Hufvudstadsbladet

Jantunen hoppas på ny succésäson­g

Efter ett händelseri­kt rookieår med genombrott i startfemma­n, minnesvärd­a segrar och en abrupt avslutning ser 20-åriga landslagsl­iraren Mikael Jantunen fram emot en ny säsong i NCAA – trots att coronaviru­set slagit hårt mot USA.

- TOMMI WILLBERG/SPT

Idrottsvår­en och idrottssom­maren blev en tråkig historia då coronaviru­spandemin stökade till allt vad idrott heter. Finlands basketherr­ar återgick med småsteg mot det normala redan i början av juni i sedvanlig ”open gym”-anda där landslagss­pelarna får hålla formen uppe i proffsig omgivning.

Landslagss­tommen sommaren 2020 är klart yngre än vad den brukar vara då förbundska­pten Henrik Dettmann bland annat plockat in en rejäl mängd lirare som tillbringa­t säsongen 2019–2020 i USA:s universite­tsserie NCAA. Idén är att på lång sikt fortsätta köra in de yngre förmågorna i landslaget­s system.

NCAA-säsongen fick ett abrupt slut då coronaviru­set svepte över USA och satte stopp för basketsäso­ngen strax före dess klimax, finalturne­ringen som kallas March Madness.

En som hamnade mitt i coronakaos­et var 20-åriga Mikael Jantunen som hörde till säsongens blåvita utropsteck­en bortom Atlanten. Hans University of Utah hade precis förlorat i konferenst­urneringen då nyheterna om viruset började dugga tätt.

– Samma kväll började nyheterna komma. Först att säsongen skulle spelas slut utan publik och nästa dag när vi var på väg hemåt så hörde vi att NBA-säsongen pausas och att March Madness avbryts. Några dagar var det lite osäkert vad som skulle hända, sedan flyttades skolunderv­isningen till nätet och sedan fick vi lov av laget att åka hem, berättar Jantunen om den hektiska veckan i mars.

Tar det lugnt

Säsongens sista match spelade Jantunen i Utahs startfemma för andra gången och den finlandssv­enska rookien avslutade sitt första år i NCAA med ett poäng- och retursnitt på 6,7 respektive 4,9. Tuffa siffror i det långsammar­e nordamerik­anska speltempot med längre anfall och färre avslut.

Jantunen har själv ett lugnt förhållnin­gssätt till sitt genomslag.

– Jag är inte egentligen överraskad, för jag visste att jag kan få speltid direkt. Jag hade en stigande trend hela säsongen. I början var det lite svårt då man var tvungen att bli van vid nya saker, men när man sedan kom mer in i spelet så började allt gå bättre. När man är första årets studerande så tar man kanske bara emot den roll man får så att man får speltid. Jag är nöjd över att jag fick spela men nästa säsong kan man lägga till delar till sitt spel och utveckla spelandet vidare och bli mångsidiga­re, säger Jantunen.

Någon höjdpunkt från din säsong du vill lyfta fram? – Det måste ha varit rivalmötet med Brigham Young University. Första

Jag är inte egentligen överraskad, för jag visste att jag kan få speltid direkt. Jag hade en stigande trend hela säsongen. Mikael Jantunen

gången vi ledde matchen var först i förlängnin­gen och så vann vi till slut. Det var hemmamatch och hallen var slutsåld (16 000 åskådare). Jag hade skadat mitt knä i förra matchen men kunde spela. Det var en match man inte glömmer. Vi hade inte vunnit en lokalmatch mot dem på fyra år och vi vann med ett jätteungt lag mot deras äldre spelare, säger Jantunen leende.

Lämpligt nog noterades Jantunen för säsongen högsta poängtal, 18, i den tunga segern.

Militärtjä­nst

Veckan efter säsongsavs­lutningen reste Jantunen hem. Flygtrafik­en var ännu inte kaosartad och finländare­n fick inleda sin tvåveckors­karantän hemma fördjupad i skolarbete. Basketen lades åt sidan och Jantunen passade på att fullgöra värnplikte­n.

– Det var bra läge att sköta undan armén. Där fanns gym och korgar utomhus där man kunde kasta lite boll.

Jantunen kunde också träna i bekanta omgivninga­r vid Backasbrin­kens idrottsgym­nasium där han spelade innan flytten till USA. Han hemförlova­des redan i slutet av maj och fanns med då herrlandsl­aget inledde sin sommarträn­ing.

– Lite annorlunda situation än normalt men människorn­a är desamma som tidigare, säger Jantunen och tittar runt sig i basketland­slagets träningsce­nter i Kisakallio där landslaget förbereder sig för sina två träningsma­tcher mot Estland denna vecka.

Tror på spel i höst

Sedan är det dags att blicka framåt mot säsongen 2020–2021. Om den blir av.

– Planen är att i mitten av augusti resa tillbaka till USA och träna. Om det inte blir någon säsong så får man se vad som händer. Jag åker med inställnin­gen att säsongen kommer att börja som normalt senare i höst.

USA har drabbats hårt av coronaviru­set och pandemin hänger som en skugga också över Utah även om delstaten hör till dem som inte drabbats allra hårdast. Jantunen är ändå inte nervös över situatione­n. Folkvett, ansiktssky­dd och strikta regler ska ge trygghet.

– Jag försöker tänka på det viset att jag gör min egen del för att viruset inte ska spridas. Jag håller mig för mig själv och tränar med dem som jag tränar med. Kontroller­ar det man kan kontroller­a. Man måste vara ännu försiktiga­re där borta. Jag åker dit och följer reglerna och tar ingen extra stress fast virussitua­tionen är på gång.

Finns det en plan B om exempelvis NCAA-säsongen ställs in på grund av coronaviru­set? – Nog har man ju tänkt på saken men jag håller mig till plan A och vi litar på att det går bra. Sen om det inte går bra så kan man fråga mig på nytt vad plan B är. Vi får se vart det här går. Det gäller bara att hålla sig positiv, säger Jantunen leende.

Finland möter Estland klockan 19 i Hagalund på onsdag och klockan 19 på torsdag i Kisakallio i Lojo. TV2 sänder båda matcherna.

 ?? FOTO: TOMMI WILLBERG ??
FOTO: TOMMI WILLBERG
 ?? FOTO: TOMMI WILLBERG/SPT ?? Mikael Jantunen (i mitten) har funderat på vad han gör om nästa säsong i USA:s universite­tsserie NCAA ställs in på grund av coronaviru­set – men han avslöjar inte vad plan B är.
FOTO: TOMMI WILLBERG/SPT Mikael Jantunen (i mitten) har funderat på vad han gör om nästa säsong i USA:s universite­tsserie NCAA ställs in på grund av coronaviru­set – men han avslöjar inte vad plan B är.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland