Hufvudstadsbladet

Varning för hög UV-strålning

-

●●I Finland har molntäcket stor betydelse för UV-strålninge­n. Den här sommaren har UV-indexet som mest legat på 6 i de södra delarna av landet. När indexet stiger över 3 är det skäl att skydda sig.

●●Bäst skyddar du dig genom att hålla dig borta från solen mellan klockan 10 och 15 på dagen, ha kläder på och inte utsätta huden för direkt solljus. Kläder med UVfilter har en högre solskyddsf­aktor, men vanliga kläder duger också bra, menar experterna.

●●Med solkräm kan man hindra huden från att brännas, men skyddet är inte komplett och inte speciellt långvarigt. Använd helst solkräm endast som komplement till annat skydd, och med en solskyddsf­aktor på minst 30 (50 för barn eftersom barns hud är känsligare för solljus). Glöm inte heller hatt och solglasögo­n.

●●Kom ihåg att strålninge­n kan vara stark även om det är mulet. Ett tunt molntäcke släpper igenom 90 procent av strålninge­n. Tar du skydd i skuggan minskar strålnings­dosen med 50 procent.

●●Hälften av UV-strålninge­n kommer via direkt solljus, den andra via reflektion­er. Befinner du dig därför på havet, vid stranden, på en åker, äng eller i fjällen utsätts du för extra mycket strålning.

●●Ljus sand ökar UV-dosen med 20 procent. Beroende på solens vinkel utsätts du för betydligt mer UV-strålning om du solar i liggande läge än om du promenerar.

●●UV-strålninge­n tränger även igenom klart vatten. På en halv meters djup är mängden 40 procent av den normala.

●●UV-indexet ökar med 10–12 procent för varje kilometer uppåt. Källa: Meteorolog­iska institutet, Strålsäker­hetscentra­len, Cancerstif­telsen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland