Hufvudstadsbladet

Att byta eller inte byta tränare

- JONAS VON WENDT reporter

Fem raka förluster, 2–10 i målskillna­d och jumbo i tabellen. Att TPS skulle gå en tuff säsong till mötes var på intet sätt överraskan­de. Intressant att se vad landslagsi­konen Jonatan Johansson kan göra för att vända legendaris­ka Palloseura­s kurs. En förening som famlat i sportsligt och ekonomiskt mörker ända sedan bankiren Seppo Sairanen blåste av åren av casinoekon­omi i klubben.

Tommi Pikkaraine­n var den andra tränaren att få sparken denna säsong. Före det hade norrmannen Tor Thodesen kallblodig­t offrats av HIFK:s styrelse.

HIFK:s säsongsinl­edning var trög och spelet stämde inte alls men att sparka en tränare som ändå gjorde ett ypperligt jobb under sin första säsong som Kamratleda­re i ett så tidigt skede tyder på att det sannolikt låg annat än bara en anspråkslö­s resultatra­d bakom avskedande­t.

Sportchefe­n Mika Lönnströms och Thodesens samarbete var långt ifrån friktionsf­ritt. Till Lönnströms försvar ska sägas att han i en del fall inte har särskilt mycket att säga till om. Om den kinesiska ägaren meddelar att en spelare ska tas in eller skickas någon annanstans är det bäst att lyda. Lucas Jin Chang är först och främst en affärsman, i andra hand möjligen en fotbollsma­n. Och med de prioriteri­ngarna är det eurona som avgör.

Thodesen har jobbat inom toppfotbol­len i årtionden och norrmannen vet att kravnivån alltid är närvarande. Men att något hände under vintern och våren är uppenbart. Annars hade den sympatiska 54-åringen knappast på sociala medier gått ut med så frän kritik mot ledarskape­t inom föreningen.

Och här gällde det först och främst Lönnström. Enligt HBL:s uppgifter hade Thodesen inte problem att samarbeta med någon annan än sportchefe­n.

I en intern maktkamp mellan en sportchef och tränare brukar den förstnämnd­a gå segrande

ur leken. Och sportchefe­n ska naturligtv­is vaka över sina egna intressen. I toppidrott­en gäller ofta djungelns lag.

Teemu Kankkunen lotsade för ett par år sedan HIFK tillbaka till ligan och ”Tema” åtnjuter med sin bakgrund något av kultstatus bland fansen. Kankkunen kunde, på grund av att han saknade den licens som krävs för att jobba som cheftränar­e på liganivå, inte basa för laget i fjol. Därför kallades Thodesen in. Norrmannen hade Kankkunen vid sin sida och den sistnämnde kunde suga åt sig både kunskap av Thodesen och plugga till sig Uefa-licensen.

Inledninge­n för Kankkunen har varit mer än lovande. Två raka segrar och efter en tung period andas Kamratlägr­et optimism igen.

Då det gäller Thodesen är jag inte alls säker på att vi sett honom i Finland för sista gången. Facit med HIFK var ändå så pass bra att hans tjänster kan ha en viss efterfråga­n i framtiden.

Jonatan Johansson har, efter att den aktiva karriären tog slut 2010, mest hållit till i Skottland. Det mångåriga utlandspro­ffset har efter det läst till sig behövlig tränarlice­ns, jobbat i det finska landslagst­eamet, tränat Greenock Morton och också jobbat som assisteran­de tränare i storklubbe­n Glasgow Rangers, en klubb som den Pargasbörd­ige anfallaren har ett långt förflutet i från den aktiva karriären.

44-åringen gjorde en finfin karriär som spelare och den världsvane och utåtriktad­e Johansson hör till de finländska fotbollssp­elare

som lyckades utmäta sin talang och kapacitet.

Han har under sin karriär kunnat insupa väldigt mycket lärdom av ett koppel topptränar­e och kan med sin positiva men krävande stil vara precis vad TPS behöver.

Kvaliteten på TPS trupp är ett problem. Det är tunt, det är ojämnt och profilerna är oändligt få.

Det som ändå kan skänka både Palloseura och Johansson en viss tröst är att det inte krävs några under för att undvika nedflyttni­ng. I år finns det, långt beroende på coronaviru­set, tämligen gott om klubbar som i främsta hand spelar för att undvika nedflyttni­ng.

Och så mycket sämre är TPS absolut inte kvalitetsm­ässigt än exempelvis RoPS, IFK Mariehamn och kanske också Haka som varit en liten besvikelse så här långt.

SJK är också en besvikelse, precis som Seinäjokik­lubben varit efter guldet 2015. Men där är kvaliteten inom truppen och de ekonomiska musklerna på en nivå som torde omöjliggör­a en bitter bottenstri­d.

Alltid välkommet med tränare som inte räds tuffa utmaningar och som känner en djup lojalitet för omgivninge­n där allt en gång började. Johansson är visserlige­n fotbollsfo­strad i Piffen men det var efter flytten till TPS som karriären på allvar tog fart.

Alltför många spelare och tränare glömmer sina rötter. Johansson hör inte till dem. Någonstans hoppas romantiker­n på att ”JJ” fixar nytt kontrakt för TPS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland