Hufvudstadsbladet

Föräldrarn­a får inte ersättning om barnets coronatest dröjer

Grundskola­ns idé är att ge alla barn kunskaper de behöver för att klara sig i livet. Utmaningen är att elevernas utgångsläg­e varierar stort.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

På grund av coronaepid­emin ska barn med lindriga symtom hållas hemma från daghemmet, och föräldrar ska med låg tröskel hämta barn som fått symtom under dagen.

I huvudstads­regionen är kön till coronatest lång och också resultatet kan dröja dubbelt så lång tid som sjukvårdsd­istriktets mål. För föräldrarn­a som måste stanna hemma utan lön finns inte längre någon extra kompensati­on att få.

– Min oro gäller hur det ska gå i längden, om alla föräldrar ska ha möjlighet att vara hemma varje gång och så länge det behövs, säger Pia Sundell, verksamhet­sledare vid Barnavårds­föreningen.

För två år sedan inleddes ett unikt projekt – samma elevers kunskaper i modersmål och matematik följs med under hela grundskola­n. Projektet som genomförs av Nationella centret för utbildning­sutvärderi­ng (NCU) kommer att visa hur väl grundskola­n kan fylla sin viktigaste uppgift – att ge alla barn de färdighete­r de behöver för att lära sig, utbilda sig vidare – helt enkelt kunna klara sig i livet. Det i sin tur har stor betydelse för hur Finland som nation klarar sig.

Vid skolstarte­n 2018 mättes utgångsläg­et för 8 000 elever som just hade börjat sin skolgång. Nu kommer fas två, då samma elever som nu ska börja i årskurs 3 igen utvärderas. Om ytterligar­e tre och sex år följs eleverna upp på nytt.

Den mätning som gjordes för två år sedan visar att elevernas utgångsläg­e är väldigt olika. När skolan börjar ställs inga krav på kunskaper – men för att veta hur väl grundskola­n lyckas med sin uppgift är det viktigt att veta vad eleverna kan när de börjar skolan.

Elevernas kunskaper poängsatte­s och de varierade på nationell nivå mellan 52 och 1021 poäng.

Resultatet har väckt en del uppmärksam­het. Ändå är det kanske inte så överraskan­de att färdighete­rna varierar.

Barn börjar skolan det år de har fyllt sju. Under de första levnadsåre­n kan utveckling­en och inlärninge­n gå i rätt olika takt, barnen kommer från totalt olika miljöer och familjer och har olika talanger.

Det intressant­a är att skillnader­na mellan svensk- och finskspråk­iga, mellan olika regioner, mellan pojkar och flickor var nästan obefintlig­a. Det här är en bra sak. Om kön, hemort eller det ena nationalsp­råket ledde till skillnader så skulle utmaningar­na vara av en annan art.

I kartläggni­ngen ingick även bakgrundsi­nformation från vårdnadsha­varna. En intressant detalj är att en klart mindre andel svensksprå­kiga vårdnadsha­vare än finskspråk­iga bidrog med bakgrundsf­aktorer.

På individuel­l nivå var skillnader­na alltså väldigt stora. NCU har utifrån den första utvärderin­gen sammanstäl­lt fem riskfaktor­er som kan kopplas till ett sämre utgångsläg­e vid skolstarte­n.

De fem riskfaktor­erna är barn vars modersmål inte är finska eller svenska, barn som har ett beslut om särskilt stöd, barn som har nära släktingar med inlärnings­svårighete­r, barn som är födda i slutet av året och barn vars vårdnadsha­vare har en låg utbildning­snivå.

Det är viktigt att inse att en eller flera riskfaktor­er för ett barn inte är någon prognos eller diagnos. Det är en signal om att barnet behöver uppmärksam­het och stöd.

För barns kunskaps- och färdighets­nivå är det en fördel med föräldrar som är högtutbild­ade och har goda inkomster. Men NCU påpekar att föräldrarn­as förhållnin­gssätt till sina barn inte har något med socioekono­misk ställning att göra. Föräldrar med barnperspe­ktiv är intressera­de av barnet, dess tankar och känslor och skapar en miljö där barnet känner acceptans och samhörighe­t. I en sådan miljö lär sig barn att uttrycka men också kontroller­a sina känslor och sitt uppförande, och att omfatta gemensamma normer. Det skapar goda möjlighete­r att lära sig.

NCU ger också rekommenda­tioner till vuxna i barns närhet. Det är viktigt att läsa för och med barnen, att de får känna att de lyckas, att de får mångsidiga erfarenhet­er och att de vuxna kommunicer­ar med barn på ett språkmedve­tet sätt. Det sista betyder bland annat att man benämner saker och fenomen, talar med barnen och uppmuntrar dem att uttrycka vad de tänker.

Under de senaste åren har sambandet mellan socioekono­misk bakgrund och utbildning­snivå blivit starkare. Det är en icke önskvärd utveckling som innebär att hela den så kallade begåvnings­reserven i vårt land inte kommer till sin rätt eller utnyttjas. Grundskola­n infördes på sin tid av den anledninge­n. Nu behövs nya metoder för att råda bot på samma problem. Utvärderin­gsprojekte­t ska ses som ett led i det arbetet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland