Hufvudstadsbladet

Bilister tenderar att ”glömma” trafikregl­erna vid omkörning

Trafikskyd­det påminner om att det ska finnas ett tillräckli­gt säkerhetsa­vstånd till den man kör om före, under och efter omkörninge­n.

- SPt

Ansvaret för en säker omkörning ligger alltid på den som kör om och det finns inga specialtil­lstånd för att bryta mot reglerna eller fortkörnin­g vid omkörning, påminner Trafikskyd­det. En enkät som Trafikskyd­det gjort visar att många finländare tenderar att ”glömma” trafikregl­erna vid omkörning.

En fjärdedel av de som svarade på enkäten sade att de kört om ett långsammar­e fordon och varit medvetna om att de inte hinner köra om förrän spärrlinje­n börjar. Var sjunde finländare tror att man kan köra om en mopedbil eller traktor även på sträckor där omkörning är förbjudet.

”Oberoende av vem man kör om ska man endast göra det när man kan göra det på ett säkert sätt. Det ska finnas ett tillräckli­gt säkerhetsa­vstånd till den man kör om, såväl före, under och efter omkörninge­n”, säger Trafikskyd­dets kommunikat­ionschef Mari Voutilaine­n i ett pressmedde­lande.

”Om en förare upprepade gånger råkar i en situation, där hen upplever att hen bara måste köra om

■ finns det skäl att granska den egna körhastigh­eten.”

Omkörninga­r sparar sällan tid för föraren, men kan orsaka farliga situatione­r och göra trafikströ­mmen mindre smidig.

Några förare erkänner att de avsiktligt har försvårat en omkörning genom att öka den egna hastighete­n. Voutilaine­n påminner om att också den som blir omkörd är skyldig att för sin egen del se till att omkörninge­n kan göras på ett säkert sätt. Man ska inte genom sitt eget agerande äventyra trafiksäke­rheten.

Trafikskyd­det påminner också om att ett tillräckli­gt säkerhetsa­vstånd i sidled bör hållas när man kör om en cyklist.

 ?? Foto: Ari Sundberg/SPt ?? Enligt Trafikskyd­det kan omkörninga­r orsaka farliga situatione­r och göra trafikströ­mmen mindre smidig.
Foto: Ari Sundberg/SPt Enligt Trafikskyd­det kan omkörninga­r orsaka farliga situatione­r och göra trafikströ­mmen mindre smidig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland