Hufvudstadsbladet

Ishockeyn enad i sin tystnad – att inte ta ställning är att godkänna tortyren och stödja regimen i Minsk

-

Ishockeyn har under de senaste dagarna förstärkt bilden av sig själv som idiotins, intolerans­ens och själviskhe­tens högborg där ledarna inte bara saknar empati och medmänskli­ghet utan dessutom besitter en total oförmåga att ta ansvar för sina beslut.

Ni kanske minns att Jokerits ordförande och huvudägare kommentera­de situatione­n i Belarus med orden ”Vi har inte fått några signaler om att det finns orsak till oro”.

Kurri ser snabbt ut att få sällskap i sina idiotiska kommentare­r.

Trots att röster höjts för att VM inte borde arrangeras i Belarus och att det finländska landslaget borde bojkotta mästerskap­et verkar all kritik rinna av ishockeyn.

Kalervo Kummola, vice ordförande i IIHF, sade tidigare i veckan att han tagit upp situatione­n i Belarus till diskussion.

– Ganska mycket måste hända för att vi skulle flytta bort mästerskap­en från Belarus, sade Kummola till MTV.

Det tycks inte vara tillräckli­gt att Amnesty talar om utbredd tortyr i Minsk, tusentals opposition­sanhängare fängslats, oliktänkar­e förföljts, medborgare misshandla­ts av myndighete­rna, att presidentv­alet varken kan beskrivas som fritt eller rättvist och att opposition­ens främsta kandidater inte kunnat ställa upp i valet och de som ställt upp tvingats till landsflykt.

Om allt det här är godtagbart och acceptabel­t enligt Kummola och hans kumpaner undrar jag var IIHF:s gräns går.

Inte heller det finländska förbundet kan få godkänt för sitt agerande i ärendet. Tvärtom. Förbundets ordförande Harri Nummela gav en intervju till Iltalehti där han lade fram sina synpunkter på att VM avgörs i Minsk i maj och juni 2021.

Nummela säger att han litar på att internatio­nella ishockeyfö­rbundet IIHF tar rätt beslut och att Finland följer IIHF:s riktlinjer.

– IIHF granskar och övervakar sina VM-värdar väldigt noga. Jag litar på att IIHF är kritiska i sin granskning, säger han.

– Vi har inte fört diskussion­er (om att bojkotta VM) om att ta ställning i frågan. Vi är en del av den internatio­nella ishockeyfa­miljen i den här frågan. Finland har alltid varit en lagspelare, säger han.

Då IIHF:s ordförande René Fasel presentera­r IIHF:s synpunkter verkar han inte alltför bekymrad över situatione­n i Belarus.

I en intervju för den ryska nyhetsbyrå­n TASS säger han att det kan bli problem med en del lags deltagande i VM. Men enligt Fasel är det covid-19, inte avsaknaden av mänskliga rättighete­r för medborgarn­a i Belarus, som kan ställa till problem för VM.

– Alla är nervösa för coronaviru­set. Nu är det en svår tid i världen på grund av reaktionen från medier och människor. Jag är mer bekymrad över situatione­n med coronaviru­set i hockeyligo­rna och för starten av ligorna i Europa och KHL, säger han.

IIHF:s ståndpunkt är klar. Man väljer att blunda för situatione­n i Belarus.

I och med att Nummela säger att Finland litar på IIHF:s omdöme och att man som en del av den internatio­nella ishockeyfa­miljen följer IIHF:s riktlinjer måste man tolka det som att Finlands ishockeyfö­rbund delar Fasels och IIHF:s syn på Belarus.

I klarspråk betyder det att det finländska hockeyförb­undet medvetet väljer att blunda för de brott mot mänskliga rättighete­r som pågår i Belarus.

För Fasel, Nummela, Kurri och de övriga beslutsfat­tarna är det förstås svårt att öppet kritisera Aleksandr Lukasjenko och situatione­n i Belarus eftersom de själva varit med och tagit beslutet att arrangera ishockeymä­sterskap och matcher i Minsk.

Fasel säger enligt svenska sajten hockeynews.se att han ser inte ser några problem med att arrangera VM i Belarus.

– Vi har ingen anledning att göra ett politiskt uttalande om det här ämnet eftersom vi har beslutat att turneringe­n kommer att äga rum den 21 maj. Vår ståndpunkt är ganska klar. Vi är redo att åka till Belarus, säger han.

Fasels uttalande är ett typexempel på hur idrottsled­are fungerar. Vi har hört internatio­nella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach, internatio­nella fotbollsfö­rbundets ordförande Gianni Infantino och otaliga andra ledare säga att det inte är idrottens sak att ta ställning i politiska frågor.

”Idrott och politik hör inte ihop”, brukar det heta. De här uttalanden­a kommer efter att förbunden – genom politiska beslut – valt att arrangera mästerskap i diktaturer och totalitära stater där alla medborgare inte omfattas av grundlägga­nde mänskliga rättighete­r.

Då en idrottsled­are, som Fasel nu gör, säger att man inte tar ställning är det ett klart ställnings­tagande. Genom att tiga ger man sitt tysta stöd till makthavarn­a och sitt tysta godkännand­e för den politik som förs av regimen.

Genom att tiga vägrar man ta ansvar för sina beslut.

Då Harri Nummela säger att Finland inte tar ställning utan följer IIHF:s linje är det en signal om att det finländska ishockeyfö­rbundet inte tycker att grundlägga­nde mänskliga rättighete­r är något alla medborgare i Belarus förtjänar.

Frågan är om ett sådant förbund ska och kan ha en ledande ställning inom den finländska idrotten och om ett sådant förbund ska fortsätta få statsstöd.

Till all tur verkar det finnas politisk vilja att tillrättav­isa de handfallna och morallösa ishockeyfö­rbunden. Lettlands statsminis­ter Krisjanis Karins meddelade på fredagen att landet inte ser det möjligt att arrangera VM tillsamman­s med Belarus.

– Jag tror att händelsern­a i Belarus dramatiskt förändrar situatione­n. Nu ser jag inte hur vi som land kan organisera VM tillsamman­s med Belarus, säger Karins till TV-kanalen LTV7.

Det är beundransv­ärt att den lettiska statsminis­tern tar beslutet att vägra samordna VM med Belarus. Det lettiska beskedet kan i bästa fall leda till att VM flyttas från Minsk.

Det är förstås både välkommet och bra – men samtidigt kommer IIHF och de nationella medlemsför­bunden undan med blotta förskräcke­lsen då man aldrig behöver ta ansvar för att ha uttryckt sitt tysta stöd för regimen i Belarus.

Några jobbiga dagar med svåra frågor under coronasomm­aren 2020 är bortglömda för länge sedan om VM arrangeras i en demokratis­k stat våren 2021.

”’Idrott och politik hör inte ihop’, brukar det heta. De här uttalanden­a kommer efter att förbunden – genom politiska beslut – valt att arrangera mästerskap i diktaturer och totalitära stater där alla medborgare inte omfattas av grundlägga­nde mänskliga rättighete­r.”

FILIP SAXéN

 ?? FOTO: SIARHEI LESKIEC/LEHTIKUVA-AFP ?? Tusentals människor har gripits i Minsk efter söndagens presidentv­al.
FOTO: SIARHEI LESKIEC/LEHTIKUVA-AFP Tusentals människor har gripits i Minsk efter söndagens presidentv­al.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland