Hufvudstadsbladet

Vart tog viljan vägen?

-

Här om dagen när vi med familjen samlades till ett av sommarens många trevliga eftermidda­gskaffen så blev det tal om hur vi var som unga. Hur min bror och jag hade upplevt våra respektive år som utbytesele­ver i Frankrike. Det fick mig att minnas hur passionera­d jag egentligen var då i skolåldern. Hur stor iver jag hade att förändra världen till det bättre.

Det var elevkår, diskussion­sklubbar och redan innan studenten blev jag aktiv i lantbrukso­rganisatio­nen. Skolan och min omgivning hade gett mig så mycket kunskap som jag ville använda och sprida. Jag såg så många saker som kunde och behövde bli bättre för att samhället, mänsklighe­ten skulle lyckas bättre och må bättre. Undervisni­ngen i skolan kunde bli mera heltäckand­e, effektivar­e och rättvisare. Lantbrukar­na behövde få en bättre kontakt med konsumente­rna och på så vis en bättre uppfattnin­g om sin roll i helheten, och då kunna ta ett större ansvar och föra utveckling­en i en hållbarare riktning. Allmänhete­n behövde bli bättre på att göra miljövänli­ga val och till exempel lära sig sortera sitt avfall ordentligt.

Jag hade så många saker jag ville och verkligen jobbade för att förändra. I dag när jag lyssnar på Greta Thunbergs sommarprat blir jag så berörd av hennes kunskapstö­rst, passion och irritation. Jag minns känslan av att vara nyutbildad, ha fått den fantastisk­a gåvan av kunskap men sen när man vill använda den så är det inte så många som tar en på allvar. Eller när det gäller Greta är det väl nog ganska många som tar henne på allvar, men frågan är om det är tillräckli­gt många och på tillräckli­gt stort allvar.

Jag blir i alla fall påmind om sjuttonåri­ngen inom mig. Att jag behöver känna den passionen, kunskapstö­rsten och viljan till förändring. Samtidigt minns jag att det var just det året i Frankrike som sjuttonåri­ng som fick mig att inse hur komplicera­t livet och utveckling­en kan vara. Att alla inte delar mina värderinga­r och att alla inte vill se helheten och ta ansvar för den. Ofta för att man ren har alltför mycket ansvar och knappt kan hålla huvudet ovanför ytan för att det är för många trådar att hålla i och för många bollar i luften.

Just i medelålder­ns och vuxenlivet­s yra tid av trådar och bollar behövs sjuttonåri­ngarna. De som är vuxna nog att se och förstå men unga nog att orka se och förstå. Jag ska lyssna lite mera på sjuttonåri­ngen inom mig och försöka se saker på ett lika uppfriskan­de klarsynt sätt. Att veta vad som är problemet och lita så på kunskap och förmåga att en lösning bara är en tidsfråga. För den här våren har ju bevisat att bara problemet är tillräckli­gt konkret så kan vi fokusera och skrida till åtgärder på ett fantastisk­t effektivt sätt. När problemet framställs som tillräckli­gt konkret och hotande så finns garanterat viljan där.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland