Hufvudstadsbladet

■ Finländsk barnfamilj återvände från al-Hol

En finländsk mamma har återvänt till Finland från lägret al-Hol med sina barn.

- HBL-SPT

Enligt Yle Uutiset ska familjen själv ha lyckats lämna det slutna lägret al-Hol i Syrien och vistats i Turkiet en längre tid innan de återvände till Finland. Kvinnan lär ha åtminstone två barn som är yngre än tio år.

På lördagen uppgav Utrikesmin­isteriet i ett pressmedde­lande att en familj bestående av en mamma med barn under tio år återvänt till Finland. Familjen har tidigare bott i lägret al-Hol i Syrien. På Utrikesmin­isteriet säger ambassadrå­det Pekka Shemeikka att ministerie­t inte har några uppgifter om hur familjen tagit sig från Syrien till Turkiet.

Enligt ministerie­t har varje finländare rätt att återvända till Finland. För att skydda barnen ger man inte ut några detaljer om fallet.

Myndighete­rna meddelar samtidigt att arbetet med att få hem finländska barn från lägret fortsätter.

– Någon exakt uppgift om hur många som finns har vi inte, men vi räknar med ungefär 20 barn och vuxna, säger Shemeikka till HBL.

Enligt Helsingin Sanomat är de kvarvarand­e barnen i lägret i åldern 1–13, men majoritete­n är 6-åriga.

Yle skriver att familjen anlände till Helsingfor­s-Vanda flygplats lördag förmiddag. Familjen ska själva ha betalt resan till Finland.

De togs emot av representa­nter från Centralkri­minalpolis­en, Östra Nylands polisinrät­tning och socialoch krisjouren i Vanda.

Man kommer att kunna tala ordentligt med kvinnan först om två veckor då hennes hemmakaran­tän tar slut. Varken polisen, Inrikesmin­isteriet eller Social- och hälsovårds­ministerie­t vill kommentera om barnen placerats i program för avradikali­sering.

I slutet av maj tog sig tre andra familjer från al-Hol till Turkiet på egen hand. Också här hjälpte finska myndighete­r med hemresan från Turkiet. Då var det frågan om tre mammor och nio barn.

Familjerna hade lämnat lägret vid olika tidpunkter. Centralkri­minalpolis­en (CKP) inledde en förundersö­kning om kvinnorna i juni, men i det läget var ingen av dem ännu misstänkta för något brott.

Kvinnorna befinner sig nu enligt Yle på olika orter i Finland och de har förhörts av CKP i samarbete med lokal polis. Innan de tre familjerna kom till Finland tog finska myndighete­r hem två föräldralö­sa barn. Det var i december i fjol.

– Visst finns här ett reellt säkerhetsh­ot. Men de som nu återvänder har rätt att göra det också om tio eller tjugo år. Om barnen upplever att Finland övergett dem kan de bära på agg länge, och det är bra om sådana negativa erfarenhet­er kan undvikas. Ju tidigare barnen kan få psykiatris­kt och psykosocia­lt stöd desto bättre är deras framtidsut­sikter, sade Teemu Tammikko, äldre forskare vid Utrikespol­itiska institutet, till HBL i juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland