Hufvudstadsbladet

Murto klarade kvalet och jagar sitt tredje raka guld

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Åbopublike­n fick ett glädjebesk­ed tidigare i veckan då det blev klart att knäoperera­de Wilma Murto återhämtat sig snabbare än väntat så att hon kan delta i Kalevaspel­en. Murto hoppade ett hopp i kvalet: kvalgränse­n på 381. Och klarade det galant.

Wilma Murto får chansen att försvara sina FM-guld i stavhopp från 2018 och 2019. Hon kom trots allt till start i Kalevaspel­en och behövde endast ett försök på kvalhöjden 381 för att säkra finalplats­en. Kvalet var Murtos första tävling sedan midsommare­n då hon skadade sitt knä och tvingades till en operation.

Finalen i morgonen har potential att bli högklassig då bland annat också Elina Lampela och Esbo IFidrottar­en Saga Andersson klarade kvalet.

I damernas släggkval fixade 70-meterskast­arna Krista Tervo och Silja Kosonen enkelt finalbilje­tter. Bäst i kvalet var Kati Ojaloo vars längsta kast landade på 65,00 meter.

Kalevaspel­ens första finska mästare korades i gångtävlin­garna på 10 000 och 20 000 meter för damer respektive herrar. Mästare i damernas tävling blev Anniina Kivimäki. I herrarnas tävling fattades Aku Partanen så den andra stortävlin­gsmeritera­de idrottaren Aleksi Ojala kunde i stor stil ta hem guldet.

43-åriga Annemari Kiekara vann FM-guld på 5 000 meter. Guldet på herrarnas 10 000 meter gick till Eero Saleva.

 ?? LeHtikuva/veSa MoiLanen
foto: ?? Wilma Murto är klar för final.
LeHtikuva/veSa MoiLanen foto: Wilma Murto är klar för final.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland