Hufvudstadsbladet

Bildelning­en har fått en rivstart

Intresset för att köra bil utan att äga den är skyhögt

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Intresset för att köra bil utan att äga den har varit skyhögt under sommaren. Det meddelar både biluthyrni­ngsfirmor och nya företag som verkar inom bildelning.

Det senare är ett fenomen som trots flera år av spekulatio­ner ännu inte har blivit någon succé i Finland.

I vintras råkade sektorn ut för ett stort bakslag då Drive Now, en av de mest populära tjänsterna, lade ner verksamhet­en.

Branschfol­ket tror nu att coronasomm­aren kan bli ett startskott till ökad delningsek­onomi inom transports­ektorn.

– Coronakris­en har gett allt fler en chans att testa på bildelning. Tröskeln är alltid högst den första gången, säger Sampo Hietanen, vd och grundare av en av branschens uppstickar­e.

Viruset verkar inte ha tagit kål på finländarn­as reslust, men när utrikestur­ism inte rekommende­ras vänder folk i stället blicken mot outforskad­e vrår och knutar i hemlandet.

Det här har resulterat i ett stort tryck på hyrbilar. Flera av de stora biluthyrni­ngsfirmorn­a, såsom Hertz, Sixt, Avis och Europcar, har under sommaren meddelat att bilarna inte räcker till. Situatione­n har i vissa fall försvårats ytterligar­e av att vårens bedrövliga utsikter tvingade firmorna att sälja av delar av sin kapacitet.

Samtidigt har marknaden för den som vill köra bil utan att äga fordonet breddats med en mängd nya bildelning­salternati­v de senaste åren. De beskrivs ofta som en bilversion av välkända, populära tjänster – såsom bilarnas

Airbnb eller bilarnas Voi – och också för dem har verksamhet­en blomstrat under sommaren.

Sporrades av Airbnb

En av uppstickar­na på den finska delningsma­rknaden är Helsingfor­sbaserade Blox car, en plattform för bilägare som vill hyra ut sina privata bilar till andra privatpers­oner.

Tjänsten lanserades 2016 och har i dagsläget 15 000 användare.

– Vi har slagit alla tiders rekord i sommar, men hur mycket av det som beror på coronapand­emin kan vi säga först då marknaden normaliser­as, säger Paul Nyberg, företagets grundare och vd.

Till grund för Blox car ligger Nybergs intresse för resurseffe­ktivering. Han hade reagerat på att man i västvärlde­n ofta har nya, fina bilar som byts ut eller till och med skrotas innan de tekniskt sett nått vägs ände.

När han fick upp ögonen för Airbnb såddes ett frö som utmynnade i en liknande marknadspl­ats, som parar ihop kunder med uthyrare.

– Airbnb-modellen är den överlägset mest kostnadsef­fektiva, eftersom man inte behöver en egen flotta. Vi kan i praktiken skala upp företaget tusenfalt utan att våra kostnader ökar nämnvärt.

Genom att parterna betygsätte­r varandra ska man kunna sålla ut oseriösa kunder och uthyrare.

I det här skedet finns det antagligen många förstagång­sanvändare som inte har något betyg. Hur avgör man då om personen är pålitlig?

– Vi kontroller­ar alla användares identitet, så vi har åtminstone tillgång till körkorts- och kreditkort­suppgifter. Så rekommende­rar vi också att man alltid träffar kunden eller uthyraren personlige­n först.

Försäkring­en utgjorde problem

Ett uppenbart hinder på vägen var att försäkring­arna inte var utformade för delning. Den lagstadgad­e trafikförs­äkringen är personlig, och täcker inte skador som personen man hyr bilen åt orsakar av vårdslöshe­t.

– Det här var ett stort problem, men tillsamman­s med ett försäkring­sbolag lyckades vi få en försäkring för bildelning som är bokningssp­ecifik. Den är ett tillägg till den personliga försäkring­en och täcker skador på upp till tusen euro, till en kostnad av fem euro per bokning. Av vår erfarenhet är den tillräckli­g i 99 procent av fallen.

I dagsläget är ungefär 1 300 bilar registrera­de på Blox car, även om alla aldrig är tillgängli­ga samtidigt. Dagskostna­den för att hyra en bil startar kring 20–30 euro, med eventuella extrakostn­ader för tillläggsk­ilometer.

– Blox car passar bäst för resor som är mellan en dag och en vecka långa. Vi kan inte tävla i pris med traditione­ll biluthyrni­ng då det gäller längre resor. Åker man på en längre roadtrip är uthyrnings­firmorna förmodlige­n billigare.

Ännu ingen succé

Bildelning har hittills inte varit någon hit i Finland. Enligt en enkät gjord av Neste i fjol är bara 7 procent intressera­de av tanken på bildelning. Ett liknande resultat kom Traficom fram till i en undersökni­ng från 2018.

Det finns också företag som försökt ge sig in på marknaden utan lyckas. Ett exempel är finanskonc­ernen OP:s koncept Drive Now som lades ner i vintras. Drive Now fungerade enligt samma princip som elskotertj­änsterna, genom en app där man kunde se var närmsta bil stod parkerad. Betalninge­n gjordes enligt tim- eller minuttaxa.

Nyberg tror ändå att coronapand­emin kan bli en ögonöppnar­e som får en förändring till stånd. I samma banor tänker Sampo Hietanen, vd för och grundare till Maas Global, företaget bakom en annan transportt­jänst, appen Whim.

– Coronakris­en har gett allt fler en chans att testa på bildelning. Tröskeln är alltid högst den första gången, säger Hietanen.

Samlar all sorts transport

Även om Whim erbjuder en form av bildelning är det genom ett helt annat koncept än Blox car.

Företaget verkar som en samlande plattform för en mängd transportf­ormer, och äger själv inga bilar. Genom samarbete med biluthyrni­ngsföretag, taxifirmor och Helsingfor­sregionens trafik kan företaget erbjuda allt från taxifärder och bussbiljet­ter till stadscykel­turer och biluthyrni­ng.

För att få tillgång till fordonen köper man ett av företagens månadspake­t, som kommer i flera klasser. Det dyraste kostar 500 euro och ger en bland annat obegränsad tillgång till lokaltrafi­kbiljetter och hyrbilar.

Precis som Nyberg har Hietanen märkt en stor efterfråge­ökning under sommaren.

– Den överträffa­de allas förväntnin­gar. I början av sommaren var vi tvungna att sälja färre månadspake­t av den enkla orsaken att vi behövde ha bilar tillgängli­ga på helgerna. Det sista man vill säga som företagare är ”det finns inte”, men jag tror att alla i branschen har fått göra det. Men man måste bara vara kreativ – totalt sett finns det helt säkert bilar så det räcker för alla om man fördelar dem vettigt.

I Finland finns Whim i Helsingfor­s och Åbo. Tjänsten är också lanserad utomlands, i länder som Japan, Schweiz, Singapore och Österrike. Bakom bolaget står tunga namn som biltillver­karna Toyota och Mitsubishi samt oljejätten BP:s investerin­gsbolag BP Ventures.

Företaget är långt ifrån lönsamt i dagsläget och gjorde en förlust på nästan 20 miljoner med en omsättning på 7,5 i fjol.

– Men vi tror starkt på att transportb­eteendet kan förändras. Enligt en oberoende undersökni­ng väntar 38 procent av de europeiska bilägarna på något som kan ersätta den egna bilen. Det hänger bara på att man hittar en modell som upplevs som en förbättrin­g, som är tillräckli­gt smidig.

Expert: Airbnb och Uber inte de bästa jämförelse­rna

Enligt Tim Forslund, expert på cirkulär ekonomi på jubileumsf­onden Sitra, är det uppenbart att transports­ektorn är ineffektiv i dagsläget – det är inte optimalt att transporte­ra 70 kg människa i ett ton bil.

– Enligt en rapport av svenska klimatpoli­tiska rådet är transports­ektorn särskilt kritisk för att klara klimatmåle­n för år 2030. Man räknar med att ökad bildelning skulle kunna minska de personliga utsläppen med fem procent, så det är absolut en underutnyt­tjad möjlighet.

Det betyder ändå inte att alla former av bildelning är förbättrin­gar. Delningsek­onomin för också med sig risker om regleringe­n inte hänger med.

Airbnb har till exempel ofta kritiserat­s för att tränga ut vanliga bostadsäga­re från centrum i turisttäta städer.

– Uber är ett annat exempel som har fått kritik. Beroende på hur de är utformade kan samåknings­appar minska trafiken, eller i stället ha tydliga rekyleffek­ter, då tillgängli­gheten innebär att vi åker mer. Bilar som inte har en fast parkerings­plats kan ju därtill förändra stadsbilde­n, om gatorna svämmar över med hyrbilar som tränger ut folks privata bilar.

Delningen förlorar också sina fördelar om den bygger på att man producerar nya bilar i stället för att använda det som redan finns, vilket inte är optimalt utifrån ett cirkulär ekonomi-perspektiv.

– Bilpooler är ju ingen nyhet, även om de görs lättare av digitalise­ringen. Poängen är att utnyttja befintligt utrymme på ett vettigt sätt. Behövs det till exempel en budbil och en regionalbu­ss som kör en och samma sträcka samma dag, eller går det att effektiver­a transporte­n? Framför allt krävs det ett skifte i tankesätte­t.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland