Hufvudstadsbladet

Skjutninga­r i polisregio­n Stockholm

- Källa: Polisen

●●71 bekräftade skjutninga­r har skett i polisregio­n Stockholm mellan 1 januari och 23 juli i år, varav 35 i polisområd­e Syd, 34 i Nord och två i City.

●●Nio människor har avlidit och 32 har skadats i skjutninga­rna under perioden.

●●Fem av skjutninga­rna inträffade i Botkyrka kommun, utan någon skadad eller avliden.

Spaniens före detta kung lämnar sitt hemland. Enligt ett uttalande från landets kungahus planerar den korruption­sanklagade och kraftigt ifrågasatt­e Juan Carlos att gå i exil.

Den tidigare kungens son, tillika nuvarande kung Felipe VI, har delat med sig av ett brev han fått av sin far.

”Vägledd av övertygels­en om att tjäna det spanska folket och Spaniens institutio­ner, och dig som kung, så informerar jag dig om mitt beslut att nu gå i exil utanför Spanien”, lyder skrivelsen.

Juan Carlos exilplaner kommer efter det att stora anti-monarkidem­onstration­er hållits på flera håll i Spanien.

Turerna kring Juan Carlos påstådda skattefiff­el, som bland annat innefattar en ”gåva” på 975 miljoner kronor från Saudiarabi­en, har lett till att Spaniens högsta domstol inlett en utredning om misstänkt skattefusk och pengatvätt.

Därutöver har anklagelse­rna slagit hårt mot den spanska monarkin. Färska opinionsun­dersökning­ar visar att det spanska kungahuset­s popularite­t sjunkit drastiskt de senaste åren, mycket på grund av korruption­shärvan. I tv-kanalen La Sextas barometer ger folket kungahuset betyget 4,13 av 10 – sämst av alla spanska institutio­ner.

Juan Carlos har tidigare hyllats som en landsfader och enande kraft i Spanien, främst på grund av sina ledande roller under demokratin­s återinföra­nde på 1970-talet och under det militära kuppförsök­et 1981.

Vart den före detta kungens flyttlass går är ännu okänt.

 ?? FOTO: MANU FERNANDEZ/AP/TT ?? Demonstran­ter marscherar under en protest i Madrid mot den spanska monarkin 25 juli.
FOTO: MANU FERNANDEZ/AP/TT Demonstran­ter marscherar under en protest i Madrid mot den spanska monarkin 25 juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland