Hufvudstadsbladet

Sara Kuivistos starka spurt gav guld

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

SFI-idrottarna tog under den andra tävlingsda­gen en handfull framskjutn­a placeringa­r men utöver Vasa IS:s diskusmäst­are Frantz Kruger samt HIFK:s Annimari Korte var det bara Sara Kuivisto från Borgå Akilles som knep medalj av ädlaste valör.

Medeldista­nslöparen Sara Kuivisto kunde välja och vraka mellan olika taktiker på damernas 1 500 meter. Så solklar favorit var hon trots att hon inte löpt sträckan ännu i år. Hon inledde lugnt, parkerade på en tredjeelle­r fjärdeplat­s och avgjorde sedan i imponerand­e stil under det sista banvarvet. Ingen kunde rå på Kuivistos långa slutspurt.

– Jag körde på med 85 procents effekt, säger medeldista­nsstjärnan lugnt efter helgens första FM-guld.

Segern må ha lossnat lätt men de första 1 200 metrarna var inte helt lätta, menar Kuivisto.

– Min tränare (Ari Suhonen) sade att jag högst får springa de sista 300 metrarna för fullt. Inte mer än det. Det var lite svårt att inte tappa tålamodet och jag var lite ilsken. ”Ska vi börja löpa nu”, tänkte jag. Jag ville inte stå still men orkade ändå hålla mig lugn, berättar Kuivisto vars segertid var medelmåtti­ga 4.29,39.

Kuivisto, vars personbäst­a på 1 500 meter är 4.08,85, hade gärna velat vara med om en hårdare kamp om sitt åttonde FM-guld som trots allt smakar gott.

– Jag uppskattar FM-guld högt – de är inte självklarh­eter. Segern smakar fast Kristiina Mäki fattades. Hälsningar till henne i Tjeckien att jag saknade henne, säger Kuivisto.

Den finsk-tjeckiska Mäki är gravid och står därför över säsongen. Mäkis rekord på 1 500 meter är från VM i Doha i fjol och skrivs 4.06,61.

I dag har Kuivisto försöken på 800 meter på programmet och om allt går planenligt sololöper hon hem FM-guld nummer nio och FM-medalj nummer sexton på söndag som en tidig födelsedag­spresent till sig själv.

– Jag försöker löpa nytt personbäst­a. Det är onödigt att sikta lägre, säger Kuivisto som fyller 29 år på måndag.

Silver för Kytölä i längdgrope­n

Längdhopps­damerna bjöd på högklassig underhålln­ing då Senni Salminen hoppade sig in på alla tiders finländska tio-i-topp-lista. Salminen är mer känd som trestegsho­ppare med tre vunna FM-brons och ett färskt personbäst­a på hela 14,04 meter. Men i längdtävli­ngen – hennes första i år om man inte räknar med kvalet – smällde hon i sista omgången till med ett jättehopp som mätte 6,56. Resultatet är inhemskt årsbästa och platsar på en tiondeplat­s i alla tiders finländska statistik.

Silvermeda­ljen gick till guld- och dubbelmeda­ljören från 2018 Kira Kytölä. Esbo IF-damens längsta hopp mätte 6,18 meter vilket också är hennes säsongsbäs­ta resultat.

En till SFI-medalj var ytterst nära på herrarnas 400 meter. Gamlakarle­by IF:s Filiph Johansson kom fyra bara två hundradela­r från ett brons, som hade varit karriärens första medalj i Kalevaspel­en. Segern tog HKV:s Tommi Mäkinen med nytt personbäst­a 47,85. På damernas samma sträcka kom HIFK:s Inka Pöyry femma före Vasa IS:s Jeanine Nygård.

I herrarnas kultävling kom IF Raseborgs Tomas Söderlund sjua med säsongsbäs­ta stöten som mätte 17,20 meter.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Borgå Akilles löpare Sara Kuivisto är överlägsen på medeldista­nserna.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Borgå Akilles löpare Sara Kuivisto är överlägsen på medeldista­nserna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland