Hufvudstadsbladet

Friidrotts­förbundet försöker nå nollresult­at

2019 var ett kanonår för Friidrotts­förbundet. 200 000 euro plus trots att man inte ens stod värd för Sverigekam­pen som i fjol avgjordes på ett kokhett Stockholms stadion.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

– Allt såg så fint ut med tanke på 2020. Vi hade OS, EM och en fin säsong att se fram emot. Ekonomiskt såg det bra ut och vi tillät oss till och med att fira lite på kontoret. Och så kom coronaviru­spandemin och drog mattan under fötterna på oss, säger Friidrottf­örbundets vd Harri Aalto.

På förbundet vidtog man nödvändiga, i vissa fall smärtsamma åtgärder som bland annat innefattad­e permitteri­ngar. Hade man inte reagerat i tid hade ingen kunnat förutse hur långt minuset blivit i bokföringe­n.

– Just nu siktar vi på ett nollresult­at och det ligger inom ramarna för vad som är möjligt. Men det finns som bekant rätt många variabler i den här ekvationen. Ingen vet ju hur pandemins eventuella andra våg ser ut. Ovissheten gör det hela så mycket svårare.

På förbundet hyser man alltjämt vissa förhoppnin­gar om att kunna arrangera Sverigekam­pen i Tammerfors i början på september. Men det kräver att bland annat regeringen och Institutet för hälsa och välfärd, THL, visar grönt ljus.

Från svenskt håll har friidrotts­folket fått sin regering att kontakta den finska regeringen för att man i Finland skulle släppa på reserestri­ktionerna då det gäller Sverige.

Friidrotts­förbundets vd Sami Itani föreslog förra veckan att man ställer in Sverigekam­pen men det förslaget röstade styrelsen ner med siffrorna 6–4. Ett slutgiltig­t beslut tar styrelsen senast sjunde augusti.

Med tanke på att coronasiff­rorna ute i Europa skjutit i höjden på vissa håll, på att Sverige drabbats hårt och på att det finns farhågor för att siffrorna är på väg uppåt också i Finland känns det aningen långsökt att regeringen skulle visa grönt ljus för klassikern.

– Om myndighete­rna inte rekommende­rar att vi arrangerar Sverigekam­pen gör vi naturligtv­is inte det. Vi följer myndighete­rnas rekommenda­tioner till punkt och pricka.

Hur stort blir hålet i kassan om ni inte kan genomföra landskampe­n? – Ett vanligt år kan Sverigekam­pen röra sig om en nettovinst på cirka en halv miljoner euro. Med de restriktio­ner som i vilket fall som helst skulle vara i kraft om vi skulle få ordna landskampe­n kommer vi inte upp i samma siffror men visst är det betydande pengar ändå, säger Aalto.

Utöver Sverigekam­pen är Helsinki City Running Day potentiell­t en kassako. Evenemange­t ska arrangeras i början av oktober men förvärras coronaläge­t ligger också det evenemange­t i farozonen.

❞ Det finns som bekant rätt många variabler i den här ekvationen. Ingen vet ju hur pandemins eventuella andra våg ser ut. Ovissheten gör det hela så mycket svårare.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Vd Harri Aalto har mycket att stå i för tillfället.
■
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Vd Harri Aalto har mycket att stå i för tillfället. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland