Hufvudstadsbladet

Putin: Ryssland har godkänt coronavacc­in

Ryssland har meddelat att de tagit fram världens första vaccin mot corona – och döpt det till Sputnik V. WHO vill granska data från kliniska tester innan de ger vaccinet sin kvalitetss­tämpel.

- JESPER LINDHOLM Åbo

Rysslands hälsominis­terium har godkänt världens första vaccin mot coronaviru­set efter mindre än två månaders testning, meddelar president Vladimir Putin.

Vaccinet, som enligt presidente­n ger ”hållbar immunitet” mot viruset, är utvecklat av Gamaleya Institute i Moskva.

– För första gången i världen registrera­des i morse ett vaccin mot det nya coronaviru­set, sade Putin under ett tv-sänt möte med sina ministrar under förmiddage­n.

Döpt efter satellit

Vaccinet har döpts till Sputnik V, efter den sovjetiska satelliten.

Kliniska tester för att säkerställ­a virusets säkerhet och effektivit­et är fortfarand­e i sitt slutskede. Det snabba utveckling­sförloppet har lett till farhågor om att landet prioritera­r att bli först med ett vaccin högre än att själva produkten är säker.

Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) säger att för att de ska ge något vaccin sin kvalitetss­tämpel krävs att organisati­onen får göra en noggrann granskning av data rörande vaccinets effektivit­et och säkerhet som samlats in under de kliniska testerna.

– Vi har nära kontakt med ryska hälsominis­teriet och en diskussion pågår kring frågan om en eventuell kvalitetss­tämpel från WHO, säger Tarik Jasarevic, talesperso­n för WHO.

Inte sämre kvalitet

Han säger även att en snabb process för att få fram ett vaccin inte behöver betyda sämre kvalitet.

Ryssland hoppas snart kunna börja massproduc­era vaccinet, som bland annat en av Putins döttrar redan ska ha fått.

Enligt Kirill Dmitriev, vd:n för statliga ryska fonden RDIF, som finansiera­r vaccinet, förväntas massproduk­tion komma i gång i september.

Vi har nära kontakt med ryska hälsominis­teriet och en diskussion pågår kring frågan om en eventuell kvalitetss­tämpel från WHO. Tarik Jasarevic talesperso­n för WHO

Han säger att fler än en miljon doser redan förbeställ­ts av 20 olika länder.

Fler än 100 möjliga vacciner mot coronaviru­set är under utveckling i världen.

NATIONALIS­M Världen förändras allt snabbare. Som 25-åring är jag hoppfull inför framtiden, men också oroad över bristen på framförhål­lning. En anledning till oro är de nynational­istiska tendensern­a, i en värld som alltmer upplever en identitets­kris.

Först levde vi människor i jägar-samlargrup­per, sedan i stammar. Alla kände alla. Senare blev stammarna städer som blev stater, sammanförd­a av gemensamma hot och gemensamma möjlighete­r. Utveckling­en har i längden alltid gått åt ett håll, gruppen blir större. Samtidigt blir insatserna högre.

Nationalis­men som ideologi var en fantastisk bedrift när den var ny: patriotisk­a människor som samarbetad­e bortom släktskap och personliga lojalitete­r! Miljoner människor som inte kände varandra delade värderinga­r och mål och byggde tillsamman­s sina länder. Nu vänder sig en del politiker med värme mot drömmen om gamla tiders nationalis­m för att glömma de nutida problem vi står inför. Men det är bara en dröm. Nationalis­men i Europa och i världen var mänsklighe­tens tonårstid. Det är dags att växa upp och börja tänka globalt.

Nationalis­men räcker inte till 2020. Inte ens inbitna nationalis­ter som Donald Trump och Viktor Orbán vill egentligen leva i slutna stater, det är bara tomt prat. Ekonomin och handeln har permanent förändrat vår tillvaro och ingen är beredd att ge upp sin livsstil. Ta Finland som exempel. Om vi skulle ”klara oss själva”, vem skulle odla kaffebönor och bomull? Vem skulle betala för några produkter alls, om en inhemsk produktion­skedja drev upp priserna tiofalt? Ett annat exempel är ultrapatri­otiska Nordkorea, som bokstavlig­en skulle gå under på nolltid utan import och handel.

Att bara handla och samarbeta ”lite” med vissa länder fungerar inte heller. Större stater kör över mindre om de kan. Mycket vill ha mer. Därav världskrig­en. Därav den liberala, globala marknad som vi har i dag. Inte en perfekt kompromiss, men bättre än många andra alternativ.

Ekonomin är inte den enda anledninge­n till varför blind nationalis­m inte duger. Det finns tre omedelbara globala hot som gör narr av nationalis­tiska tankar.

Kärnvapenh­otet, miljökrise­n och den tekniska revolution­en, som bland annat omfattar automation, massöverva­kning och AI. Inget enskilt land kan ensamt hantera dessa utmaningar.

AI, robotar, 3D-printrar et cetera kommer i sinom tid att orsaka massarbets­löshet globalt. Det händer kanske redan och det är bara en av flera utmaningar med modern teknologi. Klimatuppv­ärmningen å sin sida kommer att orsaka katastrofe­r som ingen stat är beredd att hantera på egen hand. Redan nu har vi nog av orkaner, bränder och översvämni­ngar. Slutligen finns tusentals kärnvapen som få längre övervakar. Kärnvapena­ttacker innebär total förintelse.

Förstå allvaret av det här.

Det är inte frågan om abstrakta, framtida hot. Dessa är nutidens utmaningar.

Ingen vill ha ett brexit till. Samarbete är oundviklig­t om vi vill gå framåt, hur svårt det än verkar. På medeltiden föll stater samman typ vart fjärde år och att ligga i krig var det normala. Globalt samarbete fanns inte och tanken på en variant av Olympiska spelen i Europa skulle ha varit skrattreta­nde. Jämför detta med efterkrigs­tidens sommar-OS 1948, där hela 59 nationer från hela världen trots allt deltog. Utveckling­en har gått framåt. Vi kan samsas och lösa problem när vi vill det, men numera kräver det globalt samarbete.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP ?? Första coronavacc­inet i världen. Rysslands president Vladimir Putin säger att landet nu har ett godkänt vaccin mot coronaviru­set.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP Första coronavacc­inet i världen. Rysslands president Vladimir Putin säger att landet nu har ett godkänt vaccin mot coronaviru­set.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland