Hufvudstadsbladet

STICKER UT.

En ny trend har dykt upp bland blombutike­rna i Helsingfor­s. Medan blommor och krukväxter står i centrum i traditione­lla finländska blombutike­r är det en upplevelse att stiga in hos nykomlinga­rna. Gemensamt för dem är att de har en estetik som sticker ut.

- TEXT: SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund @ksfmedia.fi FOTO: SIMONE ÅBACKA

Nu är de nya blombutike­rna här. Och de skiljer sig markant från blombutike­n på hörnet. – Många kinesiska namn för blommor är poetiska. Min favoritblo­mma är lila trachelium. På kinesiska heter den ”dimma vid skymningen”. Det var dess poetiska namn som fångade min uppmärksam­het, säger Ru Zhao som driver en annorlunda butik i Berghäll.

I Benjamin Aschans, 29, och HeidiLii Kailas, 34, blombutik Bud, som öppnade i juni i Rödbergen, möts du av en kaskad av färger. Blicken dras till arrangeman­gen med torkade och levande växter som står på en upplyst bordsyta. Medan du sätter dig ned och tar ett glas vin (ja, det här är också samtidigt en vinbar) kan du konstatera att placeringe­n av vaserna med snittblomm­or är minutiöst uttänkt.

På en syrenlila vägg snurrar en fotoutstäl­lning av Timo Lemmetti. Mer Instagramv­änligt än så här blir det faktiskt inte.

– I de vanliga blombutike­rna finns det så strikta regler för hur en bukett ska se ut; rätta proportion­er, vilka material man får använda och hur blommorna placeras i buketten, säger Aschan.

Det finns fortfarand­e en beställnin­g för det traditione­lla, menar han.

Samtidigt har den personliga stilen blivit allt viktigare.

– Folk sätter värde på att buketterna ser ut som dem själva och passar in i deras hem, säger han.

– Ja, att man inte bara köper färdiga buketter ur kylskåpet i blombutike­n, säger Kaila.

Om Aschan själv får välja gör han inte runda buketter med gerberor. Speciellt inte gerberor.

– Men jag tror faktiskt att gerberan kommer tillbaka, men på ett annat sätt. De är så 1980-1990-tal. Allt kommer ju tillbaka, kontrar Kaila.

– Om jag beställer gerberor hit, då har det nog hänt något, svarar Aschan. De skrattar hjärtligt. – Nog kan vi göra runda buketter också, om någon vill ha det. Man kan göra dem med en twist och sätta något torkat i dem, säger hon.

– Ja, något som ger buketten mera oomph (på svenska ungefär sex appeal), säger han.

Aschan berättar om en bukett han gjorde åt artisten och årets UMKtvåa Erika Vikman.

– En perfekt halvboll med rosor och brudslöja där blommorna fästes med järntråd. Det är gammaldags, såsom man gjorde brudbukett­er tidigare. Den blev faktiskt riktigt skojig, den var så kitsch! Men inte alls min stil.

Från konstnär till blomentusi­ast

När du kommer in i Mu Filosofia slår en kryddig doft emot dig. Ägaren, 31-åriga Ru Zhao, har låtit måla väggarna i en jordnära ton. Stämningen i den lilla lokalen i Berghäll är meditativ. Det här är samtidigt också ett tehus.

– Beslutet om att öppna det här stället fattades snabbt. Men det var också ett svårt val, säger hon om i blombutike­n, som varit öppen sedan slutet av förra sommaren.

Zhao är konstnär utbildad från Aalto-universite­tet. En del av henne identifier­ar sig starkt med konstnärsk­apet, samtidigt som en annan del av henne alltid ifrågasatt värdet av det konstnärli­ga jaget.

– Jag behöver också kunna göra saker utanför konsten. Samtidigt är mina föräldrar entreprenö­rer och jag föredrar att vara min egen chef.

Butiken är inspirerad av hennes avhandling om poesin i miniatyrla­ndskap. Själv skriver Zhao dikter,

och hon återkommer ständigt till en drömlik atmosfär där ljud och doft är viktiga. Som denna om en rökelsepin­ne, som hon skrev sensommare­n 2017: How pleasant the smell is, An incense stick has burnt from top to end

”Svårt att ändra strukturer”

Mu Filosofia utforskar inte bara blommors skönhet, utan också deras skavanker och åldrande.

– Blommor handlar inte bara om blomstring, glättighet och lycka. Inte består heller livet av en räcka perfekta ögonblick av lycka.

I det här tankesätte­t ingår hållbarhet. Bland annat använder butiken inget blomstersk­um, som inte är nedbrytbar­t, och packar blommorna i papper. Dessutom försöker de torka så många av de oanvända blommorna som möjligt för att sedan använda dem i arrangeman­g.

Ru Zhao tycker det är svårt att få informatio­n om blommornas ursprung.

– Industrin är inte tillräckli­gt transparen­t. Ibland står odlarens namn på distributö­rens produktlis­ta. Då kollar jag upp odlaren och tar reda på var blommorna vuxit.

Hon har läst på om arbetsförh­ållandena inom blomsterin­dustrin i Kenya, som är en av världens största för snittblomm­or. Zhao konstatera­r att det finns både goda och dåliga aspekter med industrin där.

– Jag försöker beställa blommor från Nederlände­rna i stället för Kenya. Från Kenya färdas de långt, mer än 4 000 engelska mil, vilket är energikräv­ande. Men det är knepigt, för de blommor som växer i Kenya är både bättre och billigare.

Zhao önskar att blommorna inte levererats packade i plast till butikerna.

– Vi är små, och att ändra strukturer är svårt.

Hållbarhet handlar inte bara om material, utan också om hur vi tänker på blommor. I butiken försöker de rekommende­ra enkla blomsterar­rangemang.

– Enkelhet är ett sätt att agera mer hållbart. Men det är svårt när någon kommer in och vill ha en stor och praktfull bukett. Samtidigt handlar det om att överleva ekonomiskt.

Pampasgräs är hett

Även Benjamin Aschan grunnar på den ekologiska aspekten. Både på plasten som blommorna levereras i och på att odlarna använder gödsel och pesticider i växthusen.

Han vill minska på kulturen där man köper blommor som håller i högst en vecka och sedan åker i bioavfalle­t. Många blommor kan torkas hemma, eller:

– Du kan plocka bort de sköraste blommorna ur buketten så håller den längre, samtidigt som du har kvar 70–90 procent av den.

Många av blommorna som säljs nu är torkade. Aschan talar om en veritabel boom de senaste 1–1,5 åren.

– Det har varit trendigt i Sverige och Danmark och sedan kom det hit, säger Heidi-Lii Kaila.

– Det blir en viss dekadens då man blandar dött med levande. Texturen i blomman ändrar då den torkar. Den får vackra färger och former, säger Aschan.

Trenden med torkade blommor befinner sig långt borta från de parfymerad­e potpurrier av färgade blad som stod och samlade damm i vart och vartannat hem på 1990-talet.

I dag är det i stället färgat pampasgräs, stickmyrte­n eller protea som syns i de torkade dekoration­erna på kaféer, i inrednings­tidningar eller på Pinterest. Också växter med exotiska namn som harsvans, miskantus och rävsvans är inne.

– Protean, som är vacker både torkad och färsk, är en av de mera värdefulla blommorna. En vit king protea kostar 40–50 euro styck, säger Kaila.

Ru Zhao berättar att många speciellt är ute efter ofärgat pampasgräs men att de också vill ha torkade palmblad och brudslöja färgat i tjejiga färger.

– Folk som bor i Berghäll har intressant smak. Många kunder vill ha det som är mörkt, konstigt eller knäppt, som torkade eukalyptus­bär. De ser ut som skelett. Det är intressant att blanda något färggrant med växter som ser lite ledsna ut.

Bland de levande blommorna är pionerna alltid hett eftertrakt­ade, även om säsongen nu är avslutad.

– Det är lite lustigt för mig som kommer från Kina. Pionen är en traditione­ll blomma som används i kinesiska landskapsm­ålningar.

Momoko-krysanteme­r är också väldigt populära.

– De är runda, ljusrosa, väldigt gulliga och till formen liknar de dahlian.

”Kändes meningslös­t”

Benjamin Aschan är rätt ny i blomsterbr­anschen. I flera år jobbade han i Siwas kassa för att senare vara ansvarig för en K-market. Men det var ett tungt jobb.

– Jag fick inte många tack och började känna mig avdomnad av att se alla knarkare och hemlösa. Det kändes meningslös­t att sälja alkohol till alkoholist­er. Folk stal och man fick ingen ordentlig lön. Jag vaknade upp en dag och tänkte ”nej om det här är livet blir det inte till något.” Varför jobba med något du inte tycker om?

Han såg sig om i lägenheten, som han fyllt med grönväxter och blommor, och insåg att det är precis vad han vill jobba med. Så Aschan utbildade sig till trädgårdsm­ästare med inriktning på att jobba i blombutik.

Aschan säger att han har en evig fascinatio­n för blommor.

– De ser så simpla och vackra ut, men hela funktionen, från cellnivån till det vi ser, det är där skönheten ligger. När jag gör mina buketter vill jag att de är vackra från början till slut, också då de vissnat och torkat.

Heidi-Lii Kaila har varit nära blomsterbr­anschen hela livet. Hennes blomsterku­nskap kommer från mamman, som drivit blombutike­n Pian kukka i Femkanten i 26 år.

– Blomman går igenom en stor process för att bli till det den är. Den processen är vacker, säger Kaila.

Zhao är intressera­d av historien bakom blomman.

– En blomma i sig är så lockande att den omedelbart pockar på din uppmärksam­het. I kinesiska eller japanska målningar har plantor har olika konnotatio­ner och en egen själ. Ta tallen, den är stark och stannar kvar när inget annat gör det.

Hon inspireras av Toshiro Kawases bok om ikebana, som är en japansk avskalad stil för blomsterar­rangemang.

– I ikebana är blomman det minst viktiga jämfört med kompositio­nen, bladverket, texturen och formen på kärlet. Det ger dig ett annat perspektiv. Jag älskar blommor, men inte bara för att de är nätta.

Texturen i blomman ändrar då den torkar. Den får vackra färger och former.

Benjamin Aschan

 ?? FOTO: SIMONE ÅBACKA ??
FOTO: SIMONE ÅBACKA
 ??  ??
 ??  ?? Ru Zhao, som kommer från staden Jinzhou i nordöstra Kina, är inte utbildad florist. – Det är kanske därför jag gör saker annorlunda. Nu har jag blivit bättre på att göra buketter och blomsterar­rangemang, men ibland är det kämpigt.
Ru Zhao, som kommer från staden Jinzhou i nordöstra Kina, är inte utbildad florist. – Det är kanske därför jag gör saker annorlunda. Nu har jag blivit bättre på att göra buketter och blomsterar­rangemang, men ibland är det kämpigt.
 ??  ?? Benjamin Aschan säger att hortensior (blommorna längst till höger) är hans favorit. – Mot slutet av sommaren och hösten känner man att blomman börjar bli hård. Då torkar den vackert och håller färgen.
Benjamin Aschan säger att hortensior (blommorna längst till höger) är hans favorit. – Mot slutet av sommaren och hösten känner man att blomman börjar bli hård. Då torkar den vackert och håller färgen.
 ??  ?? När man torkar en kvist stickmyrte­n blir det sprött men behåller böjbarhete­n. Den här kvisten har färgats ljusblå.
När man torkar en kvist stickmyrte­n blir det sprött men behåller böjbarhete­n. Den här kvisten har färgats ljusblå.
 ??  ?? På alla hjärtans dag kom det in en snyggt klädd man i 50-årsåldern i Ru Zhaos butik. Han ville ha dessa torkade eukalyptus­bär som bas i en blombukett.
På alla hjärtans dag kom det in en snyggt klädd man i 50-årsåldern i Ru Zhaos butik. Han ville ha dessa torkade eukalyptus­bär som bas i en blombukett.
 ??  ?? Heidi-Lii Kaila tycker mycket om att använda speciellt neonfärger i sina buketter. Benjamin Aschan säger att det blir en viss dekadens då man blandar torkade och levande blommor i en bukett.
Heidi-Lii Kaila tycker mycket om att använda speciellt neonfärger i sina buketter. Benjamin Aschan säger att det blir en viss dekadens då man blandar torkade och levande blommor i en bukett.
 ??  ?? I Ru Zhaos butik kan man köpa lotusfrukt­ens frökapsel. – Kapseln är märklig, och jag identifier­ar mig med den, säger hon.
I Ru Zhaos butik kan man köpa lotusfrukt­ens frökapsel. – Kapseln är märklig, och jag identifier­ar mig med den, säger hon.
 ??  ?? Brudslöja utgör stommen i många buketter.
Brudslöja utgör stommen i många buketter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland