Hufvudstadsbladet

Centerns problem kan ändå inte lösas med enbart ett personbyte. Partiet måste hitta sig själv på nytt på ett sätt som gör att det har en roll i 2020-talets Finland.

Annika Saarikko har goda chanser att bli vald till Centerns nästa ordförande. Hon är mycket populär, men det krävs mer än ett personbyte för att rädda partiet.

- Susanna Ginman

Ibörjan av september håller Centern sin ordinarie partikongr­ess i Uleåborg. Precis ett år tidigare valdes Katri Kulmuni till partiordfö­rande vid en extraordin­arie kongress i Kouvola. Hon besegrade Antti Kaikkonen. Ordförande­valet hölls för att Juha Sipilä efter riksdagsva­let i april 2019, som var det sämsta i historien för Centern, meddelade att han avgår.

Katri Kulmuni har inte haft det lätt. I samband med ordförande­valet meddelade hon att Centern borde ha ett stöd på ungefär 20 procent men i opinionsmä­tningarna har siffrorna stadigt legat betydligt närmare 10 procent.

Efter bara några månader tvingade Centern med Kulmuni som besvärad och fåordig galjonsfig­ur statsminis­ter Antti Rinne (SDP) att avgå. Ytterligar­e ett halvår senare avgick hon själv som finansmini­ster efter oklarheter kring den träning i offentliga uppträdand­en hon hade fått. Kulmunis medarbetar­e hade, utan hennes vetskap och utan upphandlin­g, för dyra pengar låtit regeringen betala för medieträni­ngen som inte enbart gällde ministerup­pdrag, utan också partitillf­ällen.

Kulmuni meddelade att hon vill fortsätta som partiordfö­rande fast hon lämnar regeringen. Under sommaren har hon rest runt på Centerfält­et. Samtidigt har alla väntat på besked om motkandida­ter.

Nu har alltså Annika Saarikko gett sig in i kampen. Men partiaktiv­isterna hoppas på ytterligar­e en kandidat.

Ordförande­kampanjen för ett år sedan visade sig leda till en så splittrand­e polariseri­ng att de flesta vill undvika en liknande situation. Näringsmin­ister Mika Lintilä meddelade under torsdagen att han inte ställer upp, men att han hade utmanat Kulmuni om inte Saarikko hade gjort det. Många hoppas nu att Centerns vice ordförande Petri Honkonen eller riksdagsgr­uppens ordförande Antti Kurvinen antar utmaningen.

Annika Saarikko ska just avsluta sin föräldrale­dighet och återgå till att vara vetenskaps- och kulturmini­ster. Hon sitter sin tredje period i riksdagen och var familje- och omsorgsmin­ister de två sista åren i Juha Sipiläs regering. Hon kommer från Egentliga Finland, alltså från södra Finland, i motsats till Katri Kulmuni som är hemma i Torneå. Saarikko har många år av Centerenga­gemang bakom sig, hon har bland annat varit partiets vice ordförande.

Ålderskill­naden mellan de två är bara fyra år, Annika Saarikko fyller 37 i höst. Det verkar uppenbart att kampen står mellan Kulmuni och Saarikko, även om en tredje kandidat skulle anmäla sig.

Annika Saarikko har ett starkt stöd inom Centern. Vid sin presskonfe­rens sa hon att det svåraste för henne i beslutet var att hon utmanar den sittande ordförande­n. Avgörande blev ändå att så många bad henne ställa upp och att hon brinner för och tror på Centern. Hon vill formulera en vision för framtiden – för Centern och för Finland. Men hur den ser ut är ännu oklart.

Centerns medverkan i regeringen Rinne/Marin är fortfarand­e en svår sak att smälta för en del inom partiet – på grund av valförlust­en men också för att politiken skiljer sig från regeringen Sipiläs. Saarikko ser inte problemet – hon anser att Centern ska vara en brobyggare och kunna samarbeta. Och alltid sträva efter att påverka.

Saarikkos popularite­t kan förklaras med att hon har en klar världsbild och en vision om framtiden som hon kan kommunicer­a vidare. Hon har ordet i sin makt och vet var hon har sig själv. En orsak till att Saarikko ställer upp var för att visa att även mammor till små barn kan och får förverklig­a sig själv. Så bygger man också ett familjevän­ligt samhälle enligt Saarikko.

Centerns problem kan ändå inte lösas med enbart ett personbyte, och en ordförande som uppträder med större säkerhet. Partiet måste hitta sig själv på nytt på ett sätt som gör att det har en roll i 2020-talets Finland.

I riksdagsva­let i fjol genomgick Centern ett generation­sskifte. Många erfarna riksdagsle­damöter avstod från att kandidera, andra föll ur riksdagen. I sommar har både Juha Sipilä och Matti Vanhanen meddelat att de inte ställer upp i nästa riksdagsva­l. Generation­sskiftet går vidare och Centerleda­rens uppgift är skapa det nya Centern.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland