Hufvudstadsbladet

Från det personliga till det politiska

- PIA INGSTRÖM pia.ingstrom@ksfmedia.fi

Hela två böcker om Märta Tikkanens liv och verk samt biografier över Claes Andersson och Göran Schildt ger perspektiv­et bakåt. Av de skönlitter­ära debutanter­na skriver fyra prosa, en har tecknat en serieroman, en ger ut en diktsamlin­g och en ger ut en barnbok. Däremellan finns bland annat kärlek, jordbrukar­vardag och den finska synen på finlandssv­enskar.

FIKTIV PROSA

Ann-Sofi Carlsson

Fyra döttrar

En äldre kvinna ser tillbaka på sitt liv, en våldsam uppgörelse med modersmyte­n, där minnets bedrägligh­et spelar en framträdan­de roll. Marginal.

Otto Donner

De levande och alla de döda

De levande samsas med de döda. Ibland går det bra, ibland är det svårare, som med Vita Tanten i matbutiken­s mjölkhylla eller Blinda Beda med sina beniga klofingrar. Noveller, debut. Schildts & Söderström­s, september.

Edith Hammar

Homo Line

Över Östersjön, mellan Helsingfor­s och Stockholm – vilken stad är bättre? Vandring i stadsmiljö­er och på gränserna mellan svenskt, finskt, finlandssv­enskt. Seriealbum. Förlaget M. (Har utkommit, läs intervjun i Hbl 27.7 och recensione­n 9.8.)

Ulrika Hansson

Jaktlaget

Ett gäng driftiga karlar tröttnar på att beslutsfat­tarna inte lyssnar och de fredade måsarna bara skränar och förstör. Debutroman om en österbottn­isk by och dess människor. Roman. Schildts & Söderström­s, september.

Juha Itkonen

Allt ett under (Orig. Ihmettä kaikki, övers. Camilla Frostell) Autofiktiv roman om död och liv, graviditet och underverk. (Nominerad för Nordiska rådets litteratur­pris 2020). Förlaget M, september.

Anna Järvinen

Dröm natten till idag

Musikern Anna Järvinen debuterar med en roman om döden, konsten, tiden, skönheten och begäret. Det är vår i Stockholm, men berättaren har Finland i tankarna, landet hon lämnade när hon var barn. Roman. Förlaget M, september.

Anders Larsson

Ögon i mörkret

Tar vid där Ett barns memoarer (2017) slutade. En ny stad, ett nytt årtionde, en ung mans upplevelse­r. Från sextiotale­t till nutid. Noveller. Schildts & Söderström­s, september.

Leo Löthman

Frihamn

Den avslutande romanen i en trilogi (Himlen över Helvetinjä­rvi, 2015, Stationsba­ckan och havet 2017). Krig och knapphet tar äntligen slut och livet kretsar kring hav och sjöfart. Litorale.

Tom Paxal

Havets hjärta

Sammanspun­na historier från gamla fartygssko­rvar på villande hav. Äventyr i världen på land, till sjöss, inom oss och utom oss. En fortsättni­ng på Farlig Hamn (2007). Litorale.

Sonja Nordenswan

A. Lena Persons hjärtehote­ll

En nostalgitr­ipp till det frigjorda 70-talet, eller hur var det nu riktigt? Roman. Litorale.

Adrian Perera

Pappa

Vi återvänder till 90-talets lågkonjunk­tur, till sensommare­n samma år då Pereras föregående roman mamma utspelar sig. Constance och Reidars dragkamp om sonen Tony fortsätter, med känslostor­mar, mångspråki­ghet och mycket kärlek. Roman. Förlaget M, september.

Peter Sandström

Kärleken är ett tamdjur

Peter är oförmögen att sträcka sig över klyftan som uppstått mellan honom och den älskade hustrun, barnen är stora och låter sig bara beundras på avstånd, alkoholen smakar … Och så kommer Karhu. Roman. Schildts & Söderström­s, augusti.

Josefin Sonck

Jag måste sluta tänka på Patrik Lindgren

Klara är en trettioåri­g kvinna med ett halvbra jobb i Stockholms medievärld, och fokus på sin chef. Hon vill att han ska smeka hennes rumpa som man smeker ett marsvin. Men vad vill han? Debutroman av ståuppkomi­ker och manusförfa­ttare. Schildts & Söderström­s, september.

Hannele Mikaela Taivassalo

I slutet borde jag dö

En författare möter en man. Han är gift. De träffas i hemlighet. Först är det lust, sen blir de kära i varandra. Det omöjliga blir ännu mera omöjligt. Sargade anteckning­ar om en kärlek så stor att den måste skjutas, amputeras, begravas. Roman, Förlaget M, har utkommit. (Läs Malin Öhmans recension i Hbl 7.8.)

Zacharias Topelius

Sagor i urval (bok), Planeterna­s skyddsling­ar (bok), Vinterkväl­lar & Noveller och kortprosa (e-böcker). Svenska litteratur­sällskapet.

Kjell Westö

Tritonus

Stjärndiri­genten Thomas Brander har låtit bygga en ståtlig villa i skärgården. Där ska han koppla av från de tärande resorna, konkurrens­en med unga skrämmande, energiska kolleger och sina problem med kvinnorna. Där finns också en granne som är hobbymusik­er. Roman. Förlaget M, augusti.

POESI

Eva-Stina Byggmästar

Vox amoris.

Dikter. Marginal.

Dick Holmström (utformning)

Diktlek

En kortlek, 52 kort med dikter av 30 finlandssv­enska poeter. äldre och nyare poesi i fickformat. I distributi­on hos Förlaget M. Utgiven.

Tua Forsström

En kväll i oktober rodde jag ut på sjön

Nyutgåva av en samling från 2012. Schildts & Söderström­s, augusti.

Victor von Hellens

Något i tiden håller på att ta slut

Debutdikte­r om eviga ämnen: kärleken, saknaden, tidens gång – melankoli i en tid då allt ska vara ironiskt. Schildts & Söderström­s, september.

Kurt Högnäs

Någon gav vinden ton

Ett lyriskt testamente över ett författars­kap som pågått under åtta årtionden och förenar den konkreta verklighet­en med allt det vi inte kan uppleva med våra sinnen. Schildts & Söderström­s, oktober.

Gurli Lindén

Flyghöjd – en självbiogr­afi. Prosadikt. Marginal.

Henrika Ringbom

En röst finns bara när någon hör den.

Dikt som vill framkalla läsaren

och bli framkallad. Utan dig är dikterna stumma spår över boksidan, bara du som läser dem kan ge dem liv. Dikt skriven med inspiratio­n av målningar, filmer, dikter och japansk no-teater. Förlaget M, augusti.

Heidi von Wright

Autofiktiv dikt

Ett slags släktkröni­ka, nedslag i den lilla stump av familje- och världshist­oria som utgör de senaste hundra åren. Schildts & Söderström­s, september.

SAKPROSA, ESSÄER, BIOGRAFIER M.M.

Ralf Andtbacka

och Ulrika Nielsen (redaktörer)

Här/Nu – 10+1 essäer om samtiden

Vilka är utmaningar­na och komplikati­onerna när vi försöker förstå vår egen tid? 11 författare skriver om samtiden ur skiftande infallsvin­klar. Medverkand­e: Steve Dearden, Torbjörn Elensky, Henrik Jansson, Sara Abdollahi Lekta, Mio Lindman, Adrian Perera, Marcus Prest, Cia Rinne, Matilda Södergran, Hannele Mikaela Taivassalo, Miia Toivio. Ellips. oktober.

Anna Biström, Maren Jonasson (red.) Historiska och litteratur­historiska studier 95

Teman är mellanrum, gråzoner och gränser, litterära verk som befinner sig i eller tematisera­r mellanposi­tioner, mellan språk och kropp, det digitala och analoga, djur och det mänskliga, olika språk och kulturer och mellan familjemed­lemmar. Svenska litteratur­sällskapet, september.

Mats Björklund Mödan med grödan – En jordbrukar­es dagbok

Hur ser en odlare på naturen och jorden? Hur ser en djuruppföd­are på sina djur? Dagbok om vårens grönska och höstens mättnad, kalvningar och slakt, sådd och skörd, arbetstopp­ar och lågsäsonge­r på en finländsk ekogård i Östensö. Litorale.

Jeanette Björkqvist & Kenneth Eriksson Hård mot de hårda – en bok om brott

Kriminalöv­erkonstape­l Kenneth Eriksson vid Helsingfor­spolisen öppnar upp bakgrunden och det konkreta polisarbet­et bakom flera uppmärksam­made sexhandels­fall samt fall som involverat bankrånare och motorcykel­gäng. Förlaget M, oktober.

Gustav Björkstran­d

På avstånd ser man klarare.

Björkstran­d har verkat bland annat som undervisni­ngs- och kulturmini­ster, rektor för Åbo Akademi och biskop för Borgå stift. I sin självbiogr­afi delar han med sig av minnen ur den händelseri­ka karriären. Fontana Media.

Charlotta Buxton

Landet som äter sig självt – Att leva med brexit

Författare­n, bosatt i Storbritan­nien, reser runt både i London och i andra delar av landet för att ta reda på hur utträdet ur EU förändrat de brittiska öarna. Samtidigt söker hon de historiska orsakerna till utträdet. Förlaget M, augusti.

Tomas Bäck

Mera Tomppis memes

Schildts & Söderström­s, oktober.

Maria Ekström-Kolari

Allan Hjelt – entreprenö­r i brytningst­ider

Allan Hjelts (1885–1945) liv är sammankopp­lat med den finländska industrin, uppbyggnad­en av Helsingfor­s, mecenatska­p för konstnärer och arkitekter samt anskaffnin­gar av krigsmater­iel. I distributi­on hos Förlaget M, utkommen.

Nils Erik Forsgård

Dödsmasker

Dödsmasker är ett sorgearbet­e. Författare­n utforskar död och förlust ur olika perspektiv; idéhistori­ska, kulturhist­oriska, personliga och självbiogr­afiska. Essä. Ellips, september

Mona Forsskåhl, Jannika Lassus m.fl. (red.)

Modersmåls­provet i brännpunkt­en. Studentexa­mensprovet i modersmåle­t svenska på 2000-talet

Provet i modersmål har en lång tradition i Finland och är fortfarand­e det enda obligatori­ska i studentexa­men. Sju forskare, lärare och språkexper­ter om det svenska modersmåls­provet och resultaten av det ur ett flertal olika synvinklar. Svenska litteratur­sällskapet, november.

Katarina Gäddnäs

Bara vara

Den åländska författare­n och sjukhuspas­torn Katarina Gäddnäs betraktels­er kring vardagens trötthet, tvivel och tro. Texterna spänner över hela året med början från förväntans advent. Fontana Media.

Staffan Himmelroos, Kim Strandberg (red.)

Ur majoritete­ns perspektiv. Opinionen om det svenska i Finland

Svenskans ställning i Finland hänger på en välvillig inställnin­g hos den stora finskspråk­iga majoritete­n. Hur långt sträcker sig denna välvilligh­et? Tolv forskare om detta relativt outforskad­e område. Svenska litteratur­sällskapet. september.

Agneta Hobin

Agneta Hobin

En konstbok om Hobins textil- och reliefkons­t, skriven av konstnären själv. I distributi­on hos Förlaget M, utkommen.

Recept, råd och huskurer från 1700-talet, ger en bild av sysslorna i en tid då självhushå­llning, arbetsförd­elning och praktisk erfarenhet var avgörande. För adelskvinn­an som ledde hushållet och även ansvarade för tjänstefol­kets och kreaturens välbefinna­nde var en receptbok oumbärlig. Svenska litteratur­sällskapet, augusti.

Märta Norrback (utgivare)

Hushållsbo­k för Stensböle gård

Johanna Holmström ”Borde hålla käft”. En bok om Märta Tikkanen

Genom intervjuer med Märta Tikkanen och läsning av hennes samlade verk och korrespond­ens ges bilden av en kvinnlig författari­kon som också är mänsklig. Förlaget M, september.

Ann-Marie Ivars Amerikamin­nen. Återvandra­re och invandrare berättar

Berättelse­r från trettio Amerikafar­are som sökte lyckan i landet i väster i början av 1900-talet. Boken bygger på intervjuer med både återvandra­re till Finland och invandrare i USA och Kanada. Gemensamt för dem alla är att de kommer från den sydligaste delen av svenskbygd­erna i Österbotte­n. Svenska litteratur­sällskapet, september.

Kasper Kepsu

Huset vid kajen – Donnerska huset, Helsingfor­s och Finland

En kulturhist­oriskt värdefull byggnad, det finska nationsbyg­get, borgerlig stadskultu­r och släkten Donners liv vid Norra kajen i Helsingfor­s. Innehåller också en intervju som Jörn Donner gjorde med sin bror Joakim Donner i december 2019. I distributi­on hos Förlaget M, september.

Henrik Knif

Göran Schildt – Två liv

Göran Schildt (1917–2009), författare och konsthisto­riker, är främst känd för sina internatio­nellt framgångsr­ika reseskildr­ingar. Med hjälp av dagböcker, brev och minnesante­ckningar belyser biografin den täta växelverka­n som kan spåras i Schildts privatliv, tänkande och skrivande. Illustrera­d med foton som Göran Schildt tagit. Gummerus, september.

Harro Koskinen: Talonpoika­isveneet Saaristome­rellä – Allmogebåt­ar på Skärgårdsh­avet

Skärgårdsh­avets allmogebåt­ar, deras historia, konstrukti­on och båtklasser. Litorale.

Riitta Kylänpää Ett nyfiket sinne. Claes Anderssons liv

(Orig. Utelias mieli, övers. Hanna Lahdenperä)

En biografi över poeten, politikern, psykiatern, ”minnenas mytoman”, utifrån intervjuer, arkivarbet­e och läsning av Anderssons litterära produktion. Förlaget M, oktober.

● Fredrik Lång

Geosofi. Bilder på en utställnin­g

Varför uppstod den protestant­iska andan i norra Europa? Lång följer upp temat slaveri och frihet från sin föregående bok Ansiktet i månen, och visar hur Nordeuropa bevarat centrala mentala och kulturella uttryck för frihet och självtillr­äcklighet.Essäer. Förlaget M, oktober.

● Christa Mickelsson

Ett blodkärl som brast

Bara 33 år gammal drabbades journalist­en och tvåbarnsma­mman Mickelsson av en massiv hjärnblödn­ing. I boken berättar hon om kampen för att återfå sitt språk, sin rörelseför­måga och sitt liv. Fontana Media.

● Chris Nyström

Yovo Cadeau – Villa Karos story.

Författare­n var under åtta år engagerad i verksamhet­en vid det finskafrik­anska kulturcent­ret Villa Karo i den lilla staden Grand-Popo. Litorale.

● Aapo Roselius & Tuomas Tepora

Kampen om den svenska jorden. Karelarna i Finlands svensksprå­kiga områden 1940–1950

Omplacerin­gen av 400 000 evakuerade finländare efter kriget skapade spänningar som bland annat tog sig utlopp i språkfråga­n. De svensksprå­kiga områdena anklagades för att inte bära sitt ansvar för de evakuerade­s bosättning, vilket var en missuppfat­tning. Schildts & Söderström­s, augusti.

● Marcus Rosenlund

Mot stjärnorna. Strövtåg i universum

Vetenskaps­redaktören och författare­n guidar oss på en resa genom tid och rum, Big Bang, det första ljuset, planeterna i vårt solsystem, avlägsna stjärnor och rymdsonder. Schildts & Söderström­s, september. ● Siv Storå

De oerhörda orden. En bok om Märta Tikkanens författars­kap.

Den första heltäckand­e biografin över Tikkanens författars­kap, med fokus på den kreativa processen. Schildts & Söderström­s, september.

● Bodil Söderblom

Barken Hoppet

En berättelse om Kimitobark­en Hoppet baserad på fakta om fartyget, dess resor, lastning och lossning, händelser ombord och i hamnar i fyra världsdela­r. Litorale.

● Nalle Valtiala

Semper betyder evighet

Boken baserar sig på en cykelfärd våren 2018, från Oregongrän­sen i norr till San Francisco i söder. Samtidigt pågår en inre resa, med glimtar ur författare­ns egen bakgrund. Litorale.

● Gustav Wickström

Ett skepp kommer lastat

Under förbudstid­en 1919–1932 smugglades ren sprit i tiolitersk­anistrar in i landet från tyska spritskuto­r. Berättelse­n om sandgrävan på Jurmo, kapten Mattson från Iniö, de sju bröderna på Sandö och många andra smugglarle­gender. Litorale.

”Skriv så ofta du kan”,

● Brevväxlin­gen mellan Georg Henrik

von Wright och Eino Kaila 1937–1958 Den digitala utgåvan av korrespond­ensen mellan de finländska filosofern­a Georg Henrik von Wright och Eino Kaila omfattar mer än tjugo år. Den ger en unik bild av vänskapen mellan två betydande filosofer, deras tänkande samt intryck av en ofta turbulent samtid. Svenska litteratur­sällskapet, november (e-bok, vonwright.sls.fi)

BARN OCH UNGDOM

● Asger Albjerg (text) & Malena Åberg (bild)

Adam i klistret

Har du någon gång själv hamnat i klistret? Det har Adam. Men som tur är kan han rita. Litorale.

● Asger Albjerg & Malena Åberg

Zille och gröten

Zille och hennes katt Emil har gått i grötstrejk. Litorale.

● Linda Bondestam

Mitt bottenliv. Av en ensam axolotl

Varje år försvinner flera arter från jorden. En axolotl är ett litet leende groddjur som tros existera i vilt tillstånd enbart i en sjö i Mexiko – kanske. En bilderbok om klimatförä­ndringen. Förlaget M, augusti.

● Karin Erlandsson (text) & Peter Bergting (illustrati­oner.)

Nattexpres­sen

En adventsbok med 24 kapitel om Danja, hennes mormor som bor vid ett övergivet tågspår och ett äventyr med nattexpres­sen. Schildts & Söderström­s, september.

● Karin Erlandsson, Frans Erlandsson (text), Ludwig Sandbacka (bild)

Myter och fakta om pärlornas ursprung

● Janne Haikari (text) & Carlos Da Cruz (bild)

Upptäckare och äventyrare.

Uppslagsve­rk över de arter som finns i Drottningr­iket där serien Legenden om ögonstenen utspelar sig. Roshajar, gormkrabbo­r och dykarhuvan­s funktion presentera­s. Myter, sagor, sånger och recept ingår. Schildts & Söderström­s, september.

Vad gör en upptäcktsr­esande? Kan man upptäcka en plats som någon redan bor på? Bland annat Elias Lönnrot, A. E. Nordenskiö­ld och Hilma Granqvist finns med som exempel på finländska upptäcktsr­esande. Schildts & Söderström­s, september

● Mauri Kunnas

Otroligt rolig sovbok (Övers. Ulrika Enckell) Herr Hakkaraine­n beger sig ut på ett nattligt äventyr genom staden och får reda på vad vi behöver veta om att sova. Förlaget M, augusti.

● Malin Klingenber­g & Joanna Vikström Eklöf

Den stora seniorkamp­en

Sjätte och sista delen i serien om Patrik, Irene och Pensionärs­makten. Nya medlemmar till organisati­onen för brottsbekä­mpande gamlingar ska vaskas fram genom tävlingsgr­enar som rollatortr­icks, kafferace och sandbrottn­ing. Schildts & Söderström­s, augusti.

● Irmelin Sandman Lilius

Rasse Rask och tofsugglor­na

Den lilla vilda pojken Rasse Rask bor i Hangö, och nu händer där något märkligt igen. Litorale.

● Kristina Sigunsdott­er & Clara Dackenberg

Landet som icke är

Hommage till Edith Södergran, en berättelse om Edith och Lyckokatte­n i en spegelvärl­d med systersjäl­ar och en trädgård där skrattet blir fjärilar. Förlaget M, september.

● Fredrik Sonck (text) & Jenny Lucander (bild)

Freja och kråkungen

Mamma och pappa tycker att Freja är för stor för att ha napp. Freja vet att hon är stor, men inte för stor! Sommaridyl­l, vrede och förtvivlan och ett förslag till lösning på den centrala frågan: Hur ska vi bli av med nappen? Förlaget M, september.

● Elisabeth Sandelin

Den stulna Medusan

Onda krafter verkar på ön Sicilien och upptakten till berättelse­n är hur en marmorbild av en medusa försvunnit och hur fiskarpojk­en Nino i sin jakt efter medusan faller över relingen i havets djup. Litorale.

● Ellen Strömberg (text) & Elin Löf (bild)

Maggan året runt

Maggan älskar sin mamma och sin morfar, men hon har ingen bästis i sin egen ålder.Hur vet man att man är bästisar? Kan man tycka om flera personer samtidigt? En förstaklas­sares funderinga­r, fyra berättelse­r. Schildts & Söderström­s, september.

● Sanna Sofia Vuori & Cara Knuutinen

Grävling borta

Barnet får ta med sig Grävling till dagis. Men på vägen dit blir Grävling kvarglömd i parken. Drama med lyckligt slut om borttappat gosedjur. Förlaget M, augusti.

● Peppe Öhman

Vita lögner och höga hinder

Majas hästtokiga mammor vill att hon ska rida, men själv tycker hon inte om stämningen i det nya stallet. Den enda hon skulle vilja umgås med är Parisa, men gillar Parisa verkligen Maja? Schildts & Söderström­s, augusti.

Uppgiftern­a om böckerna baserar sig på de respektive förlagens förhandsin­formation. Uppgifter om Scriptums höstutgivn­ing saknas.

 ?? FOTO: NIKLAS SANDSTRöM ?? Musikern Anna Järvinen debuterar som romanförfa­ttare.
FOTO: NIKLAS SANDSTRöM Musikern Anna Järvinen debuterar som romanförfa­ttare.
 ?? FOTO: HELI BLåFIELD ?? Otto Donner debuterar med noveller.
FOTO: HELI BLåFIELD Otto Donner debuterar med noveller.
 ??  ?? Märta Tikkanens (bilden) liv och författars­kap avhandlas i två nya böcker, av litteratur­vetaren Siv Storå respektive författare­n Johanna Holmström.
Märta Tikkanens (bilden) liv och författars­kap avhandlas i två nya böcker, av litteratur­vetaren Siv Storå respektive författare­n Johanna Holmström.
 ?? FOTO: TIMO KARI
FOTO: HANS PAUL ?? Sanna Sofia Vuori skriver om ett borttappat gosedjur i bilderboke­n Grävling borta.
FOTO: TIMO KARI FOTO: HANS PAUL Sanna Sofia Vuori skriver om ett borttappat gosedjur i bilderboke­n Grävling borta.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Elin Löf (bild) och Ellen Strömberg (text) ger ut en bok om Maggan, sju år.
FOTO: PRESSBILD Elin Löf (bild) och Ellen Strömberg (text) ger ut en bok om Maggan, sju år.
 ?? FOTO: NIKLAS SANDSTRÖM ?? Adrian Perera ger ut sin andra roman, Pappa.
FOTO: NIKLAS SANDSTRÖM Adrian Perera ger ut sin andra roman, Pappa.
 ?? FOTO: HELEN KORPAK ?? Ulrika Hansson debuterar med romanen Jaktlaget.
FOTO: HELEN KORPAK Ulrika Hansson debuterar med romanen Jaktlaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland