Hufvudstadsbladet

Dataintrån­g går vidare till åtalspövni­ng

- SPT

Fem unga män misstänks för dataintrån­g i olika företags nätbutiker. Enligt Centralkri­minalpolis­en var den huvudmisst­änkta 17 år då brotten begicks.

Fem unga män misstänks för ett flertal dataintrån­g i olika företags nätbutiker och i andra nättjänste­r. Det skriver Centralkri­minalpolis­en i ett pressmedde­lande.

Männen har gjort sig skyldiga till flera miljoner enskilda dataintrån­g. Intrången har skett i internatio­nella nättjänste­r och i finländska biljettjän­ster och teleoperat­örers nätbutiker.

Polisen säger att männen kommer att åläggas att betala ett skadestånd på upp till tiotusenta­ls euro, men att det skulle ha kunnat vara mycket högre.

– Polisen kom de misstänkta på spåren i ett tidigt skede, och med hjälp av en ihärdig utredning kunde de sätta stopp för verksamhet­en, säger Marko Leponen, kriminalko­mmissarie vid Centralkri­minalpolis­en, i pressmedde­landet.

Minderårig­a

Den första anmälninge­n kom 2017 och förundersö­kningen tog nästan tre år.

Polisen skriver att de misstänkta männen var minderårig­a då brotten begicks. Den huvudmisst­änkte var 17 år. Han misstänks för grovt dataintrån­g och grovt bedrägeri.

På grund av dataintrån­gens höga antal och på grund av deras systematis­ka karaktär är brottsrubr­iceringarn­a allvarliga även om skadorna förblev små.

Centralkri­minalpolis­ens förundersö­kning är klar och fallet har gått till åtalsprövn­ing vid Södra Finlands åklagardis­trikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland