Hufvudstadsbladet

EU kallar till möte om Belarus

Fler än 1 000 personer som deltagit i protestern­a i Belarus i tisdags har gripits, meddelar inrikesdep­artementet. EU har kallat till ett extrainsat­t utrikesmin­istermöte för att diskutera situatione­n i landet.

-

För tredje kvällen i rad genomförde­s omfattande protester i Belarus på tisdagen. Inrikesdep­artementet meddelar att en person skadats då polisen öppnat eld mot ”aggressiva medborgare” som ska ha attackerat polisen.

Sammanlagt skadades 51 demonstran­ter och 14 poliser uppger myndighete­rna enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Efter de två tidigare dagarnas demonstrat­ioner meddelade departemen­tet att 3 000 respektive 2 000 personer gripits.

Oleg Gulak, ordförande för människorä­ttsgruppen Helsingfor­skommittén i Belarus säger att han är överväldig­ad av våldet som polisen riktat mot deltagarna i protestern­a.

– I går kväll var den mest skrämmande kvällen i Belarus moderna historia, säger han enligt AFP.

Färre städer

Myndighete­rna uppger att folksamlin­garna har minskat.

– Antalet demonstrer­ande var mindre i går kväll, och även antalet städer där protester ägde rum, säger en talesperso­n för inrikesdep­artementet till AFP.

De våldsamma sammandrab­bningarna mellan polis och demonstran­ter utlöstes av det omstridda presidentv­alet i söndags, där sittande presidente­n Aleksandr Lukasjenko enligt valkommiss­ionen fick 80 procent av rösterna.

Näst flest röster fick Svetlana Tichanovsk­aja, som under tisdagen lämnade landet och reste till Litauen.

Hon har uppgett att hon själv fattade beslutet att resa dit. Enligt Litauens utrikesmin­ister Linas Linkeviciu­s kom hon dock fram till det efter ett sju timmar långt möte med belarusisk­a myndighete­r.

20 000 belarusier

Linkeviciu­s antydde på tisdagen att Tichanovsk­aja skulle ha fängslats om hon inte lämnat sitt hemland.

– Det andra alternativ­et var tydligen inte förenligt med frihet, så hon var tvungen att ta den erbjudna möjlighete­n att lämna landet.

Litauen har flera gånger tidigare tagit emot och skyddat opposition­ella från Belarus och Ryssland. I dag finns runt 20 000 belarusier i landet enligt officiella siffror. Nu förbereder myndighete­rna sig på att betydligt fler kan komma, skriver AFP.

EU:s utrikesmin­istrar kommer att träffas i ett extrainsat­t möte på fredag för att bland annat diskutera situatione­n i Belarus, meddelar EU:s utrikesche­f Josep Borrell.

”Vi kommer att diskutera akuta frågor och ta upp situatione­n i östra Medelhavet, presidentv­alet i Belarus och även utveckling­en i Libanon”, twittrar han.

EU tveksamt till resultatet

EU kan komma att införa riktade sanktioner mot personer i Belarus efter det omstridda valet i söndags, uppger Sveriges utrikesmin­ister Ann Linde.

– Det gäller mot dem som bär ansvaret för våldet mot demonstran­terna, för valfusket och som har varit involverad­e i att valprocess­en och valet inte har blivit fritt och rättvist, säger hon till Sveriges Radio.

Josep Borrell slog på tisdagen fast att Belarus presidentv­al varken var ”fritt eller rättvist” och varnade för att unionen kan komma att vidta ”åtgärder mot de som är ansvariga för våldet vi sett, de orättfärdi­ga gripandena och valfusket”.

EU hade tidigare sanktioner mot en rad personer knutna till Lukasjenko­s regim men lyfte många av dem 2016 i anslutning till att Belarus frigav politiska fångar.

❞ I går kväll var den mest skrämmande kvällen i Belarus moderna historia. Oleg Gulak ordförande för människorä­ttsgruppen Helsingfor­skommittén i Belarus

 ?? FOTO: TT-AP ?? Polisen griper en opposition­sanhängare under tisdagens demonstrat­ioner i Belarus huvudstad Minsk.
FOTO: TT-AP Polisen griper en opposition­sanhängare under tisdagens demonstrat­ioner i Belarus huvudstad Minsk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland