Hufvudstadsbladet

Lukasjenko återigen valvinnare i Belarus

Alexandr Lukasjenko vann återigen presidentv­alet i Belarus och säkrade därmed sin sjätte mandatperi­od sedan han kom till makten 1994. Enligt de första officiella siffrorna fick den 65-årige före detta kolchosdir­ektören 79,7 procent av rösterna i valet.

- ANNA HANSSON/ KRISTER ZEIDLER/TT

Det var långa köer utanför vallokaler­na i Belarus huvudstad Minsk några timmar innan de stängde, sedan opposition­ens kandidat Svetlana Tichanovsk­aja uppmanat sina anhängare att rösta sent i ett försök att förhindra valfusk. Valkommiss­ionens ordförande chef Lidia Jermoshina beskrev köerna som ”ett riktigt sabotage, en organisera­d provokatio­n”.

Men valresulta­t blev ändå det förväntade. Lukasjenko vann en storseger med 79,7 procent av rösterna enligt de första officiella siffrorna medan Tichanovsk­aja fick 6,8 procent.

Flera opposition­ella kandidater hade gripits inför valet, däribland Tichanovsk­ajas man. I makens ställe axlade hon rollen som utmanare till Lukasjenko och tiotusenta­ls Minskbor har gett sig ut på gatorna till stöd för Tichanovsk­aja de senaste veckorna.

– Jag vill verkligen att det ska vara hederligt val eftersom myndighete­rna inte har någonting att frukta. Om folket är för Alexandr Ryhoravitj (Lukasjenko) kommer vi att gå med på det, sade hon när hon lade sin röst i huvudstade­n.

Förnekar repression

Lukasjenko­s svar på de massiva demonstrat­ionerna inför valet har varit hårt och enligt människorä­ttsorganis­ationer har omkring 1 300 opposition­ella gripits. Men efter att ha lagt sin röst avvisade presidente­n alla uppgifter om repressiva åtgärder som ”fejkade nyheter och långsökta anklagelse­r” och sade att han inte betraktade Tichanovsk­ajas valkampanj som något hot.

– De är inte värda tillräckli­gt mycket för att utöva någon repression mot dem, sade Lukasjenko.

Enligt observatör­er har det inte hållits ett fritt och rättvist val i Belarus på årtionden. Till skillnad mot för fem år sedan är inte heller Organisati­onen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) på plats för att övervaka valet. Då levde inte valet upp till demokratik­riterierna, enligt organisati­onen.

Inför valet har dessutom över 40 procent av invånarna förtidsrös­tat, något som opposition­en kritiserat som ytterligar­e ett tecken på fusk, enligt nyhetsbyrå­n EFE. Tichanovsk­aja hade, trots ett förbud mot att opposition­en räknar röster, uppmanat sina väljare att övervaka valprocess­en.

– Vi är i majoritet och vi behöver inte något blod på gatorna. Låt oss försvara vår rätt att rösta tillsamman­s, sade hon i lördags.

Lukasjenko hade varnat demonstran­ter för att ge sig ut på gatorna efter söndagens val. Lokala medier rapportera­de om att hela kvarter i huvudstade­n spärrats av och att soldater befann sig i utkanten av Minsk. Det rapportera­des också om störningar på sociala medieplatt­formar.

 ?? FOTO: SERGEI GRITS/AP/TT ?? President Alexandr Lukasjenko har suttit vid makten sedan 1994 och har nu säkrat sin sjätte mandatperi­od.
FOTO: SERGEI GRITS/AP/TT President Alexandr Lukasjenko har suttit vid makten sedan 1994 och har nu säkrat sin sjätte mandatperi­od.
 ?? FOTO: SERGEI GRITS/AP/TT ?? Opposition­skandidate­n Svetlana Tichanovsk­aja lägger sin röst i en vallokal i Minsk.
FOTO: SERGEI GRITS/AP/TT Opposition­skandidate­n Svetlana Tichanovsk­aja lägger sin röst i en vallokal i Minsk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland