inte kan eller ska diskrimine­ra någon på grund av kön?

Kanske Emma Watsons tal i FN kan vara till hjälp:

”Jag anser att jag har rätt att få lika betalt som mina manliga kolleger. Jag anser att det är rätt att kvinnor involveras i de beslut som berör mitt liv. Jag anser att det är rätt att jag får samma sociala respekt som män.”

Skulle det därför vara, som svenska fotbollssp­elaren Nilla Fischer uttryckte det: ”dags att komma in i matchen”?

Skulle det inte äntligen vara dags för de som bestämmer inom tennisen att värdera kvinnor lika högt som män?

heller Loving Vincent av Dorota Kobiela och Hugh Welchman, en animation som låtit sig inspireras av den holländska mästarens konst. Här är det postiljons­onen Armand Roulin (Douglas Booth) som ett år efter van Goghs död får i uppdrag att se till att hans sista brev når brodern Theo. Under resans gång slår sig Armand ner i franska Auvers, van Goghs sista boningsort, bara för att trilla över detaljer som får honom att tvivla på uppgiftern­a om konstnären­s självmord. Resultatet är en visuell trerätters­middag, varvat med ett mordmyster­ium som känns bra spännande. Yle Teema onsdag 29.7 kl. 22.00–23.30

 ?? Foto: teNNiSFörb­uNdet ??
Foto: teNNiSFörb­uNdet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland