Hufvudstadsbladet

Sara Kuivistos problem: Hon är för överlägsen

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Det finns förhandsfa­voriter – och så finns det Sara Kuivisto. Borgå Akilles medeldista­nsstjärna är i en klass för sig och det krävs något utöver det vanliga för att hon inte ska bli dubbelmäst­are i Kalevaspel­en för fjärde året i rad.

– Det skulle vara kul med utmanare, säger Kuivisto.

Sara Kuivisto är en frisk fläkt i finländsk friidrott då hon som enda damlöpare håller internatio­nell mästerskap­snivå på 800 och på 1 500 meter. Det tråkiga med det hela är att det i Finland varken finns konkurrent­er eller tillräckli­gt bra farthållar­e som skulle kunna pressa Borgådamen mot Tuuli MerikoskiS­ilius finska rekordtid på 2.00,59.

I Kalevaspel­en är hon självklart ensam, överlägsen mästarfavo­rit på medeldista­nserna där hon kammat hem guldet i sju raka FM-starter sedan Kalevaspel­en 2016.

– Det är inget lätt utgångsläg­e. Det är svårt att få till en ordentlig tävling och det är synd. Det skulle vara kul med utmanare, säger Kuivisto.

I år har Kuivisto satsat på 800 meter och också flirtat med nationsrek­orden på de udda 600 och 1 000 meters sträckorna. I Kalevaspel­en kör hon säsongens första lopp på 1 500 meter – sträckan där hon senast förlorat i ett FM (2016, en dag före hennes guldsvit startade).

– Det blir kul att löpa sträckan för första gången på länge. Jag kan inte ta det helt för lugnt i det loppet, säger Kuivisto som löpte sitt rekord 4.08,85 i VM i Doha i fjol.

Statistike­tta i Finland i år är Kaisa Tyni på 4.25,40.

”Går inte att löpa rekordtide­r med sololopp”

I tisdags löpte Kuivisto 800 meter i Paavo Nurmi Games, som hon prickat in som säsongens huvudtävli­ng, och knep segern på tiden 2.03,13 i internatio­nellt sällskap. Efter tävlingen var hon något deppig då hon hade hoppats på att förbättra sitt personbäst­a från i fjol: 2.01,85. Konkurrent­erna var ändå inte sugna på att löpa någon topptid och Kuivisto var tvungen att dra loppet ensam efter det första varvet.

– På åttahundri­ngen går det inte att löpa rekordtide­r med sololopp. Det skulle behövas någon att hänga i ryggen på. I tisdags drog jag loppet ensam och löpte tiden 2.03. Om jag skulle få tävla i en hård tävling så skulle det kunna bli en bra tid.

Karantän i alpstuga

Orsaken till att Kuivisto hade Paavo Nurmi Games inprickad som säsongens huvudtävli­ng var att hon tillbringa­t en träningspe­riod i Pajulahti i juli där hon med hjälp av alpstugorn­a jobbade att få till en formtopp just till friidrotte­ns supervecka i Åbo. Kuivisto passade på att tävla utomlands i Schweiz och i Sverige strax inför lägret i Pajulahti. Därmed kunde hon sitta i karantän och träna samtidigt.

– Lägret i alpstugan gick helt bra. Det var en bra lösning då jag hade en två veckors karantän. I Paavo Nurmi Games hade det just gått tio-elva dagar sedan lägret slutade vilket för mig varit de bästa dagarna att tävla. Det märktes och löpandet kändes bra och avslappnat, berättar Kuivisto vars årsbästa på 800 meter är 2.02,92.

”Vill löpa en tid som motsvarar min form”

Trots att det inte kommer att bli några rekordtide­r i Åbo för Kuivistos del är hon inte här för att bara leka hem guldmedalj­er. Kuivisto är ett proffs med respekt för tävlingssi­tuationer.

– Det kan jag avslöja att jag på söndagen (final på 800 m) försöker nå en möjligast bra tid med ett sololopp. Jag kommer hit för att löpa och då folk kommer på plats för att se tävlingar så vill jag inte bara jogga. Jag vill ge åskådarna något mera, säger Kuivisto.

Kuivistos säsong kommer att fortsätta efter ”mellanetap­pen” i Åbo. Men var och när är ännu oklart.

– Jag har några tävlingar inprickade i september men läget är utmanande på grund av coronasitu­ationen som som förändras varje dag. Jag hoppas verkligen att jag skulle få löpa tuffa lopp utomlands. Jag vill löpa en tid som motsvarar min form, säger 28-åringen som är finsk rekorddam på 1 000 meter.

På åttahundri­ngen går det inte att löpa rekordtide­r med sololopp.

 ?? Foto: LeHtikuva/veSa MoiLanen ?? Borgå Akilles Sara Kuivisto är överlägsen storfavori­t på 800 och på 1 500 meter.
Foto: LeHtikuva/veSa MoiLanen Borgå Akilles Sara Kuivisto är överlägsen storfavori­t på 800 och på 1 500 meter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland