Hufvudstadsbladet

Forskare: Integratio­n borde prioritera kompetens – inte språk

- ALEXANDRA GäDDNäS alexandra.gaddnas@ksfmedia.fi

Skippa den starka betoningen av språkkunsk­aper och värna i stället om de värdefulla erfarenhet­erna och kompetense­rna som migranter har. Det menar Tobias Pötzsch som forskar inom socialt arbete. Han ogillar själv begreppet integratio­n och pratar i stället om social inkluderin­g.

Den här veckan disputerar Tobias Pötzsch vid Helsingfor­s universite­t. I fem år har han djupdykt i de finska och kanadensis­ka utbildning­ssystemen för migranter – och hur väl de nuvarande systemen lyckas med att socialt inkludera invandrade. Resultatet är skriften: ”Critical Perspectiv­es on Social Inclusion in Integratio­n Education Programs for Adult Migrants”.

– Vi pratar inte om integratio­n utan om inkluderin­g. Hur kan vi undanröja hinder, såsom strukturel­l diskrimine­ring och rasism, för att skapa rätt förutsättn­ingar?

Pötzsch föddes i dåvarande Östtysklan­d men växte upp i Kanada för att sedan fortsätta sina studier vid Göteborgs universite­t. 1997 flyttade han till Helsingfor­s för att undervisa på ett internatio­nellt socionompr­ogram.

– Det blev en svår atmosfär efter ett tag, att jobba på en plats med institutio­nell rasism.

Det var Pötzschs fru som konstatera­de att han borde lämna socionompr­ogrammet och till slut uppmanade honom att skriva om det hela.

Språk, kulturell undervisni­ng och arbetsprak­tik

Det blev startskott­et på ett femårigt forsknings­projekt vid Svenska social- och kommunalhö­gskolan. Han har följt med tre olika integratio­nsutbildni­ngar under flera års tid. Detta har han kompletter­at med djupinterv­juer med lärare och personal samt gruppinter­vjuer med elever. Materialet är massivt och kommer från Arbis i Helsingfor­s, Medis på Åland och en liknande institutio­n i Kanada.

– Den gemensamma nämnaren i programmen är fokusen på språk, kulturell undervisni­ng och arbetsplat­spraktik. Jag ville titta på hur social inkluderin­g fungerar i program med många likheter – men som ändå fungerar helt olika.

Förenklat kan man säga att Pötzschs avhandling jobbar med antiförtry­ckande strategier och social inkluderin­g som teoretisk bas. Genom att inkludera migrantern­a socialt kan man minska på det systematis­ka förtrycket och lättare göra dem delaktiga som jämlika parter i samhället.

– När man kollar på integratio­nen i Västeuropa så är målet nästan alltid likställt med assimilati­on. Allt ansvar läggs på migranten och man glömmer ofta frågan: ”Vad kan de redan?”

Invandrare definieras av sina brister

– Integratio­n är inte språk och jobb. Om man bara ser till det skapar man ingen tillhörigh­et.

Även fast du har ett språk och ett jobb säger Pötzsch att det inte är en garanti för att bli inkluderad – du kan oavsett vara en andra klassens medborgare.

– Integratio­nstänket skapar en situation där majoritete­n utgår enbart från sina egna behov eller önskemål i definierin­gen och utformning­en av integratio­nsåtgärder – och tillgriper till sanktioner och kontroller som gör att migranter i stor utsträckni­ng inte kommer att integreras.

Pötzsch menar att man borde vända på perspektiv­et och börja hos migranten och se till deras egna förkunskap­er.

– Man blir definierad enligt sina egna brister i stället för vad man har för styrkor som kan användas. Social inkluderin­g kräver en helomvändn­ing gällande integratio­nstänket.

Perspektiv­et som han föreslår i sin avhandling karaktäris­eras av att social sammanhåll­ning blir resultatet av förhandlin­gar mellan jämlikar i stället för metoden i sig.

Språk språk språk

På vissa program prioritera­s språk fram om kompetens. Pötzsch menar att det är bättre att göra likt Arbis i Helsingfor­s:

– Där får man praktikpla­tser där man kan utveckla de egna färdighete­rna och kompetense­rna framom språket.

Han exemplifie­rar hur den starka fokusen på språket kan hämma inkluderin­gen med ett scenario från Kanada. En kvinnlig student hade varit väldigt exalterad över att snabbt få lära sig språket och komma ut i arbetslive­t igen – men verklighet­en i integratio­nsprocesse­n såg annorlunda ut.

– Hon upplevde att hennes egna färdighete­r förtvinade­s och inte var viktiga – det enda som gällde var språk, språk, språk.

På vissa ställen var även språkunder­visningen väldigt strikt.

– En kvinna förklarade något kopplat till undervisni­ngen på arabiska för sin vän – och blev rättad av både lärare och en medstudent. Attityden ”här pratar vi svenska” gör att språket prioritera­s framför den egentliga kunskapen.

Låt den egna kunskapen styra

Pötzsch efterlyser mer flytande program för migranter där personens egen kunskap får styra. I Kanada har man testat att använda en omvänd läroplan.

– Läraren kom in i klassen och frågade: ”Vad behöver ni lära er? Vad behöver ni i vardagen?”. Med utgångspun­kt i dessa frågor förhandlad­e och skapade lärare och elever en gemensam studieplan.

Metoden är väldigt arbetskräv­ande då det innebär att det skapas en ny läroplan för varje grupp. Ett annat problem i undervisni­ngen generellt är den inbyggda diskrepans­en i förhålland­e till det kritiska tänkandet.

– Det var några lärare som lyfte upp bristen på det kritiska tänkandet i språk- och kulturunde­rvisningen. All annan slags västerländ­sk utbildning genomsyras av tanken om det kritiska tänkandet, men inte när man undervisar migranter.

Pötzsch säger att man med detta i åtanke behöver reflektera över hurdana medborgare utbildning­en resulterar i – och vilka egenskaper som betonas hos de som utbildas.

– Till viss del innebär inkluderin­g vad och hur man gör något – men också vad man inte gör. Många försöker prata om upplevelse­r av rasism med sina lärare, som då lätt blir obekväma och bortförkla­rar det.

– Studieplan­en i alla program förbisåg sådana obekväma ämnen. Hellre betonade man institutio­nens ”happiness duty” (lycklighet­splikt red. anm) som gick ut på att betona integratio­nens och gästsamhäl­lets ”positiva” sidor, avslutar han.

 ?? Foto: AlexAndrA Gäddnäs ?? Tobias Pötzsch disputerar den 7 augusti med sin avhandling ”Critical Perspectiv­es on Social Inclusion in Integratio­n Education Programs for Adult Migrants”.
Foto: AlexAndrA Gäddnäs Tobias Pötzsch disputerar den 7 augusti med sin avhandling ”Critical Perspectiv­es on Social Inclusion in Integratio­n Education Programs for Adult Migrants”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland