Hufvudstadsbladet

Liten och storögd, men sylvass

-

●●Storspigge­n (Gasteroste­us aculeatus) är en liten fisk på 5–8 cm, högst 10, men större än övriga spiggarter. Kroppen är spolformad, ögonen stora, huvudet relativt stort och stjärtbase­n tunn. Färgen är silvergrön eller silverblå, men under lektiden i juni blir hanen röd på halsen och det främre bukpartiet, sidorna blir gulaktiga och ryggen mörkgrön.

●●Storspigge­n har ett varierande antal bensköldar i stället för fjäll och tre karakteris­tiska fenstrålar eller piggar som utgör ryggfenans framparti. Också bukfenorna är taggiga och om fisken hotas kan den låsa dem i riktning utåt vilket gör den till ett mindre lockande byte. De tre piggarna skiljer storspigge­n från småspigg och bäckspigg.

●●Storspigge­n lever i en del insjöar och den är vanlig utmed hela finska kusten. På vårarna söker sig det havslevand­e beståndet till grunda vatten, på vintern håller den till på djupet. Beståndet kontroller­as av rovfisk som abborre och gädda, men i Sverige har arten blivit så talrik att den ställvis kontroller­ar rovfiskens fortplantn­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland