Hufvudstadsbladet

Nationalis­men som vår tids utmanare

-

Nationalis­men i modern mening uppstod först i slutet av 1700-talet. Före nationalis­mens uppkomst var det inte nationerna utan härskarna som definierad­e staten. Staterna var för det mesta en samling av olika etniska grupper, nationer, religioner och språk.

1800-talets nationalis­m, som ville ersätta härskarnas suveränite­t med folksuverä­nitet, var mestadels en progressiv och liberal kraft vars fiende var den Heliga Alliansens auktoritär­a härskare. Första världskrig­et blev en vändpunkt. Efter det vände nationalis­men mot andra nationer och blev ofta övertagen av auktoritär­a och fascistisk­a rörelser.

Även om alla nationalis­ter under mellankrig­stiden eller nu inte lutar åt höger eller fascism – nationalis­tiska partier i till exempel Wales och Skottland är vänsterpar­tier – så kan man konstatera att samtliga rasister och fascister använder nationalis­tisk retorik.

Nationalis­ternas fiende är inte längre 1800-talets auktoritär­a ledare eller andra nationer såsom under 1900-talet, utan globaliser­ingen. Den har skapat ny förmögenhe­t, men delar den också mera ojämnt än tidigare. De som inte har fått ta del av dess fördelar ser utöver frihandeln också invandring­en som skyldig till sina förluster. Högerpopul­isternas budskap är ologiskt – man kan samtidigt påstå att invandrarn­a rövar arbetstill­fällen från den vita stambefolk­ningen och att de är arbetslösa och brottsliga parasiter som lever på skattebeta­larnas pengar – men det spelar ingen roll.

Detta budskap leder till identitets­politik där både invandrare, olika minoritete­r och eliten som styr politiken ses som fiender. I samtliga länder samlar högerpopul­ismen sitt stöd från den mindre utbildade och fattigare delen av väljarkåre­n.

Man kan inte bekämpa den nationalis­tiska högerpopul­ismen enbart genom rationella argument som avslöjar dess lögner och visar vilka konsekvens­er deras politik skulle ha. Dess anhängare är ointresser­ade av sanningsen­ligheten i sina ledares tal. Då man avslöjar deras lögner är det bara motståndar­nas fejknyhete­r.

Detta betyder inte att vi borde acceptera tillstånde­t att fakta reduceras till opinioner. Det får inte bli det nya normala. Att respektera fakta är viktigt, samtidigt som vi vet att en fullständi­g och slutgiltig sanning aldrig kan finnas.

Populister­nas felaktiga uppfattnin­gar och lögner måste bemötas med den mest pålitliga kunskap som vi kan få. Även om den inte påverkar populister­nas retorik är det viktigt, för att bevara sanningsen­ligheten i den politiska debatten. Samtidigt är det också viktigt att öppet bemöta de problem som finns i såväl invandring­en som globaliser­ingen och komma fram med bärkraftig­a lösningar till dess utmaningar.

En lärdom från coronakris­en är hur viktigt det är att upprätthål­la social distanseri­ng för att undvika smittan. Detsamma gäller också alla uttryck för rasism, auktoritär­a metoder och nationalis­tisk isolering. Kompromiss­er med fascism, rasism eller demokratis­ka rättsstats­principer måste vara uteslutna.

”Nationalis­ternas fiende är inte längre 1800-talets auktoritär­a ledare eller andra nationer såsom under 1900-talet, utan globaliser­ingen.”

ERKKI TUOMIOJA är riksdagsle­damot (SDP), medlem i utrikesuts­kottet och tidigare utrikesmin­ister.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland