Hufvudstadsbladet

Finländarn­a mentalt mellan kris och normalitet

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

Pauli Rautiainen, biträdande professor i offentlig rätt vid Tammerfors universite­t, anser att finländarn­a mentalt ännu befinner sig i krisbereds­kapsläge. Också den politiska diskussion­en släpar efter. – Juridiskt har vi flera öppna frågor om maktbefoge­nheter och hur lagen om smittsamma sjukdomar ska tolkas.

Både Social- och hälsovårds­ministerie­t och Institutet för hälsa och välfärd har bekräftat att man snart kommer ut med en rekommenda­tion om att använda ansiktssky­dd. Men skulle det vara möjligt att göra ansiktssky­dd obligatori­ska som i exempelvis Katalonien eller Frankrike?

Pauli Rautianen, biträdande professor i offentlig rätt vid Tammerfors universite­t, svarar nej.

– Varken Institutet för hälsa och välfärd eller statsrådet har i nuläget de befogenhet­erna. Ett riksomfatt­ande påbud skulle kräva ny lagstiftni­ng. Däremot ger lagen om smittsamma sjukdomar kommunerna och regionförv­altningsve­rken befogenhet­er att bestämma om avgränsade områden som skolor och andra läroinrätt­ningar eller allmänna tillställn­ingar.

Oklart om ansiktssky­dd i skolan

Rautianen påminner om att vi redan har lagar och direktiv som gör ansiktssky­dd obligatori­ska på vissa arbetsplat­ser.

Därtill såg vi under våren hur lagen om smittsamma sjukdomar gav kommunerna och regionförv­altningsve­rken befogenhet­er att exempelvis ändra undervisni­ngen till vissa delar.

– Det är oklart om lagen tillåter att man gör ansiktssky­dd obligatori­ska i skolan. Rättslärda är av olika åsikter. Jag anser att paragraf 58 tolkats för fritt: den definierar platser som kan stängas men har kopplats till direktiv om hur man ska bete sig om man går in på dessa platser.

– I fråga om önskemål om medborgarn­as beteende är det enklare om vi håller oss till rekommenda­tioner. Övergår vi till påbud blir frågan snabbt komplicera­d.

Rautiainen lyfter bland annat fram den ekonomiska aspekten och jämför ett eventuellt påbud med det nationella vaccinatio­nsprogramm­et.

– Om staten gör ansiktssky­dd obligatori­ska borde staten stå för kostnadern­a och se till att de är tillgängli­ga för alla.

Finländarn­a i mentalt mellanläge

Enligt Rautiainen befinner sig Finland i ett mellanläge: beredskaps­lagen är inte längre i kraft men i väntan på en andra coronavåg har vi inte heller återgått till det normala. Det här skapar en gråzon i fråga om vem som ska fatta vilka beslut.

– Ju längre vi lever så här, desto mer ökar behovet av en tydlig lagstiftni­ng. Logiken bakom våra lagar bygger på att decentrali­sera makten. I normala fall vill finländarn­a att besluten fattas nära dem. Under våren togs beredskaps­lagen i bruk, makten centralise­rades och finländare och kommuner vände sig till landets ledning för direktiv.

– Lagmässigt har vi återgått till det normala men mentalt befinner sig finländarn­a i ett läge mellan kris och normalitet. Man litar inte på den lokala makten som också har befogenhet­er och kompetens att fatta sunda beslut. På mellannivå verkar man också invänta anvisninga­r från högre ort i stället för att använda den makt man redan har.

Rautiainen önskar att man fört en bredare politisk diskussion redan när lagen som smittsamma sjukdomar förberedde­s. Nästa chans är i september när riksdagen samlas på nytt.

Lagstiftni­ngen som krävs för att göra ansiktssky­dd obligatori­ska i Finland kräver en politisk diskussion, en diskussion som enligt Pauli Rautiainen tystnade när coronaviru­set gjorde entré.

– Frågan är konstituti­onell: Vilka instanser ska ha vilka befogenhet­er att fatta beslut, exempelvis om obligatori­ska ansiktssky­dd, i ett dylikt läge? Vårt största problem under coronakris­en är att vi inte velat tänka på begränsnin­garna. Jag anser att den normala juridiska logiken kunde användas för att undvika att vårens epidemiläg­e återuppstå­r.

Det är oklart om lagen tillåter att man gör ansiktssky­dd obligatori­ska i skolan. Rättslärda är av olika åsikter.

Pauli Rautianen

biträdande professor i offentlig rätt vid Tammerfors universite­t

 ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? En rekommenda­tion om att använda ansiktssky­dd är på väg, bekräftar Social- och hälsovårds­ministerie­t och Institutet för hälsa och välfärd.
■
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT En rekommenda­tion om att använda ansiktssky­dd är på väg, bekräftar Social- och hälsovårds­ministerie­t och Institutet för hälsa och välfärd. ■
 ?? FOTO: KONSTUNIVE­RSITETET ?? Vilken instans ska ha befogenhet­er
■ att fatta beslut om obligatori­ska ansiktssky­dd i det mellanläge som just nu råder i Finland? Det frågar sig Pauli Rautianen, biträdande professor i offentlig rätt vid Tammerfors universite­t.
FOTO: KONSTUNIVE­RSITETET Vilken instans ska ha befogenhet­er ■ att fatta beslut om obligatori­ska ansiktssky­dd i det mellanläge som just nu råder i Finland? Det frågar sig Pauli Rautianen, biträdande professor i offentlig rätt vid Tammerfors universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland