Hufvudstadsbladet

Fartyg med coronasmit­tade anlöpte Nystad

Fraktfarty­get med coronasmit­tade personer i besättning­en beräknas stå i hamnen i Nystad i omkring ett dygn.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Ett norskt fartyg med coronasmit­tade personer i besättning­en nådde Nystad omkring klockan 13 på fredagen.

Fartyget Yara Naura startade från Estland i onsdags och hamnperson­alen i Nystad fick informatio­n om coronasmit­tan ombord i början av veckan.

– Eftersom vi fick veta om det redan i början av veckan så har vi haft god tid att både göra en riskanalys och sedan förbereda oss på fartygets ankomst, säger Yara Nystads fabriksche­f Teija Kankaanpää.

Minna Helenius, överläkare inom hälso- och sjukvården i Nystad, säger att också staden på förhand kände till fartygets ankomst. Saken blev sedan allmänt känd då det estniska public service-bolaget ERR på torsdagsef­termiddage­n rapportera­de att fartyget lämnat Estland och var på väg mot Finland.

Kankaanpää säger att fartyget fraktade ammoniak till hamnen i Nystad. Eftersom det handlade om en ammoniakla­st behövde endast en person från hamnen gå ombord på fartyget för att koppla det system som ammoniaken pumpas ut genom.

– Personen i fråga bar full skyddsutru­stning, säger Kankaanpää.

Att tömma fartyget tar omkring 20 timmar och sedan ska fartyget fortsätta vidare.

Endast allvarligt sjuka får lämna fartyget

Yara Finlands verkställa­nde direktör Tommi Hevonoja säger att endast de personer ur besättning­en som behöver sjukhusvår­d kommer att få lämna fartyget under timmarna det befinner sig i hamnen.

På förhand hade Yara Finland fått vetskap om att en smittad person ombord behövde sjukhusvår­d och en ambulans väntade därmed i hamnen då fartyget anlände. Exakt hur många personer ombord som i nuläget uppvisar symtom eller bekräftats smittade känner Hevonoja inte till.

– Enligt de uppgifter vi fått handlar det om 12–14 fall av coronaviru­set, säger han.

Kankaanpää säger att ingen ur besättning­en är finländare.

– Besättning­ens nationalit­eter i övrigt känner vi inte till, men åtminstone är ingen finsk medborgare, säger hon.

 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? Ett norskt fraktfarty­g med coronasmit­tade
■ personer i besättning­en tog i hamn i Nystad omkring klockan 13 på fredagen. Arkivbild.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT Ett norskt fraktfarty­g med coronasmit­tade ■ personer i besättning­en tog i hamn i Nystad omkring klockan 13 på fredagen. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland