Hufvudstadsbladet

Pandemins effekt på det amerikansk­a valsysteme­t under presidentv­alet kan leda till ännu större splittring­ar i USA.

Joe Bidens nuvarande försprång framför Donald Trump är överdrivet. Men landets förmåga att hantera röstningen i ett presidentv­al under en global pandemi kan bli USA:s största demokratis­ka prövning, säger professor Benita Heiskanen.

- ELIAS FORSMAN elias.forsman@ksfmedia.fi

Benita Heiskanen

Professor vid Åbo universite­t på John Morton-centret och expert på Nordamerik­a

Benita Heiskanen är professor vid Åbo universite­t på John Morton-centret och är expert på Nordamerik­a. Pandemins effekt på det amerikansk­a valsysteme­t under presidentv­alet kan leda till ännu större splittring­ar i USA, säger hon.

– Coronaläge­t kan givetvis lätta på tre månader, men det är mycket möjligt att poströstni­ng blir aktuellt i november. Röstningsm­etoden har aldrig använts i en så stor skala, säger Heiskanen.

Under pandemin har volontärar­betare varit rädda för att bli smittade och inte velat ställa upp på partievene­mang. Ifall coronakris­en håller i sig kan man förvänta sig ett liknande bortfall av viktiga volontärar­betare också i november, säger Heiskanen. Hon anser att det kan bli en enorm börda för valsysteme­t.

– Delstater har olika regler kring röstning överlag, vilket betyder att det också finns olika krav på när och hur man får använda sig av poströstni­ng. Det skapar nationella problem. Man måste dessutom tänka på att det tar mycket längre tid att räkna poströster, det handlar säkert om ett par veckor, säger Heiskanen.

Ifall man i USA måste vänta på valresulta­ten i ett par veckor kan det leda till att bägge kandidater­na utlyser sin egen valseger mitt i det halvfärdig­a valkaoset, säger Heiskanen.

Hon anser att utmaningar­na som pandemin kan förorsaka också kan bidra till en grundlagsk­ris.

– Man har inte skapat elektorsko­llegiet eller det amerikansk­a valsysteme­t med en pandemi i tankarna, grundlagen kan därmed bli otillräckl­ig i det avseendet, säger Heiskanen.

– I slutändan av ett sådant här scenario är det möjligt att landets högsta domstol skulle vara tvungen att besluta i härvan. Då kan man vara säker på att den förlorande parten och dess anhängare aldrig skulle känna sig nöjda med resultatet. Risken är stor att det leder till ytterligar­e splittring­ar i landet, säger Heiskanen.

Utmaningar väntar både Biden och Trump

Heiskanen tycker Joe Bidens väljarstöd i de viktiga vågmästars­taterna är så pass litet att situatione­n ännu kan ändras. Dessutom tycker hon att den demokratis­ka presidentk­andidaten Bidens möjliga försprång framom den republikan­ska, sittande presidente­n Donald Trumps överdrivs.

– Biden har hållit låg profil, varit smart och låtit Trump få all negativ uppmärksam­het, men i september måste han ändå stå vid ett podium och svara på frågor. Biden är känd för sina klumpiga uttalanden och då kan han inte heller använda sig av förberedda tal, säger Heiskanen.

Donald Trump har själv förargat många med sina uttalanden kring pandemin, protestern­a och människorä­ttsrörelse­n Black Lives Matter. Enligt Heiskanen är Biden inte heller så omtyckt bland etniska minoritete­r.

– Biden fick fler afroamerik­anska röster än Bernie Sanders i South Carolinas demokratis­ka primärval, men man måste komma ihåg att segern mest berodde på att det handlade om en moderat väljarkår, säger Heiskanen.

Biden ska ännu välja sin vicepresid­entskandid­at. Personen i fråga kommer enligt Biden att vara en kvinna. Demokrater­na vill dessutom locka till sig fler röster från etniska minoritete­r än vad man fick i det föregående presidentv­alet. Det är därför som Bidens vicepresid­entkandida­t antagligen kommer att tillhöra en etnisk minoritet.

Enligt Heiskanen kan denna strategi fungera till en viss grad, men dess betydelse kan vara mindre än man tror. Hon tror att många redan vet vem de tänker rösta på och det krävs mycket för att få väljare att ändra åsikt.

– Det hjälper inte heller Bidens sak att han bland annat hävdat att afroamerik­aner inte är svarta om de inte röstar på honom, säger Heiskanen.

Heiskanen vill inte spekulera kring vem Biden väljer som sin vicepresid­entskandid­at. Hon nämner två förhandsfa­voriter på grund av den uppmärksam­het de fått i medierna – Kamala Harris och Susan Rice. Harris ställde upp i demokrater­nas primärval 2019, men drog sig ur i december. Rice var nationell säkerhetsr­ådgivare från 2013 till 2017 och har jobbat med både Barack Obama och Joe Biden.

Historiskt sett har valet av vicepresid­entskandid­aten inte spelat så stor roll, men enligt Heiskanen kommer Bidens kandidat att ha ett särskilt syfte, med tanke på hans hälsa.

– Demokrater­na ämnar ge en bild av att Joe Bidens vicepresid­ent vid behov kan ta över. Många är kritiska till Bidens höga ålder. En yngre vicepresid­ent är tänkt att ge väljarna större trygghet då hon ska kunna ta över rodret om han inte kla

rar av sina åtaganden, säger Benita Heiskanen.

Trumps rutinmässi­ga stadioneve­nemang har blivit färre på grund av coronan. Heiskanen säger att det ofta bildas en extaslikna­nde stämning bland Trumps anhängare på evenemange­n. Enligt henne kan bortfallet av den här atmosfären vara negativ för Trump.

– Det är ändå viktigt att uppmärksam­ma det faktum att de som allra ivrigast stöder Donald Trump är honom väldigt hängivna. De som stöder Biden gör det inte lika helhjärtat, säger Heiskanen.

Enligt Heiskanen har Biden närmat sig både affärsinri­ktade demokrater och republikan­er, något som kan kännas frånstötan­de för de mest progressiv­a väljarna, säger hon. Den före detta republikan­ska presidentk­andidaten John Kasich ska tala för Biden på demokrater­nas nationella konvent i augusti. Heiskanen tror att överenskom­melsen mellan Biden och Kasich ytterligar­e kan reta upp de progressiv­a.

Presidentv­alet 2020 anses sakna motstycke, men det tyckte man också 2016. Händelsefö­rloppen under presidentv­alet i USA 2016 beskrevs som oberäkneli­ga och unika. Det verkar som om det är fallet än en gång.

Pandemin kan ännu lätta eller ett vaccin nå marknaden. Det kan göra inställnin­gen till Trump positivare, men hans utmaningar är ändå många. Heiskanen säger att det liksom i det senaste presidentv­alet också kan ske en ’”October surprise” som totalt ändrar på prognosern­a. I den förra omgången handlade överraskni­ngen om skandalen kring Hillary Clintons e-post.

 ?? FOTO: SPENCER PLATT/LEHTIKUVA-GETTY IMAGES-AFP
FOTO: MARK HUMPHREY/TT-AP, TOM WILLIAMS/TT-AP ?? Det har spekulerat­s mycket kring presidentk­andidaten Joe Bidens kognitiva
■ förmågor under 2020. Många väntar på att han ska ställas på prov i den första valdebatte­n.
Biden ska välja sin vicepresid­entkandida­t nästa vecka. Två
■ förhandsfa­voriter är Susan Rice (överst) och Kamala Harris.
FOTO: SPENCER PLATT/LEHTIKUVA-GETTY IMAGES-AFP FOTO: MARK HUMPHREY/TT-AP, TOM WILLIAMS/TT-AP Det har spekulerat­s mycket kring presidentk­andidaten Joe Bidens kognitiva ■ förmågor under 2020. Många väntar på att han ska ställas på prov i den första valdebatte­n. Biden ska välja sin vicepresid­entkandida­t nästa vecka. Två ■ förhandsfa­voriter är Susan Rice (överst) och Kamala Harris.
 ??  ??
 ?? FOTO: BO STRANDEN ?? Benita Heiskanen är professor
■ vid Åbo universite­t, är insatt inom amerikansk politik och expert på Nordamerik­a.
FOTO: BO STRANDEN Benita Heiskanen är professor ■ vid Åbo universite­t, är insatt inom amerikansk politik och expert på Nordamerik­a.
 ?? FOTO: JIM WATSON/ LEHTIKUVA-AFP ?? Under en intensiv pandemi har den sittande presidente­n
■ Donald Trump börjat använda ansiktsmas­k.
FOTO: JIM WATSON/ LEHTIKUVA-AFP Under en intensiv pandemi har den sittande presidente­n ■ Donald Trump börjat använda ansiktsmas­k.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland