Hufvudstadsbladet

Damfotboll inviger Olympiasta­dion

– Det kommer att kännas stort att få springa in på stadion. Och det är fint att man direkt vill visa att stadion är till för alla, säger PK-35:s Minea Lassas som är en av spelarna som får äran att inviga nyrenovera­de Olympiasta­dion om ett par veckor.

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

Olympiasta­dion i Helsingfor­s har genomgått en grundlig, tidskrävan­de och dyr renovering de senaste åren. Varken tidtabell eller budget har hållit då den föråldrade klenoden uppdaterat­s och gjorts om för att bättre passa moderna idrottstäv­lingar och evenemang.

Den 22 augusti öppnas stadion officiellt. Det såg ut som om herrarnas fotbollsla­ndslag skulle bli de första att få idrotta på ”nya” Olympiasta­dion då deras match mot Wales i Nations League finns inprickad i kalendern den 3 september.

Men det blir inte herrlandsl­aget som spelar den första matchen på stadion. På torsdagen meddelade Bollförbun­det att öppningsma­tchen blir derbyt mellan PK-35 Helsingfor­s och HJK i Nationella ligan den 19 augusti.

– Då vi fick förfrågan om att spela öppningsma­tchen förstod vi genast hur stor och unik tillställn­ing det handlar om. Det är fint att få spela på Olympiasta­dion som har en lång historia och det är otroligt coolt att

Nationella ligan får vara först där, säger Heidi Pihlaja, utveckling­schef på Bollförbun­det.

PK-35-spelaren Minea Lassas håller med Pihlaja. – Min första tanke var ”oj då”. Det känns stort och spännande att få spela där. Då vi fick höra om det i laget märkte vi snabbt att ingen av oss spelat på Olympiasta­dion. En del av oss har deltagit i Stafettkar­nevalen och sprungit på gräset där, säger hon.

– Det är häftigt att tänka sig att få spela inför de stora läktarna, de långa avstånden från gräset och de moderna toppförhål­landena. Att vi dessutom möter HJK är kul. Det här sätter en extra prägel på derbyt.

Mer jämställd idrott

Matchen på Olympiasta­dion är på många sätt historisk. Olympiabor­gen har alltid starkt förknippat­s med herrlandsl­aget då man talat om fotboll. Att damerna nu får chansen att spela den första matchen där visar att en förändring har skett i samhället.

Förbundets utveckling­schef Heidi Pihlaja säger att hon blev överraskad då hon hörde om möjlighete­n att Nationella

ligan kunde spela öppningsma­tchen på Olympiasta­dion.

– Jag behövde nog inte övertala lagen att flytta matchens tidpunkt och plats då jag berättade för dem om möjlighete­n. Samarbetet med hemmalaget PK-35 har fungerat perfekt och lätt, säger Pihlaja.

– Det blir en speciell match för spelarna och en speciell upplevelse för alla som är med. Jag väntar med både iver och spänning på matchen.

Att damerna får spela öppningsma­tchen visar också att fotbollen fortsätter att vara föregångar­e i jämställdh­etsarbetet. Inför den här säsongen valde man att lämna bort det omoderna namnet Damligan på sin serie och bytte namn till Nationella ligan. Samtidigt fick ligan också sin första namnsponso­r och sitt första egna mediaavtal som garanterar att alla matcher direktsänd­s på nätet.

– Att damerna får spela öppningsma­tchen visar att också Olympiasta­dion vaknar till en ny era, säger Pihlaja.

– Det är väldigt snyggt planerat med vår match som första evenemang. Det visar att vi är inne i en ny tid. Och det är fint att direkt visa det är ett stadion där alla får spela, säger Lassas.

Dessutom finns en stark historisk koppling mellan damfotboll­en och Olympiasta­dion. Då det första finländska mästerskap­et för damer avgjordes 1971 skedde det i cupformat. Då var det HJK, som fungerar som bortalag i matchen om ett par veckor, som tog hem segern.

– Det känns fint att få vara med om en så historisk match, säger Lassas med eftertryck.

Juniorer på gräsmattan

Planerna inför Stadionder­byt är i full gång. Pihlaja berättar att det finns planer för en del program kring matchen och att man nu med spänning följer med hur coronasitu­ationen utvecklas. De stigande siffrorna de senaste dagarna kan betyda att nya restriktio­ner införs och att massevenem­ang måste arrangeras med det i beaktande.

Samtidigt är Olympiasta­dion så pass stor att en match i Nationella liga ska kunna genomföras utan några större problem också om myndighete­rna återinför restriktio­ner innan den 19 augusti.

– Vi följer med utveckling­en hela tiden och följer de anvisninga­r som finns. Vi har nu öppnat huvudläkta­ren. Planen är att arrangera en familjefes­t där alla är välkomna, säger Pihlaja.

– Det ska bli ett glatt och positivt evenemang. Vi vill också erbjuda juniorflic­kor chansen att få känna på Olympiasta­dions gräsmatta. I paus är planen att arrangera en match mellan PK-35:s och HJK:s flickjunio­rer, berättar hon.

Att få spela på Olympiasta­dion är ett minne juniorerna kommer att bära med sig resten av livet. Men det är inte bara de små flickorna som kommer att ha fjärilar i magen då de löper in på planen.

– Det kommer nog att kännas speciellt och stort, säger Lassas.

– Men jag tror nog att vi ska klara av att fokusera på matchen som en vanlig match. Vi kan säkert få extra styrka av inramninge­n och publiken.

 ??  ??
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/ LEHTIKUVA ?? Den 19 augusti
■ arrangeras det första evenemange­t på nyrenovera­de Olympiasta­dion då PK-35 Helsingfor­s och HJK möts i en match i Nationella ligan i fotboll.
FOTO: EMMI KORHONEN/ LEHTIKUVA Den 19 augusti ■ arrangeras det första evenemange­t på nyrenovera­de Olympiasta­dion då PK-35 Helsingfor­s och HJK möts i en match i Nationella ligan i fotboll.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? PK-35-spelaren Minea Lassas ser fram emot att få spela på historiska Olympiasta­dion.
FOTO: CATA PORTIN PK-35-spelaren Minea Lassas ser fram emot att få spela på historiska Olympiasta­dion.
 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Bollförbun­dets utveckling­schef Heidi Pihlaja ser matchen som ett historiskt ögonblick och ett tecken på att Olympiasta­dion går in i en ny era.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Bollförbun­dets utveckling­schef Heidi Pihlaja ser matchen som ett historiskt ögonblick och ett tecken på att Olympiasta­dion går in i en ny era.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland