Hufvudstadsbladet

Vigdis Hjorth på coronaanpa­ssad Helsinki Lit

Norska Vigdis Hjorth, estniska Mikita Valdur och aktuella inhemska författare diskuterar familj, natur, översättni­ngar och författara­nsvar på årets Helsinki Lit i undantagsf­orm. Platsen är centrumbib­lioteket Ode och evenemange­t har gratis tillträde.

- HBL

Den internatio­nella litteratur­festivalen Helsinki Lit ordnas i år i mindre skala på centrumbib­lioteket Ode den 27 och 28 augusti klockan 17–20.30.

Festivalen har bjudit in den norska författare­n Vigdis Hjorth, aktuell med den prisbelönt­a romanen Arv och miljö, samt den alldeles färska Er mor død, som ges ut i Norge den 21 augusti. Romanen Arv och miljö skapade en stor debatt om så kallad ”verklighet­slitteratu­r” och autofiktio­n i Norge fyra år sedan, och Hjorths nya roman fokuserar även den på familj- och släktrelat­ioner. Hjorth kommer att intervjuas på fredagen klockan 18.40 av festivalen­s programche­f Philip Teir. Samtalet går på engelska.

Åtta samtal

Först ut på torsdag klockan 17 är emellertid Rosa Liksom och Antti Tuomainen – internatio­nellt framgångsr­ik deckarförf­attare – med temat ”När den egna boken talar ett främmande språk”, om att bli översatt.

Översättni­ng är temat också för ett senare samtal, när översättar­en Minnamari Pitkänen och författare­n Riika Pelo talar om ungraren László Krasznahor­kais roman Satantango, nyligen utgiven på finska.

Övriga författare som deltar i de sammanlagt åtta samtalen är Kjell Westö och Sirpa Kähkönen som talar (tvåspråkig­t samtal, finska och svenska) om att hålla upp tempot i ett långt författars­kap, samiska Niillas Holmberg som talar om plats och natur, den estniska biologen och författare­n Mikita Valdur med rubriken ”Att lära sig lyssna på kantarelle­r”, samt Malin Kivelä och Sisko Savonlahti som talar om ”Att blöda ner in pappret” och om att skriva med kroppen och livet som insats.

Avslutning­svis samtalar Elina Hirvonen, Silvia Hosseini och Riikka Suominen om ”Vägen till bildning” som klass-, generation­soch etnicitets­fråga.

Samtalen förs om inte annat anges på finska.

Storbildss­kärmar och publiknärv­aro

Publiken kan följa med evenemange­t inomhus och – om vädret tillåter – utomhus vid Ode. Evenemange­t är i år gratis. Det kommer att finnas storbildss­kärmar som sänder direkt från samtalen, som hålls inför en begränsad publik. På grund av det osäkra läget med coronaviru­set ber festivalen publiken att tänka extra mycket på avstånd och handhygien, samt att följa aktuella rekommenda­tioner.

Helsinki Lit ordnas i år, som tidigare år, i samarbete med Yle och hela evenemange­t kommer att sändas live via Yle Arenan. Valda delar kommer också att kunna ses i direktsänd­ning via Yle Teema.

Poesifesti­valen Runokuu ordnas samma vecka i Helsingfor­s och bidrar med fredagens avslutning, i form av en större poesihelhe­t. Yle Teema sänder delar av programmet, och alla samtal kommer även att sändas live på Yle Arenan.

 ?? FOTO: AGNETE BRUN/PRESSBILD ?? Vigdis Hjorth är det internatio­nella dragplåstr­et på årets Helsinki Lit, och skall prata med Philip Teir bland annat om romanen Arv och miljö.
FOTO: AGNETE BRUN/PRESSBILD Vigdis Hjorth är det internatio­nella dragplåstr­et på årets Helsinki Lit, och skall prata med Philip Teir bland annat om romanen Arv och miljö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland