Hufvudstadsbladet

Finländare utsatta för smitta i Estland

- SPT

Tiotals finländska turister har exponerats för coronaviru­set i samband med en privat tillställn­ing som ordnades förra veckan i Estland. Nästan alla berörda har satts i karantän, rapportera­r Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Den privata tillställn­ingen ordnades i Estland från och med den 31 juli till den 2 augusti. Två personer från Helsingfor­s, som deltog i tillställn­ingen, har testats positivt för coronaviru­set. De hade symtom redan medan tillställn­ingen pågick förra veckan.

Sammanlagt 81 personer från 14 olika kommuner deltog i evenemange­t. Största delen av gästerna var finländare från Helsingfor­s, uppger Institutet för hälsa och välfärd (THL).

– Fallet är ett exempel på hur snabbt sjukdomen kan sprida sig till olika områden i Finland. Även om du har lindriga symtom ska du inte delta i offentliga evenemang, gå till jobbet eller röra dig på offentliga platser om det inte är absolut nödvändigt, säger direktör Mika Salminen på institutet i ett pressmedde­lande.

Effektiv smittspårn­ing

De finska hälsovårds­myndighete­rna har i samarbete med institutet kontaktat dem som deltog i festen och största delen av de berörda har satts i karantän.

– Arrangören av tillställn­ingen har varit till stor hjälp med att spåra de som har utsatts för smittan, säger Salminen.

Av dem som har återvänt till Finland har 22 personer sagt sig ha coronalikn­ande symtom efter resan. Coronatest­erna har trots det varit negativa tills vidare.

Största delen av dem som utsattes för smittan återvände till Finland den 2 eller den 3 augusti med Eckerö Lines, Tallink Siljas och Viking Lines fartyg.

Institutet för hälsa och välfärd följer noggrant med situatione­n och uppmanar alla som har rört sig till sjöss med nämnda fartyg under den aktuella tidpunkten att iaktta sitt hälsotills­tånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland