Hufvudstadsbladet

■ Släggkasta­ren Krista Tervo vill kliva fram i rampljuset

Länge var David Söderberg ensam kämpe på släggkastn­ingstoppen i Finland. Men nu finns en ny generation släggkasta­re som stått för en rad imponerand­e resultat. En av dem är finländska rekorddame­n Krista Tervo.

- Kanske just i Somero? TOMMI WILLBERG/SPT

Våren 2018 höjdes ögonbrynen då en 20-årig Krista Tervo slungade släggan bortom 68-meterslinj­en och senare över 69 meter. Ett år senare skrev hon historia då hon som första finländska dam nådde 70-metersgrän­sen och raderade Mia Strömmers nationsrek­ord från 2001.

Tervos rekordslak­t har fortsatt i år då hon inledde säsongen i början av juni med ett nytt nationsrek­ord som hon förra helgen förbättrad­e till 72,12 meter. Formen är stenhård då hon inte avslutat en tävling med ett resultat under 68 meter sedan augusti i fjol.

Bakom den fina formen finns en förändring i kastteknik­en då Tervo gått från tre rotationer till fyra rotationer. Den extra rotationen har gett ett lugn och en jämnhet i hennes kast. Brådskan som ofta stört tekniken har försvunnit.

– Att inleda kastet lugnt har jag jobbat med i flera år. Om man har för hård fart går tekniken sönder. Nu har jag gjort flera kast med fyra rotationer och således fått ordning på min kastteknik, förklarar rekorddame­n Tervo.

Den nyfunna fungerande formeln har inte kommit gratis. Tervo har också prövat på något oortodoxa träningsme­toder då tekniken strulat.

Exempelvis att kasta med slutna ögon.

– Ibland då man kastar dåligt så är det svårt att uppfatta var felet ligger. Då man sluter ögonen så sluter man bort allt annat. Det kändes nog galet att pröva. Jag trodde att jag skulle flyga ur ringen och att släggan skulle stanna kvar. Men det visade sig vara ett bra sätt att nollställa, säger Tervo.

Magiska Somero

Tervo är i dagsläget inte ensam toppkastar­e i Finland. På herrsidan har Aaron Kangas, 23, klättrat i alla tiders statistik till en sjätteplat­s då han förbättrat sitt personbäst­a från fjolårets 74,40 till 77,82 meter. På damsidan har Tervo fått en tuff utmanare då tonårssens­ationen Silja Kosonen skrällde till med en båge på hela 71,34.

Både Kangas, Kosonens och Tervos rekordnote­ringar gjordes i Somero, där samma trio redan under tidigare år kastat flera rekordbåga­r.

– Kastringen har en bra yta som man inte slinter på. Ringen är en av de bästa i Finland. De har tänkt på idrottaren då de gjort den, säger Tervo.

Tervo drar på sig tävlingsdr­äkten nästa gång i Kalevaspel­en där hon jagar sitt fjärde FM-guld i följd. Efter det är planen att ännu pricka in några tävlingar i höst.

– Kanske det, säger Tervo.

Uppsving

Att det råder ett uppsving i släggkastn­ingen är ingen tillfällig­het. Toppkastar­na och deras tränare håller nämligen tätt ihop.

– Vi hade en bra sammanhåll­ning redan under vinterns landslagsl­äger. Våra tränare samarbetar, idrottarna stöttar varandra och andan är bra, säger Tervo som välkomnar varmt sin nya rival Kosonen.

– Silja är en väldigt bra tävlingsku­mpan och det är jättekul att jag fått en sådan. Det ger absolut extra motivation och hon sporrar mig att utvecklas.

Den rekordbenä­gna unga trion har också gett mer synlighet åt kastgrenen som i flera års tid närmast fått spaltmilli­metrar tack vare en viss David Söderberg.

– Släggan har absolut fått mer synlighet jämfört med i fjol. Ibland hamnar vi i skuggan av andra grenar men bättre har det blivit, vilket är jättekul.

– Medierna måste väl ge oss synlighet senast nu då nivån har höjts så mycket både på dam- och på herrsidan, säger Tervo.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Krista Tervo njuter av att kasta slägga.
■
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Krista Tervo njuter av att kasta slägga. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland