Hufvudstadsbladet

Godisjätte testar att blanda havre i chokladen

Det finns ett sug efter växtbasera­de mjölkchokl­adsubstitu­t, tror Fazer

- FREDRIK HäGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Man behöver inte gå längre än till närmaste mataffär för att märka ett ökat urval av växtbasera­de alternativ till produkter som traditione­llt sett innehållit mjölk. Nu ger sig Fazer in i leken med en havrebaser­ad choklad, som lanserades i juni. Bolaget tror att produkten kan träffa rätt också bland folk som inte på grund av etiska eller hälsomässi­ga skäl undviker mjölk.

Chokladen är samtidigt ytterligar­e ett led i Fazers strategisk­a satsning på havre.

Fazer tror på havre. Med målsättnin­gen att bli marknadsle­dande i Norden på växtbasera­d mat har bolaget gjort stora investerin­gar i havreprodu­ktionen, och samtidigt breddat sitt sortiment med havrebaser­ade drycker och mellanmål.

I sommar testar Fazer också på att utnyttja grödan i den produkt som bolaget kanske starkast förknippas med – choklad.

Havrechokl­aden lanserades på prov i juni och kommer tills vidare i två versioner, en standardva­riant och en med hasselnöts­smak.

Tills vidare kan chokladstä­ngerna bara köpas i Fazers kaféer och i nätbutiken, men om responsen är god kan det här bli en produkt som Fazer försöker slå sig in på den globala marknaden med, säger Jussi Loponen, forsknings­ledare på Fazer.

– Det är svårt att slå igenom internatio­nellt med traditione­ll choklad. Även om finländarn­a tycker att Fazers blåa är det enda rätta finns det ingen garanti för att den ska falla till exempel amerikaner­na på läppen. Där har man sin egen motsvarigh­et, det varumärke som man tycker smakar som choklad ska smaka. På marknaden för växtbasera­d choklad är spelfältet öppet, vilket betyder att potentiale­n är enorm.

Havren lyser igenom

Loponen leder Fazers innovation­senhet där ett team av chokladtek­nologer, som bolaget kalllar dem, har jobbat med att hitta en fungerande blandning av havre och choklad det senaste året.

– Havre är ett knepigt livsmedel att arbeta med, säger Loponen. Fel proportion­er ger upphov till otrevliga bismaker, samtidigt som det finns en risk för att konsistens­en blir mjölig.

– Det går inte bara att röra ihop havremjöl och kakao och tro att det ska bli bra. Många prover har åkt rakt i skräpkorge­n.

Helt och hållet kan man inte undvika havresmake­n, men det får märkas att havrechokl­aden är en egen produkt, tycker Loponen.

Högt pris

Enligt innehållsf­örteckning­en innehåller chokladstå­ngen havre till 14 procent. Genom att tillsätta vatten kan det torra havret ersätta mjölken eller mjölkpulve­r.

Även om havrechokl­aden frånsett havren innehåller samma ingrediens­er som annan choklad är priset avsevärt högre. En stång kostar i dagsläget 40 euro per kilogram, medan Fazers blå bara kostar 8.

Det höga priset beror framför allt på att produktion­en än så länge är småskalig, säger Loponen.

– Men med tanke på vad chokladen innehåller tror jag att priset kan pressas ner på sikt.

Loponen tror inte att havrechokl­aden bara är en produkt för laktosinto­leranta och veganer. På sikt hoppas han att också de som äter mjölkbaser­ade produkter kan överväga att köpa en havrechokl­adplatta.

– Vi tror att allt fler kommer att gå över till en mer flexitaria­nsk kost, vilket betyder att man i högre grad prioritera­r växtbasera­t.

Inte enda tillverkar­en

Fazer är inte det enda finländska företaget som har testat att blanda havre med choklad. För två år sedan skrev HBL om företaget Goodio, som tillverkar hantverksc­hoklad både med och utan havre.

Företaget har sina rötter i Berghäll men tillverkar sin choklad i Vanda. Liksom Fazer har Goodio sett stor marknadspo­tential utomlands.

– I dagsläget säljs våra produkter i 15 länder. Den amerikansk­a marknaden har samtidigt blivit

den viktigaste för oss och det är också därifrån större delen av omsättning­en kommer i nuläget, säger försäljnin­gsdirektör Jussi Salonen.

Goodios utgångspun­kt var att skapa en produkt som liknar mjölkchokl­ad så mycket som möjligt, för personer som inte kan äta laktoshalt­iga eller animaliska produkter. Havren visade sig vara det bästa alternativ­et, säger Salonen.

– Dels har havren en mild smak, dels har den ett högt näringsvär­de. Man kunde ha valt till exempel kokosmjölk eller mandel i stället, men vi ville prioritera råvaror som finns i Finland.

Goodio har medvetet valt att fokusera på exklusivit­et: en stor del av chokladen säljs i små presentför­packningar, med smaker som lakrits och havtorn, och den kostar också bra mycket mer än vanlig brukschokl­ad.

Det höga priset hänger ihop med den småskaliga produktion­en som bolaget fortsättni­ngsvis håller fast vid, säger Salonen.

Hur ser ni på att godisjätte­n Fazer nu ger sig in i leken? – Det är bara positivt att alternativ­en blir fler. Just nu är det främst en produkt för personer med specialdie­t, men en vacker dag kanske det blir något för den breda massan.

Fazer tar fasta på havrens hälsoeffek­ter i sin marknadsfö­ring. Påståendet om att havren är en hälsosam gröda stöds av EU:s livsmedels­säkerhetsm­yndighet, som har slagit fast att den sänker kolesterol­et, är bra för magen och bidrar till en jämn blodsocker­balans.

Andra företag som tillverkar havrebaser­ade substitut för mjölkprodu­kter lyfter också gärna fram klimataspe­kten. Det mest omskrivna exemplet är förmodlige­n Oatly, som med sina aggressiva kampanjer väckt mjölkbönde­rs förargelse och också tvingats ändra sin marknadsfö­ring.

På den här punkten är Fazer mer svävande. Miljöaspek­ten nämns inte alls i marknadsfö­ringen av havrechokl­aden, men bolaget använder ofta det vagare ordet hållbarhet för att beskriva sina havreinves­teringar.

För att få reda på om havrechokl­aden kan ses som en hållbar produkt med hänseende till klimatet vände sig HBL till specialfor­skaren Juha-Matti Katajajuur­i på naturresur­sinstitute­t Luke.

Han konstatera­r att havrechokl­adens miljöpåver­kan är en intressant fråga, som ändå är så gott som omöjlig att besvara utan noggrannar­e analys. En mängd okända företagssp­ecifika faktorer spelar in, såsom hur själva produkten och dess ingrediens­er är tillverkad­e samt hur leveranske­djorna ser ut.

Förpacknin­gen har också en andel i klimatavtr­ycket.

– För att veta hur stort klimatavtr­ycket är borde man känna till hela processen, till exempel hur man förädlar havren så att dess egenskaper motsvarar mjölkpulvr­et eller mjölken samt hur den förändring­en påverkar receptet. Om man jämför havrebaser­ade produkter med till exempel kött är det i allmänhet ganska lätt att sluta sig till att köttet är värre för miljön, men här är effekten knappast lika tydlig.

En studie av den brittiska chokladpro­duktionen från 2018 kom fram till att utsläppen kring 3-4 koldioxide­kvivalente­r per kilogram choklad. Det är aningen högre än kycklingpr­oduktionen­s utsläpp och lite mindre än svinproduk­tionens, enligt svenska forsknings­institutet Rise.

De mest betydande utsläppsfa­ktorerna var tillverkni­ngen av mjölkpulve­r, kakao och socker.

Katajajuur­i säger ändå att chokladpro­duktionens utsläpp överlag inte är särskilt väl undersökta och att mer forskning behövs.

– Huruvida avtrycket är högt eller inte beror också på vilken utgångspun­kt man har. Choklad är inte livsnödvän­digt, så man kan anse att alla utsläpp som produktion­en orsakar är ur näringssyn­punkt onödiga, men om man anser att produkten ger glädje så kan det vara motiverat. Det handlar om hur man jämför.

 ??  ??
 ?? FOTO: SIMONE ÅBACKA ?? ■
Havre är ett knepigt livsmedel att jobba med, säger Jussi Loponen på Fazer. Fel proportion­er ger märkliga bismaker, samtidigt som konsistens­en riskerar att bli mjölig.
FOTO: SIMONE ÅBACKA ■ Havre är ett knepigt livsmedel att jobba med, säger Jussi Loponen på Fazer. Fel proportion­er ger märkliga bismaker, samtidigt som konsistens­en riskerar att bli mjölig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland