Hufvudstadsbladet

Apotekaref­örbundet: Folk bunkrar munskydd igen

Finlands Apotekaref­örbund uppger att folk börjat bunkra munskydd efter att Institutet för hälsa uppgett att de tänker rekommende­ra användning av munskydd i offentliga utrymmen.

- SOFIE FOGDE/SPT

Efter att Institutet för hälsa och välfärd i helgen gick ut med att de tänker rekommende­ra användning av munskydd i till exempel kollektivt­rafiken har folk igen rusat till apoteken för att köpa munskydd. Det säger Taru Vanhala, kommunikat­ionsfarmac­eut vid Apotekaref­örbundet.

– I sommar har det vanliga varit att folk köper förpacknin­gar med 1-2 skydd. Nu verkar det som att folk köper förpacknin­gar med 50, säger hon.

Vanhala har under måndagen utrett tillgången till munskydd och enligt henne är situatione­n bättre än den var i våras. Men det är möjligt att det blir ett tillfällig­t leveransst­opp igen.

Dyr säkerhetsu­trustning

Enligt Vanhala säljer apoteken många olika modeller av munskydd. De som går åt mest är de kirurgiska mun- och nässkydden som man bara kan använda en gång.

I nuläget är priserna mycket höga för alla slags munskydd. Ett engångssky­dd kostar kring 2 euro.

– Det är ganska dyrt. Det är tio gånger så mycket som före coronaviru­spandemin, säger Vanhala.

Enligt Vanhala beror det på partihande­lns höjda priser.

En tygmask som man kan tvätta och använda flera gånger kostar nu kring 10 euro. Enligt Vanhala såldes inte den sorten i apotek förut. Hur mycket de kostar beror också på hur pass utsmyckade de är.

Vanhala säger att det antagligen inte blir fråga om något slags pristak så länge det endast handlar om en rekommenda­tion och inte ett tvång.

Om det tas ett beslut om masktvång i Finland så hoppas jag att priserna blir sådana så att alla i riskgruppe­rna har råd med dem.

Erja Mäkelä

Äldre sakkunnig vid Arbetshäls­oinstitute­t

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland