Hufvudstadsbladet

Hör Finland till den nordiska gruppen i EU?

Handbollfö­rbundets försök att förfinska sin sport har sina grunder i att man tror att det hjälper att grenens chanser att synas och spridas. Men att intervjua en rikssvensk tränare på engelska blir fel hur man än motiverar det.

- KIMMO SASI tidigare europamini­ster (Saml)

EUROPEISKA UNIONEN Var Finland med i gruppen ”frugala fyran” tillsamman­s med Sverige, Danmark, Holland och Österrike på EU:s toppmöte? Finland sa nej. Andra länder ja. Vart hör Finland egentligen?

När Finland anslöt sig till EU, utpekade statsminis­ter Paavo Lipponen (SDP) en klar linje. Finland ska inte vara ett land i någon grupp utan ett land i EU:s kärna. Det är det bästa sättet att maximera vårt inflytande. Danmark hade flera undantag i sina relationer till EU. Sverige ville presentera sina egna lösningar. Resonemang­et gick att i samarbete med Tyskland och Frankrike sitter vi vid de bord där beslut fattas.

Finlands pragmatisk­a inställnin­g, positiva roll och sakkunskap samt uppskattni­ng för Paavo Lipponen och Martti Ahtisaari (SDP) skapade förtroende för oss. Ahtisaaris medlarroll i Serbien och Finlands ordförande­skap 1999 gjorde Finland till ett av de stora EU-länderna. Vi hade en klar agenda: EU:s utvidgning till de baltiska länderna, EU:s krishanter­ing och en union för frihet, säkerhet och rättvisa. Finland belönades då EU godkände vårt förslag till EU:s nordliga dimension.

Men då Matti Vanhanen (C) blev statsminis­ter och Tarja Halonen (SDP) president, fick vi EU-skeptiker till statsledni­ngen. Finland var inte längre i EU:s kärna.

Historien visar att man måste ha målsättnin­gar som uppskattas och personer som har kompetens. Enligt min bedömning har efter Lipponen bara Alexander Stubb (Saml) haft den kompetens, det nätverk och den språkkunsk­ap som behövs för att bli en av de stora ledarna i EU. Dessutom har Finlands linje i EU varit oklar och relativt passiv. Finland var det land som krävde garantier för sina lån.

Efter andra världskrig­et har Finland haft två referensgr­upper, Norden och Efta. Det är intressant att av Efta-länderna är Storbritan­nien, Schweiz, Norge och Island utanför EU. Till den sparsamma fyran hörde resten eller Sverige, Danmark och Österrike förutom Finland. Mot denna historiska bakgrund skulle det inte vara överraskan­de om vi skulle vara med i den frugala fyran.

I ett EU med 27 medlemländ­er är det svårt för ett litet lands ledare att få en betydande roll. Vi ser att EU:s medlemslän­der grupperas enligt deras intressen. Tyskland och Frankrike försöker leda. Sedan har vi Medelhavss­taterna, Visegrádgr­uppen (Östeuropa) och sparsamma Norden. Fast Finland inte ville vara en del av Norden, såg andra oss som en del av den delegation­en. Dessa regionala gruppers informella ledare har i dag en tung position. Så var det med Mark Rutte, som är en långvarig statsminis­ter och kompetent förhandlar­e.

Borde Finland öppet vara med i den sparsamma eller nordiska gruppen? Mitt svar är ja.

Vi ska samarbeta med dem som har likadana målsättnin­gar att utveckla EU. Finlands största intressen borde vara forskning och ny teknologi samt miljö och rättsstat. På alla dessa områden ser jag att Finlands linje ligger nära Sveriges, Danmarks, Nederlände­rnas och Österrikes linje. Man behöver inom EU en stark grupp som driver dessa mål effektivt.

Av erfarenhet kan jag säga att man har en stor fördel vid EU:s förhandlin­gsbord om man på förhand har förhandlat med andra liksinnade länder. Mellan de nordiska ministrarn­a är det mycket lätt på grund av våra gemensamma värderinga­r.

Nordiskt samarbete är viktigt för Finland. Det bör vara naturligt att vi vid nordiska bord försöker skapa en gemensam linje och driva våra värderinga­r. Man ska inte skämmas utan vara stolt för det. Då Finland inte längre är i EU:s kärna är det dags att ompröva den gamla linjen: att inte höra till någon grupp i EU. Det är nu dags att öppet visa att vi är nordiska också vid EU-bord.

”Det är synd att handbollen bara är en finlandssv­ensk grej. Det är en så fantastisk sport som borde passa den finländska mentalitet­en väldigt bra”. ”Ni har ju den där handbollen”. ”Kommer du på nästa hemmamatch eller är det någon viktig handbollsm­atch just då?”

Jag brukar ofta få kommentare­r och frågor av den här typen av kolleger på andra sportredak­tioner. Det är helt naturligt. Handbollen har en stark finlandssv­ensk stämpel. För de finskspråk­iga kollegerna är finländsk handboll ofta något exotiskt där finlandssv­enskarna umgås på sitt eget modersmål.

För de svensksprå­kiga spelarna har handbollen varit en frizon där man kan utföra en hobby på det egna modersmåle­t och där svenskan är likställd med finskan – i många fall det dominerand­e språket.

Handbollen har också fungerat som ett språkbad för de finskspråk­iga spelarna. Tack vare handbollen talar många av dem i dag en bra svenska och alla har åtminstone lärt sig de vanligaste fraserna och att förstå taktik- och omklädning­srumssnack­et också om det går på det andra inhemska språket.

Handbollen har som sagt en stark finlandssv­ensk och svensksprå­kig stämpel.

På Handbollfö­rbundet har man länge velat bli av med ”hurri”-stämpeln. Man vill att sporten ska ses som annat än en finlandssv­ensk angelägenh­et vilket på sitt sätt är förståelig­t.

Då grenen förknippas så starkt med det svenska språket är det svårt för handbollen att få fotfäste i finskspråk­iga Finland. I synnerhet i tider då inställnin­gen mot det svenska språket är i bästa fall negativ i vissa kretsar och då det svensksprå­kiga Finland naggas i kanterna och domänförlu­sterna blir allt fler.

Det är säkert en av orsakerna till att förbundet väljer att sköta sin kommunikat­ion helt på finska på sociala medier. Man vill inte skrämma bort potentiell­a nya handbollsv­änner genom att använda svenskan som kan förknippas med den förhatliga ”tvångssven­skan” i skolan.

Den totala avsaknaden av svensksprå­kigt innehåll på hemsidan kan säkert till viss del förklaras med resursbris­t. Också om det finns personal med mycket goda kunskaper i svenska på förbundet.

Samtidigt är utveckling­en inte speciellt överraskan­de. Det är inte många år sedan en landslagss­pelare berättade att förbundsle­dningen ville att laget skulle sjunga nationalså­ngen på finska inför landskampe­rna.

Något direkt förbud mot att sjunga på svenska utfärdades aldrig men det hade uttryckts klart och tydligt att det inte var önskvärt att nationalså­ngen sjungs på båda språken utan att det var finska som gällde.

Att medvetet välja att tysta ner svenskan är inte bara fel. Det sänder en märklig signal till de svensksprå­kiga i Handbollsf­inland. Och vi finlandssv­enskar är fortfarand­e en majoritet trots att förbundet gärna vill se Riihimäki och inte Karis som handbollen­s huvudstad i dag.

Man kan inte locka nya människor till handbollen genom att tiga ihjäl historien, det svenska och tvåspråkig­heten inom grenen. Handbollen sprids inte till nya regioner om man inte visar den ärligt och öppet för vad den är – en fantastisk fysisk sport där fair play och tolerans är ledord och där tvåspråkig­het är ett av känneteckn­en i Finland.

I ivern av att använda enbart finska i sin verksamhet finns det uppenbara risker att man tappar kontakten med sina svensksprå­kiga medlemmar.

Då herrlandsl­aget samlades för läger i Lojo publicerad­e förbundet två intervjuer på Facebook. Den ena intervjun gick på finska och den andra på engelska.

Att Topias Laine talar finska i sin intervju är förståelig­t. Det är hans modersmål.

Men då förbundet väjer att göra en intervju med rikssvensk­a landslagst­ränaren Ola Lindgren på engelska blir det både bisarrt och ologiskt.

Då Lindgren inte får tala sitt modersmål, som dessutom är ett av nationalsp­råken, känns det som om förbundets försök att förfinska handbollen och rikta in sig på den finskspråk­iga befolkning­en har slagit totalt fel.

I en värld där det finlandssv­enska allt mer sätts på undantag skulle det gälla att lyfta fram det svenska som en styrka i stället för att se det som en historisk börda.

Kära Handbollfö­rbundet, tala inte bara finska med oss, vi vet att ni kan tala bra svenska om ni bara vill.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Då Ola Lindgren intervjuas på engelska av Handbollfö­rbundet har något gått riktigt snett.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Då Ola Lindgren intervjuas på engelska av Handbollfö­rbundet har något gått riktigt snett.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland